Treceți la conținutul principal

Un nou proiect editorial la Polirom: seria de autor Valeriu Anania

Editura Polirom inaugurează în această vară o nouă serie de autor ce reuneşte, în douăsprezece volume, opera bine-cunoscutului cleric, teolog şi om de cultură Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului). Sunt cuprinse aici deopotrivă opera literară – poezia, dramaturgia, precum şi două volume de proză –, scrierile teologice, pentru prima dată reunite, cu excepţia Cerurilor Oltului, într-un unic volum, dar şi ampla memorialistică, publicistică şi traducerile lui Valeriu Anania.

Seria de autor „Valeriu Anania” debutează cu Amintirile peregrinului apter, volum care, începînd de săptămîna viitoare, se va găsi în librării şi care poate fi deja comandat de pe www.polirom.ro.
Potrivit mărturiei autorului, „această carte s-a zămislit sub pămînt”, într-o celulă de la Jilava, la sugestia colegilor de detenţie de a-şi pune pe hîrtie, după eliberare, povestirile despre peregrinările sale pe la mănăstirile din ţară. Iar rezultatul este acest volum de nuvele fantastice grupate în jurul unui personaj simbolic – îngerul care şi-a pierdut aripile – care, prin călătoriile lui în spaţiul fascinant al mănăstirilor româneşti, prilejuieşte o incursiune în trecutul istoric şi legendar al locurilor.


Un amestec de prezent şi ecouri ale unor evenimente istorice de care se leagă înălţarea mănăstirilor Olteniei, de mitologie creştină şi profan, de omenesc şi supraomenesc ce aminteşte de creaţia lui V. Voiculescu şi Mircea Eliade. Conflictul dintre familia lui Constantin Brîncoveanu şi aceea a Stolnicului Constantin Catacuzino, zidirea maicii Olimpiada, fiica din flori a lui Brîncoveanu, în peretele bisericii, acuzată de vrăjitorie de către Ştefan Cantacuzinul şi doamna sa Păuna, figura lui Mircea Ciobanul şi cea a doamnei Chiajna sînt doar cîteva fapte şi personalităţi care dau autenticitate povestirilor peregrinului apter, un personaj contemporan cu întregul nostru trecut istoric.


„Ceea ce numim îndeobşte orizontul fantastic al prozei lui Valeriu Anania ar aparţine mai degrabă deschiderilor către sacru pe care le practică un spirit religios. Nuvelele din Amintirile peregrinului apter sînt admirabile hierofanii, superb poetice pe această direcţie. «Imaginarul» nu este subordonat necesităţilor şi ambiţiilor auctoriale. El se integrează unui program «culturalizator». Călătoriile peregrinului vor să dea (alt) temei legendelor, istoriilor, «poveştilor» dintr-un ţinut. Să resacralizeze ceea ce trecerea a desacralizat.” (Cornel Ungureanu)
Anul acesta vor mai apărea în seria de autor „Valeriu Anania”: un volum memorialistic ce reuneşte texte publicate anterior (Rotonda plopilor aprinşi – în care Valeriu Anania evocă personalităţile culturale pe care le-a cunoscut şi de care a fost apropiat într-o perioadă sau alta a vieţii – şi De dincolo de ape – jurnalul american al autorului), dar şi pagini inedite de memorialistică; cel de-al treilea volum, Scrieri teologice, va reuni texte de teologie din lucrări precum Cartea deschisă a împărăţiei, Pledoarie pentru Biserica neamului, Din spumele mării, Atitudini, Apa cea vie a Ortodoxiei şi, de asemenea, o serie de scrisori pastorale.


Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) este Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în judeţul Vîlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi continuă studiile de teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, conduce greva studenţească de la Cluj (1946) şi este condamnat politic de autorităţile comuniste (1958-1964). Între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. În 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006.


Debutează poetic în 1935 şi publicistic în 1937, în revista Vremea. Publică dramaturgie, memorialistică, poezie, roman, proză fantastică, eseuri, studii şi articole. Uniunea Scriitorilor din România îi acordă Premiul pentru dramaturgie (1982) şi Premiul special (2009) pentru volumul Memorii. Dintre lucrările teologice amintim volumul de istorie şi interpretare iconografică Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) şi exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisă a Împărăţiei (2005). A realizat diortosirea integrală a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament după Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca ediţie jubiliară a Sfântului Sinod (2001). De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut volumul Memorii (2008).


Sursa: Polirom

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .