Treceți la conținutul principal

Crucile din Cimitirul Vesel sunt marca inregistrata la OSIM


Mesterii populari din Sapanta nu vor mai putea sculpta cruci dupa modelul celor din Cimitirul Vesel fara sa plateasca drepturi de autor, dupa ce vestitele creatii ce sfideaza moartea au fost inregistrate la OSIM de catre Dumitru Pop, urmasul celebrului Stan Ioan Patras – cel de al carui nume se leaga celebritatea comunei maramuresene. Marca inregistrata poarta numele de "Cruce Sapanta" si protejeaza forma, arhitectura, dar mai ales culoarea albastra de pe cruci, nuanta unica care a fost denumita Albastru de Sapanta. Inregistrarea marcii a produs nemultumire in randul micilor mesteri, care cioplesc si picteaza cruci miniaturale dupa forma celor din Cimitirul Vesel pentru a le vinde ca suverniruri sutelor de turisti care ajung in Sapanta.


Dumitru Pop, ucenicul lui Stan Ioan Patras, si-a vazut scopul atins dupa ce a primit actele care ii atesta dreptul de proprietate asupra marcii ”Cruce Sapanta” si care ii poate aduce beneficii uriase, pentru ca oricine va dori sa reproduca modelul acesteia pentru suveniruri sau in alte scopuri va avea nevoie de acceptul sau. Urmasul lui Stan Ioan Patras a spus ca are toate documentele care ii atesta statutul, inclusiv o hartie de la familia maestrului sau prin care i se recunoaste calitatea de ucenic. Dumitru Pop, cel care a castigat drepturile de autor pentru confectionarea crucilor, a precizat ca a recurs la acest gest tocmai pentru a combate falsurile in Cimitirul Vesel. Primii care au fost afectati de inregistrarea la OSIM a marcii sunt micii mesteri din Sapanta. Nemultumirea artizanilor populari este mare, iar acestia au declarat ca nu vor renunta la indeletnicirea lor pentru ca si ei sunt urmasi ai maestrului care a facut cimitirul, iar daca vor fi nevoiti sa plateasca drepturi de autor atunci afacerea lor nu mai ramane una profitabila. Unii chiar au spus ca vor contesta inregistrarea marcii, aratand ca aceasta este un bun colectiv al comunei maramuresene Sapanta.


Sursa: www.emaramures.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .