Treceți la conținutul principal

Dupa aproape 1.000 de ani, femeile pot vedea comorile Muntelui Athos

Totusi, accesul femeilor in vestitul complex de manastiri ortodoxe din nordul Greciei este inca interzis. Dar 200 de opere de arta adapostite pana acum in aceste manastiri sunt prezentate intr-o expozitie deschisa la Paris.Cele 20 de manastiri de pe Muntele Athos adapostesc una dintre cele mai mari colectii de arta crestina din lume, dar minunile pastrate aici nu sunt cunoscute decat de foarte putini oameni, in afara de calugarii ortodocsi care-si petrec viata printre ele. Inainte de manifestarea de la Paris – descrisa de ministrul grec al Afacerilor Externe drept “un eveniment cultural de prim ordin” -, nu mai fusesera organizate decat doua mici expozitii (ambele in Grecia) ce cuprindeau obiecte provenite de la Muntele Athos. Multe dintre obiectele prezentate la Paris, la Petit Palais, ies pentru prima data din lacasurile de cult care le-au adapostit pana acum.

Expozitia cuprinde icoane, carti, obiecte de orfervrarie si alte lucrari de arta, unele foarte vechi si deosebit de valoroase. Printre cele mai admirate se gaseste o cupa sculptata dintr-o singura bucata de jasp (o piatra semipretioasa), lucrata probabil la Venetia si care a apartinut lui Manuel Cantacuzen (1349-1380), fiul imparatului bizantin Ioan al VI-lea Cantacuzen.
Accesul femeilor in complexul de manastiri a fost interzis in anul 1045, printr-un decret al imparatului bizantin Constantin Monomachos, iar interdictia este in vigoare si azi. Insa chiar si vizitatorii barbati obtin cu greu permisiunea de a vedea aceste opere de arta in manastirile de pe Muntele Athos.

Sursa: The Independent

Comentarii

Dana a spus…
Inainte de a citi, m-a speriat titlul! Se spune ca atunci cand femeile vor avea acces la Athos va veni sfarsitul lumii.
Gingasia a spus…
Nu stiam, Dana ca asa se spune!

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .