Treceți la conținutul principal

Cum pastram mirodeniile!


Mirodeniile si plantele aromatice isi pierd culoarea, gustul si/sau parfumul in timp. Pentru ca ele sa isi pastreze savoarea si culoarea, depozitati-le intr-un loc racoros, uscat, ferit de lumina puternica, umezeala, caldura sau oxigen. Pe cat posibil, evitati sa asezati mirodeniile sau plantele aromatice foarte aproape de sursele de caldura sau rece (soba, aragaz, cuptor, frigider, masina de spalat). De asemenea, trebuie sa aveti grija ca aerul sa nu fie foarte uscat.

Plantele aromatice si mirodeniile se pastreaza in borcane etanse precum borcane de sticla, cutii de plastic sau metal, pentru a le proteja de umezeala si a le pastra substantele care le dau aroma.

Mirodeniile de culoare rosie precum chilli, ardeiul iute si paprika se pot pastra la frigider pentru ca aerul rece le va pastra culoarea si aroma. Oricum, temperatura ideala la care trebuie sa tinem plantele aromatice si mirodeniile trebuie sa fie constanta si sub 21 de grade Celsius. Fluctuatiile de temperatura creaza condens si chiar mucegai, asa ca mirodeniile pastrate la frigider trebuie asezate la loc imediat dupa ce au fost folosite.

Fiecare mirodenie sau planta aromatica are ciclul ei de viata, diferit de la o specie la alta; oricum, toate se invechesc in timp, indiferent de conditiile de pastrare. Atunci cand le cumparati, unde e cazul, aveti grija sa fie proaspete, nu ofilite si sa aiba parfum. Mirodeniile taiate sau cele sub forma de pudra nu trebuie sa intre in contact cu aerul, pentur ca isi pierd mult mai repede aroma, decat cele intregi.

In general, ele se pot pastra cam:
Plante intregi
Frunze si flori - 1 an
Seminte si scoarta - peste 2 ani
Radacini - peste 2 ani

Mirodenii macinate (prafuri)
Frunze - 6 luni
Seminte si scoarta - 6 luni
Radacini - 1 an


Sursa: Gradinamea.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .