Treceți la conținutul principal

Magazin online cu mâncare eco

Se întâmpla acum două luni, în plină criză. Tânărul Mircea Baraitaru îşi deschidea un magazin online de mâncare bio. La televizor se anunţau falimente şi concedieri pe bandă. Dar Mircea nu se putea împiedica de toate astea, fiindcă apucase să se documenteze temeinic cam ce le-ar plăcea românilor să mănânce natural. După ce şi-a deschis site-ul, prima comandă a venit după trei zile. După aia s-au ţinut lanţ, aproape în fiecare zi câte două, trei. Parcă nu-i venea să creadă nici lui ce bine merge treaba. Dacă continua să meargă aşa, peste numai două luni va începe să aibă şi profit. Deja are clienţii lui fideli - o craioveancă la 65 de ani cumpără în fiecare săptămână câte un coş de 500-600 de lei. Clienţii, cei mai mulţi, sunt sănătoşi tun, cumpără numai din plăcerea de a mânca sănătos. Parcă nici n-ar fi criză.


„Criza e mai mult la televizor şi în imobiliare”
„Acum am în jur de 500 de clienţi logaţi pe site. Şi eu mă întreb câteodată: măi, unde e criza? Cred că e mai mult la televizor şi în imobiliare, altfel românii încă au putere de cumpărare. Cunosc pe cineva care lucrează la un hipermarket şi ştiu că şi acolo au foarte mari vânzări în continuare. Acum, în lunile ianuarie, februarie şi martie, când de regulă nu prea au clienţi, au vândut mai mult decât în celelalte luni. Şi lumea cumpără orice, nu doar mâncare”, ne spune Mircea Baraitaru.


Portretul clientului de mâncare bio pe internet: mai mult femei, sănătoase, între 18 şi 50 de ani, din mai toate categoriile sociale. Cel mai mult cumpără mâncare pentru copii, supe, cereale, fructe confiate şi ciocolată. Nu e mâncare dietetică, ci făcută din ingrediente luate din culturi ecologice, fără pic de chimicale, aditivi sau coloranţi alimentari. Iar la gust sunt aproape ca produsele obişnuite. De pildă, la frişca din soia, nici măcar nu se simte gustul de soia. Sunt toate produse de import. „Pentru unele, am fost personal în Austria, să le luăm. Acolo au o adevărată cultură pentru mâncarea bio, există chiar supermarketuri numai cu aşa ceva. Şi mereu e plin. La noi, am fost surprins să văd cât de bine se vând supele, deşi sunt foarte scumpe”, zice Mircea. De pildă, o supă-cremă din roşii cu busuioc de 1 litru costă 26 de lei cu tot cu taxe. După ce o comanzi pe site, îţi vine acasă în 24 de ore, dacă eşti din Bucureşti, şi în 48 de ore, prin curier, dacă eşti din provincie.

Spaghetti de porumb, preparate din grâu sălbatic
Există mic dejun bio, prânz cu supe şi sosuri bio, cafea, dulciuri şi ciocolată bio. Supa-cremă conţine 32% roşii, smântână bio, amidon din porumb, ceapă, pastă de tomate, ulei de masline şi busuioc, toate ecologice. Se agită sticla, se varsă conţinutul într-un vas şi se încălzeşte la foc mic până devine fierbinte. Dacă nu se foloseşte tot conţinutul sticlei, restul se mai poate ţine la frigider două zile. Punga de 500 de grame de spaghetti din porumb costă 22 de lei – pastele nu conţin gluten şi au gust dulceag, de porumb fiert. Sosul pestoro bio de 130 grame (special pentru paste) costă cam tot atât şi conţine: 45% tomate deshidratate, ulei de măsline extravirgin, 14% busuioc, 6% roşii, pătrunjel, oţet, usturoi, sare, piper şi oregano, toate din culturi certificate ecologic. Sosul pesto este considerat unul din cele mai vechi sosuri pe bază de ulei de măsline extravirgin.


Există şi mâncare pentru burlacii care n-au pe nimeni să le gătească.
De regulă, cumpără mâncare gata preparată, cum este pateul bio de piper verde. Cântăreşte 125 de grame şi costă 10 lei. Conţine: grăsime de palmier nehidrogenată, drojdie, cartofi uscaţi, ceapă, piper verde, ghimbir, ardei, seminţe de muştar şi condimente afumate. Sau: feincrisp din faină de grâu sălbatic, 200 de grame costă 12 lei. 92% e făină de grâu sălbatic şi mai conţine sare marină şi Lupin peren - o plantă medicinală. Este crocant, prăjit de mai multe ori, ca să ţină mai mult, se digeră uşor şi merge de minune combinat cu alte mâncăruri. Şi grecii mâncau ceva similar, iar romanii îl botezaseră „es panis frixus”.

34 de lei cana de oţet din zmeură
Oţetul balsamic de zmeură la 250 mililitri costă 34 de lei. Este un amestec concentrat de zmeură, oţet şi piure de mere, taman bun pentru salate şi dressing-uri. Mai ieftin e uleiul din soia (22 lei) care conţine fier, complexul de vitamine B şi multe fibre. Pentru desert se cumpără miere fină salbatică de Brazilia (350 de grame la aproape 30 de lei, incluzând taxele). “Are o dulceaţă puternică, aparte, datorită florei locale ce nu a fost atinsă de industrializarea agricolă. Foarte multe tipuri de bucătării de pe tot mapamondul folosesc mierea împreună cu diverse mirodenii, la aromarea cărnurilor”, te informează buticul virtual.
Clienţii se dau în vânt după ciocolata cu lapte integral şi căpşune (100 de grame - 15 lei. Conţine zahăr de trestie, unt de cacao, 18% lapte praf integral, ulei de palmier, cacao, 3,9% iaurt praf degresat, 2,8% căpşuni uscate, pudră de lămâie, lecitină de soia, vanilie bourbon şi altele, desigur bio. Se găseşte şi soia boabe în ciocolată cu lapte bio (55 de grame - 7 lei). Gospodinele s-au învăţat să cumpere frişcă din soia (10 lei pentru 300 de grame). Fără lactoză, cu numai 11% grasime. Conţine ulei de cocos şi de palmier, sirop de sfeclă şi soia. Ca dulciuri, mai sunt praful de budincă cu caramel (8 lei, 40 de grame) şi napolitanele italieneşti cu gust de cacao (125 de grame costă 9 lei). Printre altele, conţin şi sare de mare.
De băut: ciocolata caldă naturală (400 de grame, preţ 34 de lei). Are mai puţin de 0,5 grame de grăsime saturată în fiecare cană, faţă de un baton de ciocolată. Batonul conţine cam opt grame de grăsime saturată. Sau, cafea instant la 45 de lei - un sfert de kilogram.
SURSA: www.gandul.info

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .