Treceți la conținutul principal

Propunerile de modificare a legislaţiei din domeniul educaţiei

O veste buna ar fi introducerea bibliotecilor virtuale pentru scoli, dar totusi cum? Mai jos gasiti propunerile facute.
Iată care sunt principalele prevederi ale proiectului de lege propus de comisia prezedenţială:

 • Bacalaureatul nu va mai fi unic, ci va fi organizat diferenţial pe filiere şi profiluri de licee, iar, potrivit proiectului de lege privind învăţământul preuniveristar propus de Preşedinţiei.

 • Evaluarea va fi făcută prin sisteme şi punctaje similare testelor internaţionale şi prin calificative. Evaluarea competenţelor de utilizare a calculatorului va fi realizează atât la finalul învăţământului obligatoriu, cât şi la finalul liceului.

 • De asemenea, proiectul prevede şi că elevii pot susţine bacalaureat internaţional.

 • Liceele vor putea organiza din nou examene de admitere

 • Clasa pregătitoare devine obligatorie şi intră în structura învăţământului de bază (clasă pregătitoare - clasa a IX-a). Liceul (clasele X-XII) este generalizat şi gratuit, potrivit proiectului.

 • Competenţele dobândite de elevi vor fi evaluate după clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a

 • La finalul clasei a II-a se evaluează, la nivelul fiecărei şcoli, măsura în care elevii au dobândit scris-cititul şi matematica şi se stabilesc planurile individualizate de învăţare pe care învăţătorii le pun în aplicare până în clasa a IV-a. Totodată, se creează Portofoliul de educaţie al elevului şi se face un raport detaliat către părinţi, se mai arată în proiect.

 • La finalul clasei a IV-a, pe un eşantion reprezentativ, va fi realizată o evaluare din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru a diagnostica performanţele învăţământului primar, prin probe similare testelor internaţionale curente.

 • La finalul clasei a VI-a, fiecare şcoală îşi va evalua elevii pentru a realiza apoi cu ei o învăţare individualizată şi pentru a avea baza de orientare spre un anumit tip de liceu.
  Statul va asigura minimum şase la sută din PIB pentru finanţarea învăţământului preuniversitar

 • Crearea cadrului pentru consorţiile şcolare. Astfel, proiectul prevede înfiinţarea consorţiile şcolare, pentru gestionarea fluctuaţiilor de personal didactic şi lărgirea oportunităţilor de învăţare oferite elevilor.

Sursa : adevarul.ro

Comentarii

Geanina Codita a spus…
Bine ar fi sa se stabileasca ceva concret, sa nu ne mai gandim tot timpul ca se schimba guvernarea si iar trebuie sa ne asteptam la te miri ce idei mai au altii. Ori nu se vrea liniste si ordine pe segmentul acesta, ori valorile nu mai au loc de parveniti si trebuie sa asistam la ceea ce genereaza parvenitismul.

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .