Treceți la conținutul principal

Un nou proiect editorial la Polirom: seria de autor Valeriu Anania

Editura Polirom inaugurează în această vară o nouă serie de autor ce reuneşte, în douăsprezece volume, opera bine-cunoscutului cleric, teolog şi om de cultură Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului). Sunt cuprinse aici deopotrivă opera literară – poezia, dramaturgia, precum şi două volume de proză –, scrierile teologice, pentru prima dată reunite, cu excepţia Cerurilor Oltului, într-un unic volum, dar şi ampla memorialistică, publicistică şi traducerile lui Valeriu Anania.

Seria de autor „Valeriu Anania” debutează cu Amintirile peregrinului apter, volum care, începînd de săptămîna viitoare, se va găsi în librării şi care poate fi deja comandat de pe www.polirom.ro.
Potrivit mărturiei autorului, „această carte s-a zămislit sub pămînt”, într-o celulă de la Jilava, la sugestia colegilor de detenţie de a-şi pune pe hîrtie, după eliberare, povestirile despre peregrinările sale pe la mănăstirile din ţară. Iar rezultatul este acest volum de nuvele fantastice grupate în jurul unui personaj simbolic – îngerul care şi-a pierdut aripile – care, prin călătoriile lui în spaţiul fascinant al mănăstirilor româneşti, prilejuieşte o incursiune în trecutul istoric şi legendar al locurilor.


Un amestec de prezent şi ecouri ale unor evenimente istorice de care se leagă înălţarea mănăstirilor Olteniei, de mitologie creştină şi profan, de omenesc şi supraomenesc ce aminteşte de creaţia lui V. Voiculescu şi Mircea Eliade. Conflictul dintre familia lui Constantin Brîncoveanu şi aceea a Stolnicului Constantin Catacuzino, zidirea maicii Olimpiada, fiica din flori a lui Brîncoveanu, în peretele bisericii, acuzată de vrăjitorie de către Ştefan Cantacuzinul şi doamna sa Păuna, figura lui Mircea Ciobanul şi cea a doamnei Chiajna sînt doar cîteva fapte şi personalităţi care dau autenticitate povestirilor peregrinului apter, un personaj contemporan cu întregul nostru trecut istoric.


„Ceea ce numim îndeobşte orizontul fantastic al prozei lui Valeriu Anania ar aparţine mai degrabă deschiderilor către sacru pe care le practică un spirit religios. Nuvelele din Amintirile peregrinului apter sînt admirabile hierofanii, superb poetice pe această direcţie. «Imaginarul» nu este subordonat necesităţilor şi ambiţiilor auctoriale. El se integrează unui program «culturalizator». Călătoriile peregrinului vor să dea (alt) temei legendelor, istoriilor, «poveştilor» dintr-un ţinut. Să resacralizeze ceea ce trecerea a desacralizat.” (Cornel Ungureanu)
Anul acesta vor mai apărea în seria de autor „Valeriu Anania”: un volum memorialistic ce reuneşte texte publicate anterior (Rotonda plopilor aprinşi – în care Valeriu Anania evocă personalităţile culturale pe care le-a cunoscut şi de care a fost apropiat într-o perioadă sau alta a vieţii – şi De dincolo de ape – jurnalul american al autorului), dar şi pagini inedite de memorialistică; cel de-al treilea volum, Scrieri teologice, va reuni texte de teologie din lucrări precum Cartea deschisă a împărăţiei, Pledoarie pentru Biserica neamului, Din spumele mării, Atitudini, Apa cea vie a Ortodoxiei şi, de asemenea, o serie de scrisori pastorale.


Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) este Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în judeţul Vîlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi continuă studiile de teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, conduce greva studenţească de la Cluj (1946) şi este condamnat politic de autorităţile comuniste (1958-1964). Între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. În 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006.


Debutează poetic în 1935 şi publicistic în 1937, în revista Vremea. Publică dramaturgie, memorialistică, poezie, roman, proză fantastică, eseuri, studii şi articole. Uniunea Scriitorilor din România îi acordă Premiul pentru dramaturgie (1982) şi Premiul special (2009) pentru volumul Memorii. Dintre lucrările teologice amintim volumul de istorie şi interpretare iconografică Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) şi exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisă a Împărăţiei (2005). A realizat diortosirea integrală a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament după Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca ediţie jubiliară a Sfântului Sinod (2001). De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut volumul Memorii (2008).


Sursa: Polirom

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa