Treceți la conținutul principal

Crucile din Cimitirul Vesel sunt marca inregistrata la OSIM


Mesterii populari din Sapanta nu vor mai putea sculpta cruci dupa modelul celor din Cimitirul Vesel fara sa plateasca drepturi de autor, dupa ce vestitele creatii ce sfideaza moartea au fost inregistrate la OSIM de catre Dumitru Pop, urmasul celebrului Stan Ioan Patras – cel de al carui nume se leaga celebritatea comunei maramuresene. Marca inregistrata poarta numele de "Cruce Sapanta" si protejeaza forma, arhitectura, dar mai ales culoarea albastra de pe cruci, nuanta unica care a fost denumita Albastru de Sapanta. Inregistrarea marcii a produs nemultumire in randul micilor mesteri, care cioplesc si picteaza cruci miniaturale dupa forma celor din Cimitirul Vesel pentru a le vinde ca suverniruri sutelor de turisti care ajung in Sapanta.


Dumitru Pop, ucenicul lui Stan Ioan Patras, si-a vazut scopul atins dupa ce a primit actele care ii atesta dreptul de proprietate asupra marcii ”Cruce Sapanta” si care ii poate aduce beneficii uriase, pentru ca oricine va dori sa reproduca modelul acesteia pentru suveniruri sau in alte scopuri va avea nevoie de acceptul sau. Urmasul lui Stan Ioan Patras a spus ca are toate documentele care ii atesta statutul, inclusiv o hartie de la familia maestrului sau prin care i se recunoaste calitatea de ucenic. Dumitru Pop, cel care a castigat drepturile de autor pentru confectionarea crucilor, a precizat ca a recurs la acest gest tocmai pentru a combate falsurile in Cimitirul Vesel. Primii care au fost afectati de inregistrarea la OSIM a marcii sunt micii mesteri din Sapanta. Nemultumirea artizanilor populari este mare, iar acestia au declarat ca nu vor renunta la indeletnicirea lor pentru ca si ei sunt urmasi ai maestrului care a facut cimitirul, iar daca vor fi nevoiti sa plateasca drepturi de autor atunci afacerea lor nu mai ramane una profitabila. Unii chiar au spus ca vor contesta inregistrarea marcii, aratand ca aceasta este un bun colectiv al comunei maramuresene Sapanta.


Sursa: www.emaramures.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .