Treceți la conținutul principal

Traditia din Joia Mare la Masca

Actorii Teatrului Masca invita copiii, alaturi de parinti si bunici, astazi (ora 18.00) in Joia Mare, sa redescopere traditiile pascale.
Ca si multe alte traditii, obiceiul incondeierii oualor a fost impropriat de crestinism si imbogatit cu simboluri specifice, pornind de la ritualuri stravechi si prezente intr-o sumedenie de culturi.
Bunaoara in China sec. al VIII-lea se ofereau oua colorate cu ocazia sarbatorii ,,Tsing-ming” o sarbatoare a primaverii cam in aceeasi perioada cu Pastele crestin, cand iarba este verde (tsing = verde) si cerul curat (ming = curat).

In acelasi fel, vechii persi isi daruiau unii altora oua vopsite in diferite culori la sarbatorile primaverii, pe cand slavii restransesera aria cromatica la Rosu – in aceeasi perioada ei ofereau celor apropiati oua rosii.

La romani, tinerii vopseau si ei oua rosii la sarbatoarea lui Ianus, pe care le alaturau altor obiecte pe care le trimiteau in dar. Se observa limpede asocierea oului ca simbol cu primavara, prin aceasta intelegand mai departe re-nasterea, re-venirea la viata, noul, curatul, fertilul.
In aceasta arie de sensuri a fot preluat oul ca simbol si in crestinism, ca icoana a mormantului lui Hristos din care, biruind moartea, Mantuitorul a iesit invingator, invierea Lui fiind chezasie a posibilitatii noastre de innoire, de renastere, de curatire. In aceasta ordine de idei, ouale de Pasti erau initial vopsite in doar doua nuante: galben – trimitand la soare, imaginea totalitara a vietii in cea mai ,,plina de putere, de seva” ipostaza a sa – si rosu – caum este discul solar la apus si rasarit, metafora limpede a mortii pentru a renaste, a coborarii la ,,cele mai de jos ale adancului” pentru a birui Iadul.

Ulterior, modul de a impodobi ouale s-a imbogatit cu toate simbolurile crestinatatii timpurii si nu numai, chipul lui Hristos, mielul, stilizari antropomorfe, zoomorfe pana la geometrii pline de intelesuri, caci nimic nu este fara de sens. De exemplu linia dreapta verticala trimite la viata, linia dreapta orizontala arata moartea, linia ondulata simbolizeaza apa sau purificarea, spirala ne duce la timp, si la desfasurarea lui extrema – eternitatea.

Va invitam sa va aduceti in Joia Mare la ora 18.00 copiii la Masca pentru a redescoperi aceasta lume atat de bogata si de valoroasa, in spiritul crestinitataii in general si in duhul romanesc al acestei sarbatori.

Alte articole care mi-au placut pe blogul actorului:


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .