Treceți la conținutul principal

Redeschiderea Muzeului "Theodor Aman"

Vorbeam cu ceva vreme in urma despre Eleganta lui Theodor Aman . Dupa patru ani si jumatate de reabilitari si renovari, Muzeul "Theodor Aman" din Capitala a fost redeschis oficial, accesul publicului fiind permis incepand de astazi pentru trei dintre salile de expozitie.

Acestea cuprind lucrari de arta restaurate, precum "Fratii Aman", "Doamna in vernil", "Cirese", "Buchet de liliac" etc. Ionel Ionita, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, sub a carui administrare se afla Muzeul "Theodor Aman", a declarat pentru Mediafax, ca urmeaza sa fie deschise si alte doua camere, precum si atelierul pictorului, insa nu a oferit o data exacta. Deschiderea atelieru­lui pictorului pentru vizitare depinde in mare parte de un tapet care il reproduce pe cel original, care a fost comandat in America. Muzeul, situat pe strada C. A. Rosetti, este cea mai veche institutie de arta din Bucuresti, ramasa intacta de la deschiderea lui, in 1908. Casa in care functioneaza se numara, la randul ei, printre cele mai vechi cladiri monument istoric din oras, datand din 1869. Un fapt inedit este ca aceasta a fost conceputa in intregime de pictor, atat din punct de vedere arhitectural, cat si decorativ. Construita din caramida cu sarpanta de lemn, in cei 140 de ani de existenta, casa a trecut prin cateva cutremure si doua restaurari. In 1977 a fost acoperit sistemul de ventilatie, favorizand astfel igrasia, care a afectat pictura interioara a peretilor, opera a lui Aman. Termenul initial de reabilitare a fost de un an, iar intarzierile au fost si o consecinta a unor evenimente neprevazute. De pilda, muncitorii au descoperit ca sobele, piese de patrimoniu, la fel ca tot ce se afla in casa, nu aveau niciun fel de fundatie, astfel incat s-a decis demontarea lor.

Colectia muzeului cuprinde 196 de picturi, 400 de desene, precum si 50 de placi de gravura. Astfel, muzeul este singura casa-document de epoca ramasa in Bucuresti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .