Treceți la conținutul principal

Teo Trandafir lanseaza CD-ul “Poveşti pentru Maia”.

De unde a pornit ideea de a scoate un CD cu poveşti pentru copii?
Mi-am dorit tare mult să mi se ofere această şansă, dar nu ştiam de unde să încep.


Ani buni am citit la radio poveşti pentru copii. Le citeam pe voci şi la un moment dat erau atâtea personaje încât era destul de greu pentru mine să ţin minte care era piţigăiat, care bâlbâit şi tot aşa. Rezultatul a fost că "beneficiarii" îmi scriau la radio (ajutaţi de părinţi, desigur), iar epistolele începeau cu "Stimată redacţie". Eu eram redacţia şi mă bucuram că eram percepută astfel. CD-ul de faţă este materializarea dorinţei Roton de a face ceva frumos şi sensibil pentru copii de 1 Iunie şi a dorinţei mele de a-mi bucura auditorii mititei.

Poveştile incluse pe CD sunt dintre cele preferate de Maia?

"Sarea în bucate" face parte din meniul casei, aşa că Maia s-a bucurat că am împărtăşit-o şi celorlalţi copii.

Cum sunt poveştile de azi faţă de cele pe care ni le spuneau bunicile?

Variantele Disney ale poveştilor de azi diferă puţin de felul în care bunicile ni le spuneau nouă. Strălucitoare şi pline de magie, poveştile de azi lasă la o parte parfumul de odinioară. Cenuşăreasa e azi ajutată de naşa ei, vrăjitoarea, dar "pe vremea mea" era salvată de o crenguţă de alun crescută pe mormântul mamei ei.
Poate e mai puţin veselă varianta originală, dar e mai românească adaptarea asta. Aşa am apucat-o noi, aşa am dat-o mai departe, fără a înlătura magia Disney. Nici Muc cel Mic nu are o poveste veselă, dar copiii înţeleg importanţa compasiunii şi a evitării judecăţilor superficiale, cel puţin asta ne propunem noi.

Cum au reacţionat copiii când le citeaţi poveşti şi cum vi s-a părut experienţa lansării CD-ului “Poveşti pentru Maia”?

Copiii reacţionează la lectură, mai ales dacă aceasta se face într-un mediu care să le permită transpunerea în lumea propusă de naraţiune. Astfel, organizatorii au ales pentru această lansare un colţ retras de parc, ceea ce ne-a dus de la lectură la poezii şi cântecele. Sper să mai am şansa de a citi poveşti celor mici, pentru că puţine bucurii sunt mai mari decât aceasta.

Ce părere are Maia despre lansarea povestioarelor pe CD? Preferă să asculte CD-ul sau să-i citească mama poveşti, după cum se obişnuia?

Am ascultat discul, Maiei i-a plăcut şi îl ascultă când nu ajung la timp pentru poveşti. Preferăm însă să fim împreună şi să citim îmbrăţişate, pentru ca lupul să nu ne poată ajunge, nici ciclopul (chiar dacă până la urmă se dovedeşte că era tare drăguţ), nici leul. E mai sigur aşa. Dar tare plăcut e să asculţi vocea mamei, chiar dacă e la stomatolog în clipa aia, pe CD-ul pregătit înainte.

O să urmeze şi o carte cu poveşti pentru copii?

Încă nu, aş minţi dacă aş spune altceva. Probabil pentru că nici nu mi-a propus nimeni să mă implic într-un asemenea proiect. La câte poveşti uitate a trebuit să "reconstitui" pentru a face faţă cerinţelor, n-ar fi chiar un capăt de ţară să le şi scriu. Plus că am şi un ajutor cu multă imaginaţie!

Ce părere aveţi despre acest segment, cărţi/CD-uri pentru copii, şi cum credeţi că va evolua în viitor, în contextul în care calculatorul şi jocurile video sunt din ce în ce mai prezente în viaţa unui copil?

Depinde foarte mult de părinţi. Am descoperit că o parte dintre părinţi preferă să lase copiii la computer ore întregi, ca să aibă timp pentru alte lucruri. Nu ştiu cât e de bine, dar nu e treaba mea să judec comportamentul altor părinţi. Copiii se joacă la calculator cât timp nu au o preocupare mai interesantă şi mai interactivă la dispoziţie, iar pentru asta trebuie să fim noi mai inventivi şi mai disponibili pentru ei. Nimeni nu e perfect ca părinte, am înţeles asta, dar măcar putem încerca.

În încheierea interviului, Teo Trandafir a vorbit despre importanţa poveştilor în viaţa unui copil şi despre cum acestea îl pot ajuta în dezvoltare. Ne-a spus că nu există copii fără poveşti şi că atunci când micuţii nu le aud de la părinţi le aud de la alţi copii.

“Poveştile sunt cele care te duc în alte lumi, care te fac să vezi zâne, balauri şi creaturi nemaiîntâlnite la tot pasul. Fără ele, lumea ta interioară, de copil, e mai săracă şi mai lipsită de culori, de sentimente, de senzaţii”, este de părere Teo Trandafir.
Aceasta crede în puterea poveştilor “pentru că a simţit-o pe pielea ei” şi consideră că fiecare copil ar trebui să asculte poveşti pentru că, dacă nu o face, le va inventa singur. “Şi nu întotdeauna invenţiile copiilor sunt luminoase. Mai bine intervenim noi decât să avem parte de influenţe nedorite”, a încheiat Teo.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .