Treceți la conținutul principal

Lansarea traducerii "Noului Testament. Evan­ghelia dupa Matei"

Traducerea comentata a "Noului
Testament. Evan­ghelia dupa Matei"
(aparuta la Editura Curtea Veche), propusa de specialistul in crestinism timpuriu, Cristian Badilita - care a avut amabi­litatea sa ne raspunda la cate­va intrebari - a fost lansata, saptamana trecuta, in prezenta ministrului Culturii, Theodor Paleologu. Aceasta editie bilingva, ce include atat traducerea in limba romana, cat si textul in limba greaca veche, urmeaza cu fidelitate editia stabilita de Nestle-Aland, adusa la zi de cei mai reputati savanti internationali. Ea se adre­seaza atat preotilor, studen­tilor in teologie, credincio­silor de toate confesiunile, cat si celor interesati pur si simplu
de cuvantul lui Iisus Hristos. La lansare, actorul Victor Rebengiuc a citit cateva fragmente.


Care este scopul unei noi traduceri, bilingve, a "Noului Testament. Evanghelia dupa Matei"?
Este un proiect la care lucrez de mai bine de trei ani de zile, prelungeste traducerea Septuagintei ("Vechiul Testament" in greaca veche), iar elementul nou il constituie legarea lui in sapte volume intr-o editie bilingva. Textul grecesc reproduce cea mai buna editie occidentala, Nestle-Aland, iar traducerea este fata in fata cu textul grecesc pentru ca elenistii sa poata infrunta acuratetea traducerii, care este urmata de un amplu comentariu de 300 de pagini, ce-si propune sa lamureasca absolut toate chestiunile care pun probleme. In "Noul Testament. Evan­ghelia dupa Matei" sunt atinse chestiuni de nivel filologic, filozofic, istoric s.a.m.d. Este un volum mult mai complex, dar cel mai important lucru il reprezinta reintoarcerea la manuscrisele cele mai bune ale Noului Testament. Bineinteles, este o traducere care permite sa fie utilizata si de facultatile de teologie, de studenti si de teologi. Nu este o traducere confesionala, catolica sau ortodoxa, pentru ca acest lucru nu exista, este o traducere stiintifica, cat mai apropiata de originalul grecesc.


Va temeti de eventuale critici?
Nu, deoarece sunt in per­ma­nenta legatura cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, am sustinerea altor biserici. Proiectul nu este unul de clandestinitate, ci este unul la lumina zilei, facut de un credincios laic, iar acest act nu este numai unul cultural, ci si unul de credinta. Aceasta traducere nu poate decat sa ajute biserica si clerul. Nu am voie sa produc o traducere concurentiala sau o traducere care sa rastoarne ceea ce s-a zis pana acum. Ea vine doar in completarea celor existente deja. Pana acum, am avut traduceri care sunt utilizabile dar depasite in multe locuri din punct de vedere stiintific, a venit momentul acum, dupa 20 de ani, dupa ce putem sa lucram liber, sa facem si o asemenea traducere stiintifica, fara complexe confe­sionaliste. Trebuie sa iesim din logica aceasta timorata, credinciosii laici pe de o parte si clerul, pe de alta parte. Nu exista asa ceva.


Urmatorul pas al proiectului deja inceput?
Lucrez la volumul ur­mator care va fi "Evan­ghelia dupa Ioan". Imi do­resc foarte tare ca Mi­nisterul Culturii sa sprijine in continuare acest proiect, care sper sa-l putem finaliza.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa