Treceți la conținutul principal

Propunerile de modificare a legislaţiei din domeniul educaţiei

O veste buna ar fi introducerea bibliotecilor virtuale pentru scoli, dar totusi cum? Mai jos gasiti propunerile facute.
Iată care sunt principalele prevederi ale proiectului de lege propus de comisia prezedenţială:

 • Bacalaureatul nu va mai fi unic, ci va fi organizat diferenţial pe filiere şi profiluri de licee, iar, potrivit proiectului de lege privind învăţământul preuniveristar propus de Preşedinţiei.

 • Evaluarea va fi făcută prin sisteme şi punctaje similare testelor internaţionale şi prin calificative. Evaluarea competenţelor de utilizare a calculatorului va fi realizează atât la finalul învăţământului obligatoriu, cât şi la finalul liceului.

 • De asemenea, proiectul prevede şi că elevii pot susţine bacalaureat internaţional.

 • Liceele vor putea organiza din nou examene de admitere

 • Clasa pregătitoare devine obligatorie şi intră în structura învăţământului de bază (clasă pregătitoare - clasa a IX-a). Liceul (clasele X-XII) este generalizat şi gratuit, potrivit proiectului.

 • Competenţele dobândite de elevi vor fi evaluate după clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a

 • La finalul clasei a II-a se evaluează, la nivelul fiecărei şcoli, măsura în care elevii au dobândit scris-cititul şi matematica şi se stabilesc planurile individualizate de învăţare pe care învăţătorii le pun în aplicare până în clasa a IV-a. Totodată, se creează Portofoliul de educaţie al elevului şi se face un raport detaliat către părinţi, se mai arată în proiect.

 • La finalul clasei a IV-a, pe un eşantion reprezentativ, va fi realizată o evaluare din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru a diagnostica performanţele învăţământului primar, prin probe similare testelor internaţionale curente.

 • La finalul clasei a VI-a, fiecare şcoală îşi va evalua elevii pentru a realiza apoi cu ei o învăţare individualizată şi pentru a avea baza de orientare spre un anumit tip de liceu.
  Statul va asigura minimum şase la sută din PIB pentru finanţarea învăţământului preuniversitar

 • Crearea cadrului pentru consorţiile şcolare. Astfel, proiectul prevede înfiinţarea consorţiile şcolare, pentru gestionarea fluctuaţiilor de personal didactic şi lărgirea oportunităţilor de învăţare oferite elevilor.

Sursa : adevarul.ro

Comentarii

Geanina Codita a spus…
Bine ar fi sa se stabileasca ceva concret, sa nu ne mai gandim tot timpul ca se schimba guvernarea si iar trebuie sa ne asteptam la te miri ce idei mai au altii. Ori nu se vrea liniste si ordine pe segmentul acesta, ori valorile nu mai au loc de parveniti si trebuie sa asistam la ceea ce genereaza parvenitismul.

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…