Treceți la conținutul principal

Lansarea “Întoarcere în secolul 21” de Ioana Pârvulescu

''Aş fi preferat să ţin jurnalul altui timp'', se confesează scriitoarea, “să zicem din perioada 1901 şi 1909 - dar nu-i pe alese: trăiesc ce mi se îngăduie”. Nu e deloc puţin, şi autoarea o ştie foarte bine, altfel micile bucăţele de experienţă - de la rupturile în rutină şi până la bucuria de copil, mereu fascinat de poveştile închise în cărţi - n-ar fi atât de pline, rotunjite de însemnătate. Trei falii separă cartea în care scriitoarea a recuperat, selectând şi după rigoarea afectivităţii, şi după o logică a complementarului, texte care urmăresc practic coordonatele esenţiale ale unei biografii: eu, cărţile şi lumea sau, invocând un cunoscut titlu, “timpul ce ni s-a dat”.

În prima parte a ales pagini care consemnează mici întâmplări, vesele ori triste, al căror personaj s-a întâmplat să fie chiar ea (da, Ioana Pârvulescu invocă în câteva rânduri hazardul!): o poştăriţă care-i dă buzna în casă şi o păgubeşte de un frumos accesoriu, o expediţie încăpăţânată în căutarea casei în care Cioran a scris, la Braşov, “Lacrimi şi sfinţi” şi “Schimbarea la faţă...”, călătorii cu trenul spre Braşov, oraşul natal, sau mici accidente culinare. Toate au însă a face cu cărţile, căci nu e pagină în care să nu fie pomenit măcar un rând dintr-un autor sau vreo anecdotă din istoriile literare. Totul e firesc, frumos legat cu noduri intime, nelăsate niciodată la vedere.

De la incidentele cu instalatorii, cu sâcâielile străzii sau cu capriciile unui computer gripat, scriitoarea trece la al doilea registru al cotidianului, ordonat de cărţi. De la romanele copilăriei la curiozităţi pentru titlurile-fenomen de azi - analiza romanului lui Dan Brown, “Codul lui Da Vinci”, publicată acum ceva vreme în “România literară”, şi-a găsit locul în acest volum - ori confesiuni despre circuitul cărţilor într-o viaţă şi-o bibliotecă, Ioana Pârvulescu scrie despre una din marile ei bucurii. O face contagios, iar cei care îi sunt sau i-au fost studenţi pot să depună oricând mărturie pentru pofta cu care împărtăşeşte cu ceilalţi, în scris ori la catedră, plăcerea intimităţii cu literatura.

Cartea se încheie cu un calup de texte în care timpul şi oamenii de azi ocupă prim-planul, bruindu-l, de cele mai multe ori, cu stridenţele debutului de secol. Chiar dacă de multe ori scriitoarea nu îngroaşă comparaţia cu alte vremuri, contrastul e mai mereu prezent, insinuat. Nostalgia, dizolvată discret printre rânduri, iese însă într-o lumină crudă într-un text foarte personal, despre bijuteriile de familie. E vorba de lucruri mici, rămase în familie de generaţii şi care, pentru şacalii anticariatelor, ar trece oricând drept chilipiruri. Pentru că s-au salvat, salvând odată cu ele şi gustul altor vremuri, mai prietenoase, au instituit, în cotidianul intim al scriitoarei, un regim aparte, al amintirii de preţ.Sunt foarte proaspete şi luminoase textele adunate în această carte, iar succesiunea după care se ordonează dă impresia unui text pe care nimic nu-l fragmentează. E, de fapt, o singură voce care afirmă, indiferent despre ce ar vorbi, propriile valori, poate nu cu totul pierdute nici pentru ceilalţi: discreţie, grijă, atenţie şi o mare disponibilitate sufletească.


Comentarii

Fluturaş a spus…
Un premiu virtual pentru tine ... Te asteapta sa-l ridici :)
Gingasia a spus…
Te pop Fluturas, multumesc frumos!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .