Treceți la conținutul principal

Obiceiuri traditionale de Paste

Copyright © 2009 Photo.net

Joia Mare

Se spune că acum sufletele celor morţi vin la locuinţele lor, unde sunt primite cu bucurie toată Săptămâna Luminată. La pomenile care se fac acum, cei morţi sunt consideraţi prezenţi, având loc la masă, cu porţia care li se cuvine. La sfârşitul Săptămânii Luminate, sufletele sunt conduse la cimitir sau alungate, după această dată ele putând deveni duhuri rele.De Joia mare se face o turtă rotundă crestată pe margine şi numită „pâinea uitaţilor“, în amintirea morţilor nepomeniţi peste an. Este ziua pomenilor şi tot atunci se fierb şi se încondeiază ouăle de Paşte. Ouăle colorate şi neîncondeiate se mai numesc merişoare: dacă le dai de pomană ele se fac, pe ceia lume, mere frumoase. Se spune că atunci când nu se vor mai împistrii ouă de Paşte şi când nu se vor mai cânta de Crăciun colinde diavolul va stăpâni pământul.


Sâmbăta Mare

Noaptea Învierii desparte Săptămâna Patimilor de Săptămâna Luminată. Se coace din timp aluat dulce şi se vopsesc ouă, când n-ai făcut-o deja în Joia Mare. Mai întâi în biserică, apoi în întreaga comunitate se aprind torţe şi lumânări. În unele locuri, în Noaptea de Înviere se fac strigări peste sat.


Duminica Învierii

Pentru creştinătatea ortodoxă Paştele este cea mai mare sărbătoare, „a Sâmbetelor Împărăteasă şi Doamnă, al Praznicelor Praznic şi Sărbătoarea Sărbătorilor“.
Paştele se serbează întotdeauna în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară, dar nu înaintea paştelui evreiesc.Ouăle roşii se ciocnesc din Duminica Paştelui până în Duminica Mare. Duminica Paştelui înnoieşte lumea cum se înnoieşte lumina de echinocţiu – de aceea se mănâncă miei, purcei şi viţei fragezi, caş, ouă roşii şi pască. Ca să întâmpini Paştele trebuie să te speli şi să te primeneşti, ca lumina. Şi să nu uiţi pomana. În cele trei zile de Paşte masa-i întinsă şi primeşte pe oricine-ţi intră pe uşă. Dacă poţi, să dai cojile de ouă roşii pe apă curgătoare, să ajungă în Ţara Blajinilor.


Sursa: www.muzeultaranuluiroman.ro

Comentarii

Niko a spus…
Hristos a inviat!
Sarbatori fericite si multe multe ganduri si pentru zilele ce vor urma!

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .