Treceți la conținutul principal

Despre starea bibliotecilor cu prof. Gheorghe Buluta

Un excelent interviu cu prof. Gheorghe Buluta: „Televiziunea nu face casa buna cu lectura nici la noi, nici in alte parti" aici
Nu vreau decat sa redau acest mic pasaj dintr-un interviu minunat:

"Am sa va povestesc ce mi s-a intamplat mie. Cu vreo sase-sapte ani in urma, priveam, acasa, trei pereti acoperiti cu cateva sute de carti si ii spuneam sotiei mele cu automultumire: "Ce buna biblioteca ii las eu fiicei noastre". Sotia mea m-a adus la realitate cu cinism si m-a asigurat ca fata noastra, pe atunci inca studenta la Matematica-Informatica, n-o sa deschida nici o carte dintre cele pe care le priveam eu admirativ. Si asa a si fost. Recent, mostenitoarea mea, asezata la masa langa sotul ei, mi-a spus: "Biblioteca noastra contine numai doua carti: a mea si a lui". Amandoi au cate o carte electronica, acel dispozitiv pentru citit, care arata ca o agenda sau ca o tablita de formatul unei carti obisnuite, de vreun centimetru sau mai putin ca grosime, cu un ecran care arata ca o pagina de carte obisnuita, nu luminiscent ca un monitor de computer, si pe care pot citi acasa, in tren, in parc, oriunde, carti preluate fie gratuit de pe Internet, fie cumparate de la o librarie electronica, dar pe care pot pune si ghidul unui oras, daca sunt in excursie. Adica isi poarta biblioteca asupra lor si nu au nevoie de rafturi pentru asta. Si nu i-a costat, dispozitivul vreau sa spun, decat circa 400 de dolari. Asadar e-book a si devenit un obiect accesibil. Al lui este viitorul".

Comentarii

Mariana a spus…
Îmi cer iertare că nu fac referire la articolul postat şi cer permisiunea de a vă face o invitaţie ( ţie şi cititorilor tăi ) la a vă expune părerea despre ce înseamnă prietenia şi ce este un prieten. Pentru o mai bună provocare, reamintesc ceea ce spunea Napoleon Bonaparte şi anume că ,,Nu există prieteni ci doar momente de prietenie..." Vă aştept cu mare drag aici, la Psalmdedor.

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…