Treceți la conținutul principal

O carte si un film despre ultimul an din viata lui Tolstoi

Editura Humanitas Fiction vă invită marţi, 26 mai, ora 18.00, la librăria Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45) unde va avea loc lansarea romanului Ultima gară. Roman despre ultimul an din viaţa lui Tolstoi de Jay Parini. Vor vorbi: Cristian Tudor Popescu, Elisabeta Lăsconi şi Denisa Comănescu. Victor Rebengiuc va citi fragmente din roman.
Marti, se va lansa "unul dintre cele mai bune romane istorice scrise in ultimii douazeci de ani", potrivit criticilor. Este vorba despre "Ultima gara", o poveste construita din jurnale despre ultimul an din viata lui Lev Tolstoi. Filmul adaptat se va lansa in toamna si il are in rolul principal pe redutabilul actor Christopher Plummer.

"Ultima gara" a vazut lumina tiparului in 1990, iar pana astazi a fost publicata in peste 30 de tari. La noi apare la editura Humanitas Fiction, in colectia "Raftul Denisei". Rusia anului 1910 este tulbure, trecuta printr-o revolutie, plina de contradictii si totusi inca idilica. Lev Nikolaevici Tolstoi isi cauta mangaierea si linistea, dupa o viata mai mult decat plina. A gustat succesul capodoperelor "Anna Karenina" si "Razboi si pace", e adulat in tara si in lume, este vanat de paparazzi vremurilor pentru ca orice barfa venita de la conacul Iasnaia Poliana – locul unde s-a nascut si unde vrea sa fie inmormantat – este valoroasa pentru multime, stiindu-se ca relatia cu sotia sa, Sofia Andreevna, este tensionata. Tolstoi vrea sa-si lase operele intregii lumi, sotia lui vrea sa administreze ea drepturile de autor pentru a asigura un trai linistit copiilor si mai ales nepotilor.


"Dupa cum ii spune deseori Lev Nikolaevici, nu trebuie sa te astepti sa faci avere de pe urma unor carti scrise in folosul omenirii. Il deranjeaza faptul ca cineva, mai ales cei saraci, ar trebui sa plateasca pentru a citi ce a scris el", mentioneaza in jurnal prietenul si doctorul personal si al lui Tolstoi, Dr. Makovitki.
Intre timp, scriitorul rus se grabeste sa lase posteritatii toate scrierile sale in regula, sa clarifice ultimele sale teorii, sa nu dea loc de interpretari, iar pentru asta il angajeaza pe Valentin Bulgakov ca secretar personal. "Faptul ca speculatiile despre viata de dupa moarte sau rai si iad sunt superficiale si gresite ar trebui sa fie deja limpede. Daca sufletul s-ar duce undeva dupa moarte, ar trebui sa se refugieze undeva inainte de nastere. Dar nimeni nu pare sa remarce asta", scria, de pilda, preocupat, Lev Tolstoi.In acest context, idolul tolstoienilor aciuati pe langa mosie plateste pretul faimei: este sfasiat intre "religia" saraciei, pe care a imbratisat-o cu speranta celui care vrea sa-si salveze sufletul, si traiul fastuos impus de Sofia Andreevna, el negasandu-si linistea. Dornic sa i se piarda urma, paraseste Iasnaia Poliana, locul in care si-a petrecut aproape intreaga viata. Fuge alaturi de Sasa (Alexandra), fiica cea mai devotata, si doctorul sau personal. Are 82 si calatoria se transforma intr-un ultim drum. Moare intr-o gara, Astapovo, relativ nu foarte departe de casa lui. In spatele misterioasei fugi sta insa un sir de evenimente tumultuoase pe care Parini le aduce la lumina din jurnalele si insemnarile care au insotit fiecare clipa a existentei marelui scriitor rus.


Geneza unui sfarsit

Scriitorul american Jay Parini spune ca, desi volumul are unele dintre ornamentele si formularile cercetarii literare, este o opera de fictiune. Romanul este scris numai din perspectiva insemnarilor personale ale protagonistilor. In acele vremuri "pana si servitoarele tineau jurnale". La un moment dat, Parini chiar se foloseste de un artificiu, "publicand" o insemnare ce-i apartine, semnata doar J.P. Ajutorul spune ca a inceput cercetarea cu o jumatate de deceniu inainte de a publica "Ultima gara". Startul a fost dat dupa ce a descoperit intr-un anticariat din Neapole jurnalul lui Valentin Bulgakov – unul dintre personajele centrale ale cartii, care in filmul "Last Station" va primi o mai mare amploare. Actorul care il interpreteaza pe Bulgakov este charmantul James McAvoy ("Ultimul rege al Scotiei"). Jurnalul descoperit este scris numai in perioada de un an, cat timp a stat alaturi de Tolstoi in calitate de secretar.Sursa: Romania libera

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…