Treceți la conținutul principal

Dupa aproape 1.000 de ani, femeile pot vedea comorile Muntelui Athos

Totusi, accesul femeilor in vestitul complex de manastiri ortodoxe din nordul Greciei este inca interzis. Dar 200 de opere de arta adapostite pana acum in aceste manastiri sunt prezentate intr-o expozitie deschisa la Paris.Cele 20 de manastiri de pe Muntele Athos adapostesc una dintre cele mai mari colectii de arta crestina din lume, dar minunile pastrate aici nu sunt cunoscute decat de foarte putini oameni, in afara de calugarii ortodocsi care-si petrec viata printre ele. Inainte de manifestarea de la Paris – descrisa de ministrul grec al Afacerilor Externe drept “un eveniment cultural de prim ordin” -, nu mai fusesera organizate decat doua mici expozitii (ambele in Grecia) ce cuprindeau obiecte provenite de la Muntele Athos. Multe dintre obiectele prezentate la Paris, la Petit Palais, ies pentru prima data din lacasurile de cult care le-au adapostit pana acum.

Expozitia cuprinde icoane, carti, obiecte de orfervrarie si alte lucrari de arta, unele foarte vechi si deosebit de valoroase. Printre cele mai admirate se gaseste o cupa sculptata dintr-o singura bucata de jasp (o piatra semipretioasa), lucrata probabil la Venetia si care a apartinut lui Manuel Cantacuzen (1349-1380), fiul imparatului bizantin Ioan al VI-lea Cantacuzen.
Accesul femeilor in complexul de manastiri a fost interzis in anul 1045, printr-un decret al imparatului bizantin Constantin Monomachos, iar interdictia este in vigoare si azi. Insa chiar si vizitatorii barbati obtin cu greu permisiunea de a vedea aceste opere de arta in manastirile de pe Muntele Athos.

Sursa: The Independent

Comentarii

Dana a spus…
Inainte de a citi, m-a speriat titlul! Se spune ca atunci cand femeile vor avea acces la Athos va veni sfarsitul lumii.
Gingasia a spus…
Nu stiam, Dana ca asa se spune!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .