Treceți la conținutul principal

Modificări semnificative pentru admiterea la liceu şi bacalaureat, potrivit Codul educaţiei

Iată care ar putea fi schimbările prevăzute de noul Cod:

PREŞCOLAR.
Chiar dacă obligativitatea grupei pregătitoare de la grădiniţă era unul dintre punctele discutate încă din timpul ministrului Cristian Adomniţei, adică din 2007, nicio lege nu prevedea acest lucru. Totuşi, inspectoratele şcolare le recomandau părinţilor să-şi dea copiii la grădiniţă măcar cu un an înainte de clasa I.

Dorinţa lui Adomniţei, reiterată de Andronescu şi inclusă în Cod, e îngreunată însă de locurile deja puţine din grădiniţe. Numai în Capitală, în acest an vor rămâne pe dinafară aproape 7.000 de copii. „Cerem ministerului intensificarea construcţiilor şi reabilitărilor de grădiniţe, astfel încât să permită tuturor copiilor să-şi exercite dreptul de a primi o educaţie preşcolară”, a venit, ieri, şi mesajul Societăţii Civile pentru Educaţie şi Informatizare, prin vocea preşedintelui Cristina Popovici.

PRIMAR.
O altă propunere a Codului se referă la testările după modelul evaluărilor internaţionale, care se vor da începând din clasa a IV-a. „La noi există o obsesie a testelor. Într-adevăr, sunt necesare, dar trebuie să fim atenţi ce com petenţe evaluăm de fapt. Să nu ne a - xăm doar pe efortul de a dobândi cu noştinţe. Testele s-au distanţat de problemele care se pun în contextul şcolii, nu mai sunt un indicator real”, crede Andrei Marga, fost ministru al educaţiei.

GIMNAZIU.
O problemă sensibilă, intens dezbătută în cadrul întâlnirilor dintre ministrul educaţiei şi sindicalişti, se referă la orele de religie.
Propunerea ministerului este ca elevii să poată refuza participarea la aceste ore. „Am propus ca elevii care nu vor să facă religia să poată alege un alt obiect opţional, dar dezbaterea publică va decide cum va fi până la urmă”, a explicat Liviu Pop, de la FSLI.

La capitolul gimnaziu s-a vorbit şi despre simplificarea admiterii la liceu, prin dispariţia tezelor cu subiect unic. Elevii de clasa a VIII-a vor avea o singură testare, de tipul celor internaţionale. Media admiterii la liceu va fi formată din rezultatele acestor teste şi medi ile generale din clasele V-VIII, fiecare în proporţie de 50%.

LICEU.
Pe liceeni i-ar putea aştepta un bacalaureat nou-nouţ, din două etape. Pe parcursul clasei a XII-a, elevii vor fi evaluaţi la competenţele lingvistice de comunicare orală în română şi, după caz, în limba maternă, şi la competenţele lingvistice în limbile străine studiate.

La finalul liceului, se vor susţine trei probe scrise: una unică la română şi, după caz, la cea maternă, la disciplinele de profil (matematica/istorie) şi o probă la alegere (fizică/chimie/biologie/ informatică/geografie/filosofielogică/ psihologie/sociologie/economie).

„S-a ridicat problema celei de-a doua probe. Adică de ce să se dea examen doar la istorie, nu şi la geografie?”, mai spune Pop.

Noul Cod mai cere ca adolescenţii să obţină, în timpul liceului, un certificat de competenţe digitale. Asta doar dacă, în următorii doi ani, toate şcolile vor fi dotate cu com putere conectate la internet. În condiţiile în care programul „Un calculator pentru fiecare elev”, prin care elevilor din clasa a IX-a şi a X-a li se dădeau calculatoare gratuite, a fost sistat încă din 2008, visul ministrului Andronescu pare din ce în ce mai departe.

Fostul ministru Marga e însă optimist: „În doi ani, cam cât îi trebuie unei legi pentru aplicare, se vor putea dota şcolile, ţinând cont de faptul că există destule programe europene pentru asta”.

Sursa: www.evz.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .