Treceți la conținutul principal

Biblioteca judeţeană dinTârgu-Jiu pentru copii, o ruină

O alta biblioteca care are nevoie de ajutor!
Dezinteresul autorităţilor pune în pericol un valoros fond de carte care conţine peste 43.000 de volume.

Copiii din Târgu-Jiu au mare nevoie de acele cărţi găzduite de biblioteca Christian Tell, secţia copii, motiv pentru care merg să împrumute cărţi chiar dacă condiţiile de acolo sunt improrii.
Biblioteca Judeţeană pentru Copii şi Tineret se află lângă statuia lui Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu şi funcţionează într-o clădire declarată monument istoric. Aceasta a fost ridicată în anul 1790 şi a aparţinut lui Vasile Moangă între 1753-1849, prieten cu Tudor Vladimirescu. În aceeaşi clădire, în 1814 s-a adăpostit Tudor Vladimirescu în timp ce era urmărit de turci. Mai târziu construcţia a intrat în propietatea lui Titu Frumuşeanu, cel care a fost o şi primar al municipiului Târgu-Jiu. După 1990 clădirea s-a transformat în sediul Bibliotecii pentru Copii iar ulterior a fost retrocedată urmaşilor lui Frumuşeanu. Din cauza stării avansate de degradare autorităţile judeţene au făcut numeroase demersuri la Ministerul Apărării pentru a prelua Casa Armatei, una dintre clădirile care s-ar preta destinaţiei de bibliotecă. „Cei care erau la cârma ministerului au promis că vor ceda acel loc. Numai că la sfârşitul lunii martie trebuia să-mi dea un răspuns, lucru care nu s-a întâmplat“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.
Clădirea veche pune în pericol fondul de carte
Directoarea Bibliotecii Judeţene „Christian Tell“, Alexandra Andrei, spune că în interiorul clădirii este adăpostit fondul vechi al bibliotecii. Peste 43.000 de volume, reviste şi cd-uri sunt găzduite în această construcţie-monument istoric. „Starea de degradare în care se găseşte clădirea pune în pericol fondul de carte. Siguranţa uşii de la intrare este stricată, oricine ar putea intra dacă o forţează“. Între consiliul judeţean şi urmaşii lui Frumuşeanu, care locuiesc în prezent la Bucureşti, a fost încheiat un cotract de închiriere extrem de costisitor. „Este imposibil ca autorităţile noastre să plătescă o chirie de 60 de milioane de lei vechi pentru o clădire aşa degradată. Tencuiala de pe pereţi a căzut. Sunt nişte condiţii improprii pentru copii“, mai spune Alexandra Andrei.
Tinerii aşteaptă un sediu nou
Tinerii care vin să studieze sau să împrumute o carte de la bibliotecă îşi doresc să aibă un nou sediu unde să studieze. „Mă învăţasem cu mirosul de antichitate. Vin aici în fiecare săptămână să citesc. Mi-ar plăcea să avem sediu nou şi condiţii bune“, a spus Elena Tudora, elevă în clasa a VI-a l a Şcoala Generală Alexandru Ştefulescu. Bibliotecarele abia aşteaptă să se mute într-o clădire care să le ofere mai multă siguranţă. „Este foarte periculos aici mai ales pe timp de iarnă. Poate intra oricine. Iarna nu avem apă curentă din cauza frigului şi a ţevilor care se sparg mereu. Cu toate acestea copiii vin să lectureze în bibliotecă“, a declarat Mirela Curcă, bibliotecară.
Sursa: Adevarul

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .