Treceți la conținutul principal

Farmacia naturii - Un calmant al sistemului nervos: levantica

@Photo.net

Florile se recolteaza toata vara si se pastreaza in saculetii . Cu mirosul sau seducator si cu florile sale albastre-albicioase, levantica apara casa de molii si de alte insecte. Cu denumirea stiintifica de Lavanda angustifolia, este originala din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene.

La noi in tata aceata planta este cultivata, rar fiind gasita spontan. Infloreste toata vara recoltindu-se numai inflorescentele sau numai florile cind corola nu este complet deschisa. Acestea se usuca in strat subtire si la umbra.

Principiile active ale levanticai: uleiul volatil, taninul si un principiu amar dau produsului uscat proprietati diuretice, coleretice, antispastice, antiseptica, stimulenta si calmant al durerilor abdominale ajutind la eliminarea gazelor.

Poate fi intrebuintata pentru uzul intern sub forma de ceai - infuzie fiind si un stimulent general. Este calmant al sistemului nervos central si poate fi intrebuintat in cazul migrenelor, cefaleelor, afectiunilor cardiace cu substrat nervos si in tulburarile digestive. Extern, levantica este analgetica si calmanta recomandata in reumatism si stari de anxietate sub forma de bai dar impreuna cu alte plante.

Daca dorim sa protejam dulapurile de molii se pot pune in saculeti de pinza florile de levantica si atirna de umerasele pe care sint agatate hainele. Datorita uleiurilor volatile continute insectele care ne distrug hainele nu-si vor mai face cuib acolo unde exista levantica.

Sursa : www.ziaruldeiasi.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .