Treceți la conținutul principal

Din presa cartilor si bibliotecilor


Recunosc că universul culturii informaţionale se schimbă rapid şi că bibliotecile trebuie să răspundă pozitiv la aceste schimbări pentru a oferi resursele şi serviciile de care au nevoie utilizatorii şi pe care aceştia şi le doresc.Luna august este la Mangalia o lună dedicată cărţilor. Cea de-a 13-a ediţie a Târgului Estival de Carte - Carte la nisip - le propune celor aflaţi acum la malul mării o întâlnire cu... Gastroliteratura, tema din acest an a târgului care se va desfăşura în Parcul Cercului Militar Mangalia.


Pana la 91 de ani, o batrana din Marea Britanie a reusit sa citeasca 25000 de carti

In scurt timp, va termina de lecturat toate cartile de la biblioteca din Stranraer. De 60 de ani, doamna Brown citeste peste 12 carti pe saptamana.


Parcuri cu biblioteci, panouri in alfabetul Braille si pasari exotice pana in 2012, in Capitala

Biblioteci, panouri de informare in alfabetul Braille, pasari exotice si piste pentru biciclisti sunt cateva din ideile pe care primarul general Sorin Oprescu intentioneaza ca le puna in practica in parcurile bucurestene, conform strategiei de dezvoltare a Capitalei intre anii 2009 si 2012.


Tot mai mulţi români citesc şi pleacă


Pentru pasionaţii de carte care nu-şi permit să-şi cumpere volumele preferate, librăriile cu spaţii pentru lectură sunt o alternativă tot mai folosită. Mult-trâmbiţata criză economică nu poate atinge şi pasiunea pentru lectură.

Un bărbat din comuna maramureşeană Botiza care este paralizat de aproape 30 de ani şi-a lansat joi o carte, pe care a scris-o la un laptop folosind un cârlig confecţionat dintr-o sârmă, bărbatul încercând astfel să dea o lecţie despre cum să învingi suferinţa, transmite corespondentul NewsIn.Postul iubirii pentru Maica Domnului începe din 1 august şi durează până la marele praznic închinat Maicii Domnului, pe 15 august. Este o perioadă rânduită pentru întoarcerea la pocăinţă şi smerenie, la dragostea pentru Maica Domnului şi pentru semenii noştri. Şi pentru că acest timp este rezervat rugăciunii şi spovedaniei curate, am trecut pragul unei librării de carte şi obiecte religioase din centrul oraşului pentru a vedea care sunt noutăţile editoriale şi nu numai, îndelung solicitate de credincioşii sătmăreni.


Camil Petrescu, trofeu al frumoaselor vanitoase
Drumul lui Camil Petrescu prin Bucureşti îl poţi urma în romanele lui, în notele zilnice sau în povestirile celor care l-au cunoscut. La Şosea se revolta văzând în bătăile cu flori frivolitatea, inconştienţa şi cinismul burgheziei, la vechiul Teatru Naţional învăţa actriţele vremii să joace natural, în locuinţa din Câmpineanu şi-o imagina pe doamna T., iar în Brezoianu 51 devenea familist. Pe tot acest traseu, Camil Petrescu a fost prada frumoaselor vremii, a vanitoaselor care s-au împăunat cu dragostea lui. Dintre toate, a iubit două: pe Cecilia Constantinescu şi pe Maria Botta.Mari-Jana Oboroceanu a plecat din Romania acum 16 ani, cu sotul si copilul de 11 ani, sa invete politica in desertul Texasului.» Acum, baiatul ei este soldat american in Coreea de Sud, iar ea lucreaza in Washington D.C. la cea mai mare biblioteca din lume, dand parlamentului american informatii care sa-l ajute sa voteze legi mai bune.Departe de a fi un pesimist, Andrei Pleşu nu îşi ascunde mâhnirea în legătură cu faptul că are şanse minime să îl găsească în viaţă mult aşteptata schimbare de mentalitate a conaţionalilor noştri.


Biblioteca „Batthyaneum” păstrează 50.000 de cărţi, 19.000 de documente, 1.230 manuscrise şi aproape 600 incunabule. Clădirea bibliotecii este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar colecţiile sunt ale Bibliotecii Naţionale.

Comentarii

Dan a spus…
interesant, ca de obicei :)
Gingasia a spus…
Multumesc, Dan te astept cu un gand bun mereu!:)

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .