Treceți la conținutul principal

Traditia din Joia Mare la Masca

Actorii Teatrului Masca invita copiii, alaturi de parinti si bunici, astazi (ora 18.00) in Joia Mare, sa redescopere traditiile pascale.
Ca si multe alte traditii, obiceiul incondeierii oualor a fost impropriat de crestinism si imbogatit cu simboluri specifice, pornind de la ritualuri stravechi si prezente intr-o sumedenie de culturi.
Bunaoara in China sec. al VIII-lea se ofereau oua colorate cu ocazia sarbatorii ,,Tsing-ming” o sarbatoare a primaverii cam in aceeasi perioada cu Pastele crestin, cand iarba este verde (tsing = verde) si cerul curat (ming = curat).

In acelasi fel, vechii persi isi daruiau unii altora oua vopsite in diferite culori la sarbatorile primaverii, pe cand slavii restransesera aria cromatica la Rosu – in aceeasi perioada ei ofereau celor apropiati oua rosii.

La romani, tinerii vopseau si ei oua rosii la sarbatoarea lui Ianus, pe care le alaturau altor obiecte pe care le trimiteau in dar. Se observa limpede asocierea oului ca simbol cu primavara, prin aceasta intelegand mai departe re-nasterea, re-venirea la viata, noul, curatul, fertilul.
In aceasta arie de sensuri a fot preluat oul ca simbol si in crestinism, ca icoana a mormantului lui Hristos din care, biruind moartea, Mantuitorul a iesit invingator, invierea Lui fiind chezasie a posibilitatii noastre de innoire, de renastere, de curatire. In aceasta ordine de idei, ouale de Pasti erau initial vopsite in doar doua nuante: galben – trimitand la soare, imaginea totalitara a vietii in cea mai ,,plina de putere, de seva” ipostaza a sa – si rosu – caum este discul solar la apus si rasarit, metafora limpede a mortii pentru a renaste, a coborarii la ,,cele mai de jos ale adancului” pentru a birui Iadul.

Ulterior, modul de a impodobi ouale s-a imbogatit cu toate simbolurile crestinatatii timpurii si nu numai, chipul lui Hristos, mielul, stilizari antropomorfe, zoomorfe pana la geometrii pline de intelesuri, caci nimic nu este fara de sens. De exemplu linia dreapta verticala trimite la viata, linia dreapta orizontala arata moartea, linia ondulata simbolizeaza apa sau purificarea, spirala ne duce la timp, si la desfasurarea lui extrema – eternitatea.

Va invitam sa va aduceti in Joia Mare la ora 18.00 copiii la Masca pentru a redescoperi aceasta lume atat de bogata si de valoroasa, in spiritul crestinitataii in general si in duhul romanesc al acestei sarbatori.

Alte articole care mi-au placut pe blogul actorului:


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .