Treceți la conținutul principal

Teo Trandafir lanseaza CD-ul “Poveşti pentru Maia”.

De unde a pornit ideea de a scoate un CD cu poveşti pentru copii?
Mi-am dorit tare mult să mi se ofere această şansă, dar nu ştiam de unde să încep.


Ani buni am citit la radio poveşti pentru copii. Le citeam pe voci şi la un moment dat erau atâtea personaje încât era destul de greu pentru mine să ţin minte care era piţigăiat, care bâlbâit şi tot aşa. Rezultatul a fost că "beneficiarii" îmi scriau la radio (ajutaţi de părinţi, desigur), iar epistolele începeau cu "Stimată redacţie". Eu eram redacţia şi mă bucuram că eram percepută astfel. CD-ul de faţă este materializarea dorinţei Roton de a face ceva frumos şi sensibil pentru copii de 1 Iunie şi a dorinţei mele de a-mi bucura auditorii mititei.

Poveştile incluse pe CD sunt dintre cele preferate de Maia?

"Sarea în bucate" face parte din meniul casei, aşa că Maia s-a bucurat că am împărtăşit-o şi celorlalţi copii.

Cum sunt poveştile de azi faţă de cele pe care ni le spuneau bunicile?

Variantele Disney ale poveştilor de azi diferă puţin de felul în care bunicile ni le spuneau nouă. Strălucitoare şi pline de magie, poveştile de azi lasă la o parte parfumul de odinioară. Cenuşăreasa e azi ajutată de naşa ei, vrăjitoarea, dar "pe vremea mea" era salvată de o crenguţă de alun crescută pe mormântul mamei ei.
Poate e mai puţin veselă varianta originală, dar e mai românească adaptarea asta. Aşa am apucat-o noi, aşa am dat-o mai departe, fără a înlătura magia Disney. Nici Muc cel Mic nu are o poveste veselă, dar copiii înţeleg importanţa compasiunii şi a evitării judecăţilor superficiale, cel puţin asta ne propunem noi.

Cum au reacţionat copiii când le citeaţi poveşti şi cum vi s-a părut experienţa lansării CD-ului “Poveşti pentru Maia”?

Copiii reacţionează la lectură, mai ales dacă aceasta se face într-un mediu care să le permită transpunerea în lumea propusă de naraţiune. Astfel, organizatorii au ales pentru această lansare un colţ retras de parc, ceea ce ne-a dus de la lectură la poezii şi cântecele. Sper să mai am şansa de a citi poveşti celor mici, pentru că puţine bucurii sunt mai mari decât aceasta.

Ce părere are Maia despre lansarea povestioarelor pe CD? Preferă să asculte CD-ul sau să-i citească mama poveşti, după cum se obişnuia?

Am ascultat discul, Maiei i-a plăcut şi îl ascultă când nu ajung la timp pentru poveşti. Preferăm însă să fim împreună şi să citim îmbrăţişate, pentru ca lupul să nu ne poată ajunge, nici ciclopul (chiar dacă până la urmă se dovedeşte că era tare drăguţ), nici leul. E mai sigur aşa. Dar tare plăcut e să asculţi vocea mamei, chiar dacă e la stomatolog în clipa aia, pe CD-ul pregătit înainte.

O să urmeze şi o carte cu poveşti pentru copii?

Încă nu, aş minţi dacă aş spune altceva. Probabil pentru că nici nu mi-a propus nimeni să mă implic într-un asemenea proiect. La câte poveşti uitate a trebuit să "reconstitui" pentru a face faţă cerinţelor, n-ar fi chiar un capăt de ţară să le şi scriu. Plus că am şi un ajutor cu multă imaginaţie!

Ce părere aveţi despre acest segment, cărţi/CD-uri pentru copii, şi cum credeţi că va evolua în viitor, în contextul în care calculatorul şi jocurile video sunt din ce în ce mai prezente în viaţa unui copil?

Depinde foarte mult de părinţi. Am descoperit că o parte dintre părinţi preferă să lase copiii la computer ore întregi, ca să aibă timp pentru alte lucruri. Nu ştiu cât e de bine, dar nu e treaba mea să judec comportamentul altor părinţi. Copiii se joacă la calculator cât timp nu au o preocupare mai interesantă şi mai interactivă la dispoziţie, iar pentru asta trebuie să fim noi mai inventivi şi mai disponibili pentru ei. Nimeni nu e perfect ca părinte, am înţeles asta, dar măcar putem încerca.

În încheierea interviului, Teo Trandafir a vorbit despre importanţa poveştilor în viaţa unui copil şi despre cum acestea îl pot ajuta în dezvoltare. Ne-a spus că nu există copii fără poveşti şi că atunci când micuţii nu le aud de la părinţi le aud de la alţi copii.

“Poveştile sunt cele care te duc în alte lumi, care te fac să vezi zâne, balauri şi creaturi nemaiîntâlnite la tot pasul. Fără ele, lumea ta interioară, de copil, e mai săracă şi mai lipsită de culori, de sentimente, de senzaţii”, este de părere Teo Trandafir.
Aceasta crede în puterea poveştilor “pentru că a simţit-o pe pielea ei” şi consideră că fiecare copil ar trebui să asculte poveşti pentru că, dacă nu o face, le va inventa singur. “Şi nu întotdeauna invenţiile copiilor sunt luminoase. Mai bine intervenim noi decât să avem parte de influenţe nedorite”, a încheiat Teo.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa