Treceți la conținutul principal

Obiceiuri traditionale de Paste

Copyright © 2009 Photo.net

Joia Mare

Se spune că acum sufletele celor morţi vin la locuinţele lor, unde sunt primite cu bucurie toată Săptămâna Luminată. La pomenile care se fac acum, cei morţi sunt consideraţi prezenţi, având loc la masă, cu porţia care li se cuvine. La sfârşitul Săptămânii Luminate, sufletele sunt conduse la cimitir sau alungate, după această dată ele putând deveni duhuri rele.De Joia mare se face o turtă rotundă crestată pe margine şi numită „pâinea uitaţilor“, în amintirea morţilor nepomeniţi peste an. Este ziua pomenilor şi tot atunci se fierb şi se încondeiază ouăle de Paşte. Ouăle colorate şi neîncondeiate se mai numesc merişoare: dacă le dai de pomană ele se fac, pe ceia lume, mere frumoase. Se spune că atunci când nu se vor mai împistrii ouă de Paşte şi când nu se vor mai cânta de Crăciun colinde diavolul va stăpâni pământul.


Sâmbăta Mare

Noaptea Învierii desparte Săptămâna Patimilor de Săptămâna Luminată. Se coace din timp aluat dulce şi se vopsesc ouă, când n-ai făcut-o deja în Joia Mare. Mai întâi în biserică, apoi în întreaga comunitate se aprind torţe şi lumânări. În unele locuri, în Noaptea de Înviere se fac strigări peste sat.


Duminica Învierii

Pentru creştinătatea ortodoxă Paştele este cea mai mare sărbătoare, „a Sâmbetelor Împărăteasă şi Doamnă, al Praznicelor Praznic şi Sărbătoarea Sărbătorilor“.
Paştele se serbează întotdeauna în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară, dar nu înaintea paştelui evreiesc.Ouăle roşii se ciocnesc din Duminica Paştelui până în Duminica Mare. Duminica Paştelui înnoieşte lumea cum se înnoieşte lumina de echinocţiu – de aceea se mănâncă miei, purcei şi viţei fragezi, caş, ouă roşii şi pască. Ca să întâmpini Paştele trebuie să te speli şi să te primeneşti, ca lumina. Şi să nu uiţi pomana. În cele trei zile de Paşte masa-i întinsă şi primeşte pe oricine-ţi intră pe uşă. Dacă poţi, să dai cojile de ouă roşii pe apă curgătoare, să ajungă în Ţara Blajinilor.


Sursa: www.muzeultaranuluiroman.ro

Comentarii

Niko a spus…
Hristos a inviat!
Sarbatori fericite si multe multe ganduri si pentru zilele ce vor urma!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .