Treceți la conținutul principal

Muzeul Judeţean Alexandria prezinta Evanghelia tipărită de Antim Ivireanul

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Judeţean din municipiul Alexandria este Evanghelia tipărită de Antim Ivireanul în anul 1697 la Mânăstirea Snagov.

Aflată în patrimoniul principalei instituţii muzeale din Teleorman, 'Evanghelia' poate fi văzută, începând de joi, pe tot parcursul acestei luni în care se celebrează importante sărbători religioase, cum sunt Duminica Floriilor, Săptămâna Patimilor Domnului şi Învierea Domnului.

Cartea este legată în piele roşie pe lemn, cu ornamente aurite, în procesul de tipărire fiind folosită cerneală din două culori, roşu pentru titluri şi neagră pentru restul textului.

Purtătorul de cuvânt al muzeului, Corina Iordan, a precizat că 'Evanghelia' tipărită de Antim Ivireanul prezintă deosebiri faţă de mai vechile Tetraevanghelii, uşurând accesul preoţilor prin aşezarea pericopelor în ordinea citirii lor în biserică pe duminici şi săptămâni, în funcţie de sărbători şi posturi.

Cărturar născut în Iviria (Georgia), mitropolit al Ţării Româneşti (1708-1716), Antim Ivireanul a fost un bun cunoscător al limbilor română, greacă, arabă, turcă şi slavonă, sculptor în lemn şi pictor, remarcându-se îndeosebi prin realizările sale din domeniul tipăriturilor.

Ciclul 'Exponatul lunii' a fost lansat la muzeul din Alexandria în anul trecut, cu scopul punerii în valoare a unor obiecte şi documente deosebite din patrimoniul instituţiei.
Sursa: AGERPRES

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .