Treceți la conținutul principal

Muzeul Judeţean Alexandria prezinta Evanghelia tipărită de Antim Ivireanul

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Judeţean din municipiul Alexandria este Evanghelia tipărită de Antim Ivireanul în anul 1697 la Mânăstirea Snagov.

Aflată în patrimoniul principalei instituţii muzeale din Teleorman, 'Evanghelia' poate fi văzută, începând de joi, pe tot parcursul acestei luni în care se celebrează importante sărbători religioase, cum sunt Duminica Floriilor, Săptămâna Patimilor Domnului şi Învierea Domnului.

Cartea este legată în piele roşie pe lemn, cu ornamente aurite, în procesul de tipărire fiind folosită cerneală din două culori, roşu pentru titluri şi neagră pentru restul textului.

Purtătorul de cuvânt al muzeului, Corina Iordan, a precizat că 'Evanghelia' tipărită de Antim Ivireanul prezintă deosebiri faţă de mai vechile Tetraevanghelii, uşurând accesul preoţilor prin aşezarea pericopelor în ordinea citirii lor în biserică pe duminici şi săptămâni, în funcţie de sărbători şi posturi.

Cărturar născut în Iviria (Georgia), mitropolit al Ţării Româneşti (1708-1716), Antim Ivireanul a fost un bun cunoscător al limbilor română, greacă, arabă, turcă şi slavonă, sculptor în lemn şi pictor, remarcându-se îndeosebi prin realizările sale din domeniul tipăriturilor.

Ciclul 'Exponatul lunii' a fost lansat la muzeul din Alexandria în anul trecut, cu scopul punerii în valoare a unor obiecte şi documente deosebite din patrimoniul instituţiei.
Sursa: AGERPRES

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .