Treceți la conținutul principal

Lansarea “Întoarcere în secolul 21” de Ioana Pârvulescu

''Aş fi preferat să ţin jurnalul altui timp'', se confesează scriitoarea, “să zicem din perioada 1901 şi 1909 - dar nu-i pe alese: trăiesc ce mi se îngăduie”. Nu e deloc puţin, şi autoarea o ştie foarte bine, altfel micile bucăţele de experienţă - de la rupturile în rutină şi până la bucuria de copil, mereu fascinat de poveştile închise în cărţi - n-ar fi atât de pline, rotunjite de însemnătate. Trei falii separă cartea în care scriitoarea a recuperat, selectând şi după rigoarea afectivităţii, şi după o logică a complementarului, texte care urmăresc practic coordonatele esenţiale ale unei biografii: eu, cărţile şi lumea sau, invocând un cunoscut titlu, “timpul ce ni s-a dat”.

În prima parte a ales pagini care consemnează mici întâmplări, vesele ori triste, al căror personaj s-a întâmplat să fie chiar ea (da, Ioana Pârvulescu invocă în câteva rânduri hazardul!): o poştăriţă care-i dă buzna în casă şi o păgubeşte de un frumos accesoriu, o expediţie încăpăţânată în căutarea casei în care Cioran a scris, la Braşov, “Lacrimi şi sfinţi” şi “Schimbarea la faţă...”, călătorii cu trenul spre Braşov, oraşul natal, sau mici accidente culinare. Toate au însă a face cu cărţile, căci nu e pagină în care să nu fie pomenit măcar un rând dintr-un autor sau vreo anecdotă din istoriile literare. Totul e firesc, frumos legat cu noduri intime, nelăsate niciodată la vedere.

De la incidentele cu instalatorii, cu sâcâielile străzii sau cu capriciile unui computer gripat, scriitoarea trece la al doilea registru al cotidianului, ordonat de cărţi. De la romanele copilăriei la curiozităţi pentru titlurile-fenomen de azi - analiza romanului lui Dan Brown, “Codul lui Da Vinci”, publicată acum ceva vreme în “România literară”, şi-a găsit locul în acest volum - ori confesiuni despre circuitul cărţilor într-o viaţă şi-o bibliotecă, Ioana Pârvulescu scrie despre una din marile ei bucurii. O face contagios, iar cei care îi sunt sau i-au fost studenţi pot să depună oricând mărturie pentru pofta cu care împărtăşeşte cu ceilalţi, în scris ori la catedră, plăcerea intimităţii cu literatura.

Cartea se încheie cu un calup de texte în care timpul şi oamenii de azi ocupă prim-planul, bruindu-l, de cele mai multe ori, cu stridenţele debutului de secol. Chiar dacă de multe ori scriitoarea nu îngroaşă comparaţia cu alte vremuri, contrastul e mai mereu prezent, insinuat. Nostalgia, dizolvată discret printre rânduri, iese însă într-o lumină crudă într-un text foarte personal, despre bijuteriile de familie. E vorba de lucruri mici, rămase în familie de generaţii şi care, pentru şacalii anticariatelor, ar trece oricând drept chilipiruri. Pentru că s-au salvat, salvând odată cu ele şi gustul altor vremuri, mai prietenoase, au instituit, în cotidianul intim al scriitoarei, un regim aparte, al amintirii de preţ.Sunt foarte proaspete şi luminoase textele adunate în această carte, iar succesiunea după care se ordonează dă impresia unui text pe care nimic nu-l fragmentează. E, de fapt, o singură voce care afirmă, indiferent despre ce ar vorbi, propriile valori, poate nu cu totul pierdute nici pentru ceilalţi: discreţie, grijă, atenţie şi o mare disponibilitate sufletească.


Comentarii

Fluturaş a spus…
Un premiu virtual pentru tine ... Te asteapta sa-l ridici :)
Gingasia a spus…
Te pop Fluturas, multumesc frumos!

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .