Treceți la conținutul principal

Din presa cartilor si bibliotecilor


Recunosc că universul culturii informaţionale se schimbă rapid şi că bibliotecile trebuie să răspundă pozitiv la aceste schimbări pentru a oferi resursele şi serviciile de care au nevoie utilizatorii şi pe care aceştia şi le doresc.Luna august este la Mangalia o lună dedicată cărţilor. Cea de-a 13-a ediţie a Târgului Estival de Carte - Carte la nisip - le propune celor aflaţi acum la malul mării o întâlnire cu... Gastroliteratura, tema din acest an a târgului care se va desfăşura în Parcul Cercului Militar Mangalia.


Pana la 91 de ani, o batrana din Marea Britanie a reusit sa citeasca 25000 de carti

In scurt timp, va termina de lecturat toate cartile de la biblioteca din Stranraer. De 60 de ani, doamna Brown citeste peste 12 carti pe saptamana.


Parcuri cu biblioteci, panouri in alfabetul Braille si pasari exotice pana in 2012, in Capitala

Biblioteci, panouri de informare in alfabetul Braille, pasari exotice si piste pentru biciclisti sunt cateva din ideile pe care primarul general Sorin Oprescu intentioneaza ca le puna in practica in parcurile bucurestene, conform strategiei de dezvoltare a Capitalei intre anii 2009 si 2012.


Tot mai mulţi români citesc şi pleacă


Pentru pasionaţii de carte care nu-şi permit să-şi cumpere volumele preferate, librăriile cu spaţii pentru lectură sunt o alternativă tot mai folosită. Mult-trâmbiţata criză economică nu poate atinge şi pasiunea pentru lectură.

Un bărbat din comuna maramureşeană Botiza care este paralizat de aproape 30 de ani şi-a lansat joi o carte, pe care a scris-o la un laptop folosind un cârlig confecţionat dintr-o sârmă, bărbatul încercând astfel să dea o lecţie despre cum să învingi suferinţa, transmite corespondentul NewsIn.Postul iubirii pentru Maica Domnului începe din 1 august şi durează până la marele praznic închinat Maicii Domnului, pe 15 august. Este o perioadă rânduită pentru întoarcerea la pocăinţă şi smerenie, la dragostea pentru Maica Domnului şi pentru semenii noştri. Şi pentru că acest timp este rezervat rugăciunii şi spovedaniei curate, am trecut pragul unei librării de carte şi obiecte religioase din centrul oraşului pentru a vedea care sunt noutăţile editoriale şi nu numai, îndelung solicitate de credincioşii sătmăreni.


Camil Petrescu, trofeu al frumoaselor vanitoase
Drumul lui Camil Petrescu prin Bucureşti îl poţi urma în romanele lui, în notele zilnice sau în povestirile celor care l-au cunoscut. La Şosea se revolta văzând în bătăile cu flori frivolitatea, inconştienţa şi cinismul burgheziei, la vechiul Teatru Naţional învăţa actriţele vremii să joace natural, în locuinţa din Câmpineanu şi-o imagina pe doamna T., iar în Brezoianu 51 devenea familist. Pe tot acest traseu, Camil Petrescu a fost prada frumoaselor vremii, a vanitoaselor care s-au împăunat cu dragostea lui. Dintre toate, a iubit două: pe Cecilia Constantinescu şi pe Maria Botta.Mari-Jana Oboroceanu a plecat din Romania acum 16 ani, cu sotul si copilul de 11 ani, sa invete politica in desertul Texasului.» Acum, baiatul ei este soldat american in Coreea de Sud, iar ea lucreaza in Washington D.C. la cea mai mare biblioteca din lume, dand parlamentului american informatii care sa-l ajute sa voteze legi mai bune.Departe de a fi un pesimist, Andrei Pleşu nu îşi ascunde mâhnirea în legătură cu faptul că are şanse minime să îl găsească în viaţă mult aşteptata schimbare de mentalitate a conaţionalilor noştri.


Biblioteca „Batthyaneum” păstrează 50.000 de cărţi, 19.000 de documente, 1.230 manuscrise şi aproape 600 incunabule. Clădirea bibliotecii este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar colecţiile sunt ale Bibliotecii Naţionale.

Comentarii

Dan a spus…
interesant, ca de obicei :)
Gingasia a spus…
Multumesc, Dan te astept cu un gand bun mereu!:)

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .