Treceți la conținutul principal

Farmacia naturii - Menta

Legenda mentei
Cunoscuta probabil cu mult inaintea celor care i-au “descoperit” legenda, menta isi are originile legendare in mitologia greaca. Mentha era o frumoasa nimfa de care zeul infernului (intunericului) s-a indragostit nebuneste. Sotia sa, zeita Persephona, geloasa fiind pe frumoasa nimfa, a urmarit-o pe nefericita fata si a ingropat-o. Impresionat de suferinta nimfei, Pluton a transformat-o intr-o planta frumos mirositoare ce avea sa impresioneze simturile multor oameni si sa aline suferintele multor bolnavi.
In orice gradina a caselor de la sate, si nu numai, intr-un colt al curtii sau pe sub garduri oamenii si-au plantat menta, fiind considerata un adevarat panaceu in diaree, raceli si gripe. Menta este considerata o planta rece fiind excitanta al nervilor sensibili la frig.

De asemenea, dizolva tensiunile si crisparile inducind calm si relaxare.Frunzele si partea aeriana a plantei contine lipide, acizi fenolici, parafine, taninuri, flavoniode, glucide, carotide, enzime, vitamine, saruri minerale, uleiuri eterice complexe, alcooli, fenoli etc. Radacinile nu contin ulei eteric. Datorita constituentilor sai menta este astringenta prin taninuri, antiseptica prin uleiul volatil si taninuri. Mentholul pe care il contne are actiune tonica conferind incredere. Este diuretica prin flavonoide actionind la nivel subtil asupra echilibrului si armoniei in relatiile cu ceilalti.

Menta opreste inmultirea bacteriilor, are efecte antiinfectioase si lupta impotriva infectiilor, este gastrointestinala si calmanta biliara, asigura evacuarea gazelor intestinale si calmeaza durerile intestinale, fluidifica secretia biliara, actioneaza impotriva diareei si a reumatismului, activeaza transpiratia, declanseaza o eliminare mai amre a urinei, este fortifiant al sistemului nervos si ajuta la inlaturarea durerii.

Recomandarile terapeutice sint multiple. Poate fi utilizata in litiaza biliara si renala, afectiuni ale pancreasului, balonari, diaree, voma, nervozitate, reumatism si dezinfectant bucal.
De la izma se recolteaza frunzele ajunse la maturitate sau planta intreaga cind florile sint inflorite in proportie de 20%, atunci cind planta are potentialul terapeutic cel mai ridicat.

Atentie! Consumul excesiv de menta da intoxicatii grave, si este contraindicat bolnavilor de ulcer.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…