Treceți la conținutul principal

Ouă încondeiate - Expoziţia familiei Zinici din Suceava


În Săptămâna Patimilor, oul este gătit cu măiestrie prin vopsire şi încondeiere în frumoase straie, pentru a fi jertfit, prin lovire, după slujba de Înviere.De Paşti, în Bucovina nu există gospodină care să nu aşeze pe masă, alături de bucatele tradiţionale, renumitele ouă încondeiate. Datina străveche „scrierea ouălor” este ridicară la rang de artă în satele Bucovinei. Lucrate cu multă migală de mâini iscusite, ele sunt ornamentate cu vechi motive cum ar fi: soarele, spicul, coarnele berbecului, fierul plugului, furca, frunza de stejar, îmbinate întotdeauna cu creştinescul simbol al crucii. Dacă vreţi sa aflaţi mai multe despre cum se încondeiază sau ce simbolizează oul „muncit”, vă aşteptăm în perioada 4 – 9 aprilie 2009, la Sala Acvariu, unde Maria, Aniţa şi Ioan Zinici vă vor povesti de ce este bine să ne clătim cu apa în care a stat oul roşu.Vernisajul expoziţiei va fi sâmbăta, 4 aprilie, la ora 11:00.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 9 aprilie, între orele 10:00 şi 18:00.
Intrarea liberă.
Sursa: MTR

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .