Treceți la conținutul principal

Sa scriem si sa vorbim corect! - Dupa baroni şi moguli urmeaza gaozarii

"Limba noastra-i o comoara"!

Politica romana este sursa nesfarsita de inspiratie, din pacate un exemplu nedemn de urmat! Termenul de baron este preluat din francezul "BARON", insemnand “titlu de nobleţe între cel de cavaler şi cel de viconte”, folosit in toate contextele cu sens argotic şi familiar.
Domnule preşedinte, vă rog nu ne mai spuneţi aşa, că mâine apare în ziare şi ne distruge presa. Tot dumneavoastră ne-aţi spus şi baroni localiť”(Evenimentul zilei, 17.06.2008).

Termenul "MOGUL" e preluat din engleză, cu sensul etimologic de bază insemnand o "persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India" şi sensul figurat "persoană foarte importantă, cu puteri discreţionare". Am ajuns si la termenul de “GAOZAR” folosit tot in limbaj argotic, insemnand "un om lipsit de personalitate, influenţabil, molâu. (După: George Volceanov: Dicţionar de argou al limbii române, 2006) .

Acelaşi Mircea Băsescu l-a jignit pe un ziarist , care, in timpul unui interviu, incerca să afle istoricul firmei la care Dragoş Băsescu deţine 85% din acţiuni. Mircea Băsescu a izbucnit: "Chiar dacă am fost marinar, ştiu toate şmecheriile astea. Dacă vrei, vii aici şi te invăţ eu cum se fac. Ori iţi faci meseria, ori eşti un găozar ca alţii, cum bine v-a zis frate-miu".

"Dacă-l intalnesc pe Ciuvică, il bat!", a declarat Mircea Băsescu in faţa unui ziarist de la "Evenimentul zilei".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…