marți, martie 31, 2009

Leapsa de la Ana - Ce te face sa te lingi pe degete?

Ana, m-a nimerit cu aceasta leapsa!
Sunt o mancacioasa si o pofticioasa, prietenii mei stiu asta. :))

 • Pomelo (Citrus maxima);

 • Crema de zahar ars cu alune de padure si fistic ;

 • Mandarine;

 • Gulas-ul;

 • Tortul facut de Mary;

 • Inghetata de pepene galben;

 • Masline verzi (cele negre nu sunt bune);

 • Biscuiti Nespresso Cantuccini ;

 • Era sa uit de muraturile tatalui meu, te pop papa! :))

 • Ciocolata de toate natiile :))

Cu mare drag, dau leapsa urmatoarele gospodine:
Gustos & picant; Dulce casa...; Retete culinare pentru voi; Familia...Coltisorul meu de Rai... ; Lifestyle blog ;Ortodoxie şi Viaţă; Fii fericit, e intaia indatorire! Nicolae Steinhardt; Prin nopti tacute... ; Prin intelepciune se ridica o casa... ; Daruind vei dobandi... ; Nihil sine Deo; Din Pridvor tuturor celor din lista mea !

Din presa bibliotecilor si cartilor

Asociatia "Prietenii Muzeului National de Istorie" (APMNIR) a lansat pe Internet o harta a monumentelor din Bucuresti si un site pe care vrea sa stranga fotografii cu cele aproape 20.000 de monumente din Romania.


Peste aproximativ doi ani, nicio filială a Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti nu va mai fi nevoită să-şi închidă uşile săptămâni la rând în vederea inventarierii cărţilor. În numai câteva ore, bibliotecarii vor şti ce au pe rafturi

2009 este anul deşteptării, un an aflat sub semnul Eminescu. Au trecut o sută şi douăzeci de ani de la moartea sa. Pentru prima oară însă, circumstanţele reale ale morţii sale sunt puse în discuţie publică iar conturul activităţii sale politice şi jurnalistice este luat în calcul pentru a desluşi dispariţia sa abruptă. Puţină lume ştie cum a murit Eminescu: lovit în cap în timp ce cânta "Deşteaptă-te române"!

Consilierii judeţeni mureşeni au avizat şi bugetul pe acest an al instituţiilor din subordine, printre care Biblioteca Judeţeană şi Ansamblul Artistic „Mureşul”.

Craiova: 100 de cărţi pentru 100 de ani ai Bibliotecii Aman

Biblioteca “Alexandru şi Aristia Aman” este mai bogată cu 100 de volume. Cărţile provin din donaţia academicianului Ştefan Ştefănescu, un istoric ce nu a uitat niciodată că este oltean. “O bună parte din cercetările mele sunt legate de Oltenia.


Cartea în vreme de criză

Editurile mizează pe autori cunoscuţi, librăriile merg pe promoţii, anticariatele scot de la naftalină titlurile rare, iar cititorii găsesc în lectură un mod ieftin de a-şi petrece timpul. Se vorbeşte despre ea peste tot: la televizor, pe stradă, în tramvai sau la piaţă. Spaima bancherilor sau a agenţilor imobiliari, criza mondială a impus noi strategii şi pe piaţa de carte.


Jurnalul Monicăi Lovinescu

Publicate în câteva volume cu titlul de "Jurnal", însemnările Monicăi Lo­vinescu din anii 1981-2001 au făcut succes la prestigioasa editură bu­cureş­teană Humanitas.

Ni se dezvăluie cu modestie şi căldură. E, în fond, un bun na­ţio­nal. Un maestru, în adevăratul sens al cuvântului. S-a năs­cut pentru teatru, iar acum, la 90 de ani, slujeşte tot teatrul. Uluitorul Radu Beligan, într-un dialog "Verde-n faţă" cu Marius Tucă.

Salveaza o carte de la reciclare!

Daca nu stiti, va spunem imediat despre ce e vorba.
Gramo iubeste cartile, dar nu foarte posesiv. Unele dintre cartile noastre cele mai dragi circula pe la alti oameni (de pilda, la schimb de carti), pe altele le-am ascuns prin oras s.a.m.d. Problema e ca nu avem o casa atat de mare incat sa pastram toate cartile pe care le-am adunat de-a lungul timpului. Asa ca la unele carti trebuie sa renuntam uneori.

Paleologu vrea să traseze harta obiceiurilor autentice din România


Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat că vrea să întocmească o “hartă a autenticităţii” în România, pe care să fie marcate zonele în care s-au păstrat tradiţiile şi obiceiurile populare.
“Am un proiect despre care nu vreau să spun foarte multe, care priveşte întocmirea unei hărţi a autenticităţii, pe care se vor marca elementele de autenticitate şi tradiţiile din ţara noastră. Maramureşul, cu siguranţă, va avea un loc aparte pe aceasta”, a declarat ministrul Theodor Paleologu, într-o conferinţă de presă în care a fost întrebat dacă are vreun plan pentru a preveni pierderea tradiţiilor şi a obiceiurilor populare.

El a precizat că o problemă a Ministerului Culturii în ceea ce priveşte păstrarea patrimoniului imaterial o reprezintă lipsa de personal. “Din păcate, la noi, o singură persoană se ocupă de patrimoniul imaterial. În Franţa sunt 1.400 de persoane care se ocupă doar de aşa ceva. Ministerul Culturii are foarte multe probleme de personal, pentru că, din cauza salariilor mici, foarte mulţi pleacă”, a spus Theodor Paleologu.


Sursa: gandul.info

luni, martie 30, 2009

Biografii sau arta cartilor5000 de cărţi pot deveni o expozitie interesanta uneori! Alicia Martin este cea care a realizat aceasta minunatie intitulata "Biografii'' in cadrul proiectului "Cosmoarte".

Dan Puric si ''Passe-Partout'' la sala Rapsodia

In luna Aprilie Compania de teatru "Passe Partout DP" continua seria spectacolelor prezentate saptamanal la sala Rapsodia din Str. Lipscani 53.Prin activitatea sustinuta, prin premiile, cronicile si aprecierile obtinute, Compania de teatru condusa de Dan Puric repezinta o valoare marcanta a culturii si artei din Romania, devenind de-a lungul anilor si un punct de referinta n mediile de specialitate din Europa.

Joi, 2 Aprilie 2009, de la ora 19.30, pe scena Salii Rapsodia, Dragos Huluba si Violeta Totir, au intalnire cu spectatorii in piesa "Rencontres". O piesa cu un incredibil umor, care dinamiteaza cliseele; un spectacol epuizant, cu actori care au o conditie fizica de maratonisti. Iar inteligenta lor si modul in care isi traduc corporal povestile, te iau prin surprindere. Violeta Totir si Dragos Huluba, intr-un spectacol gandit, montat si jucat chiar de ei, isi trec multiplele personalitati prin cateva momente febrile din istoria filmului. Subit recognoscibile, personajele in alb-negru din zorii cinematografiei amintesc cu haz de marile povesti de amor din "Casablanca", "Titanic", "Singing in the Rain".Spectacolul a avut cronici favorabile si in presa straina, dupa ce a participat in Cehia, la un festival International al Artelor Spectacolului. Anul acesta a fost inclus si pe afis in Festivalul Underground de la Arad, Festivalul Comediei Romanesti si la Festivalul MaiFest de la Cluj.

Joi, 9 Aprilie, cu incepere de la ora 19:00,puteti viziona "TOTI CINCI care va vor spune povestea dintotdeauna a omenirii, concentrata in cateva zeci de minute, doldora de muzica si culori, cu sunetele frematatoare ale pasilor de step, cu misterul pantomimei, al dansului, al gestului spontan si efervescent. Cinci oameni. Ca cinci degete de la o mana. Nimic din ce-i uman nu va lipsi din poveste: umorul, fericirea, nedumerirea, tristetea, nostalgia, iertareaDistributia: Ana Pepine, Dana Paraschiv, Stefan Ruxanda, Paul Cimpoieru si Silviu Man.

Miercuri, 15 Aprilie, orele 19:30 "Doi dintre noi". Protagonistii acestui spectacol sunt tinerii actori Ana Pepine si Paul Cimpoieru. Spectacolul "Doi dintre noi" este o demonstratie sensibila de miscare, in care gestul strict uman se imbina cu sensurile iubirii si cu istoria artelor si a muzicii pe un parcurs milenar, de la Vivaldi si Pieroo della Francesca pana la ritmurile cele mai noi. Un "love story" clasic, senzual, expresiv desfasurat pe durata parcursa de cand s-a descoperit dragostea si pana azi.

Joi, 23 Aprilie va asteptam la "VIS"-ul lui Dan Puric, un one man show care ne initiaza in limbajul trupului, al "cuvantului facut gest". Un one man show al unui maestru al pantomimei si al expresivitatii corporale. Creatiile lui Dan Puric constituie chintesenta paradoxurilor si incoerentelor naturii umane."Acest one-man show s-a nascut in timp, am tot adaugat cate un moment, si n-am apucat sa schimb nimic, iar el s-a instalat in mine, asa incat nu mai pot scapa. Cu ajutorul lui spun ceva despre faptul ca suntem incapabili sa vorbim despre lumea noastra interioara, ne e teama, de-asta si dragostea e o vorba folosita pentru a exprima un nivel superficial, care implica doar erotismul. Teatrul pe care il fac starneste reactii ale eului nostru profund, e un act de recunoastere la care oamenii participa cu uimire, amintindu-si de ei insisi", declara Dan Puric despre spectacolul sau.Programul lunii se incheie

Joi, 30 Aprilie cand este programat, de la orele 19:30, spectacolul "Made in Romania", in regia lui Dan Puric. Din distributie fac parte: Carmen Ungureanu, Adrian Horobet, Ileana Olteanu, Richard Bovnoczki, Dana Cavaleru, Dragos Huluba, Violeta Totir, Mihai Razus, Vlad Oancea, Oxana Moravec, Adriana Nicolae, Andrei Vasluianu, Ion Parea, Ioana Flora si Eduard Dumitru. "Made in Romania" este o irezistibila si savuroasa insiruire de asa-zise povestioare muzicalo-moralizatoare care surprind si incanta spectatorul prin ineditul desfasurarii, prin haz si dezinvoltura. Spectacolul imbina traditia gagurilor specifice filmului mut, pantomime, stepul si dansul popular romanesc.

Biletele au preturi cuprinse intre 15 si 40 lei si sau pus in vanzare la casa de bilete a salii Rapsodiaintre orele 11-18. Rezervari puteti face la numarul de telefon 021/315.89.80. http://www.passe-partoutdp.ro/

duminică, martie 29, 2009

Lansarea cartii - “Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia” de N. Steinhardt si I. Pintea

News:
Dan Puric în dialog cu cititorii la Librăria Humanitas Kretzulescu

Librăria Humanitas Kretzulescu vă aşteaptă sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 17.00, să intraţi în dialog cu Dan Puric, Despre Omul Frumos.

Evenimentul se va bucura de participarea Părintelui Vasile Raducă, profesor doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Am fost la Rohia intr-o zi frumoasa de vara, cu gandul sa vad biblioteca lui Nicu Steinhardt. Mi-am bucurat sufletul intr-o zona de vis şi mi-am promis ca voi reveni. Mi-as fi dorit sa fiu si la aceasta lansrare, la cel de-al şaselea volum din seria de autor editată de Polirom, lansat pe 30 martie, la douăzeci de ani de la moartea monahului de la Rohia, dar va veni un moment in care voi ajunge !:)

Cel mai recent volum din seria „N.Steinhardt”, Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia de N. Steinhardt şi Ioan Pintea, va fi lansat pe 30 şi 31 martie, la Mănăstirea „Sf.Ana” Rohia şi respectiv, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa.

Lansarea de la Mănăstirea Rohia (luni, 30 martie, ora 12.00, în „Sala Bizantină” ) se va face cu participarea Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu. Vor vorbi despre carte: Ema Stoleriu, redactor-şef al Editurii Polirom, P.S. Iustin Sigheteanul, Preşedintele Fundaţiei „N.Steinhardt” şi membrii colectivului redacţional ai Integralei „N. Steinhardt”. Protos. Macarie Motogna va fi moderatorul lansării.


Lansarea de la Bistriţa (marţi, 31 martie, ora 15.00, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”) este organizată în parteneriat cu Mănăstirea „Sf.Ana” Rohia şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Vor prezenta cartea: Ioan Pintea, protos. Macarie Motogna, Ema Stoleriu, Virgil Bulat şi George Ardeleanu.

Opera integrală N. Steinhardt apare din iniţiativa P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Preşedintele Fundaţiei „N. Steinhardt”. Volumul conţine dialogurile „întrupate la Rohia” între autorul Jurnalului fericirii şi Ioan Pintea, convorbiri care punctează o serie de momente esenţiale ale itinerariului spiritual al lui N. Steinhardt.

„O carte vie, plină de farmecul inteligenţei şi al sincerităţii... Este o carte-document care, împreună cu Jurnalul fericirii..., arată un destin de intelectual român în luptă cu «păcătoşenia» lui lumească şi cu aspiraţia sa de a se «înduhovnici» prin Hristos.” (Eugen Simion)

„Am trăit cu voluptate de ucenic apropierea de Părintele Nicolae. Pentru mine el a fost Avva, Antrenorul. Antrenorul acesta nu a scos din mine un jucător de elită, pentru că m-a antrenat mai mult pe «margine», dar, fără doar şi poate, a scos din mine un iubitor de joc, de jucători. Admiraţia pentru marile spirite, pentru marile jocuri şi jucători, pentru campioni o deţin, desigur, de la el. El numea cultura, ca şi Huizinga, un mare joc.” (Ioan Pintea)

N. Steinhardt se naşte la Bucureşti pe 29 iulie 1912. Îşi face debutul publicistic foarte de timpuriu în revista Liceului „Spiru Haret”. Colaborează la Libertatea şi la Revista Fundaţiilor Regale. După război, publică pentru scurtă vreme în Universul literar, Victoria, Tribuna poporului şi, din nou, Revista Fundaţiilor Regale. Refuză să colaboreze cu noul regim. În 1960 este anchetat, apoi condamnat în „lotul Noica-Pillat“ la 12 ani de muncă silnică. În 1972 termină prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publică volume de eseuri şi de critică foarte bine primite, deşi unele sînt puternic cenzurate. Monah din 1980, rămîne activ pe terenul eseisticii şi al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.

Ioan Pintea (n. 1961) a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; în prezent este preot paroh şi şef de serviciu la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Este unul dintre fondatorii revistei Deisis (München); redactor-şef al revistei Mişcarea literară. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

CARTEA o puteti achizitiona de aici .

O idee pe zi - P-HookSursa aici

sâmbătă, martie 28, 2009

Cea mai veche casa din Bucuresti

Pe strada Spatarului, care pastreaza vii urmele mai multor epoci, aproape de Biserica Armeneasca, e usor de gasit drumul spre un loc in care nu razbate deloc zgomotul orasului. Cei mai castigati ar fi, poate, cei pentru care urbea lui Bucur este infernul in care traiesc zi de zi. Daca ar ajunge in Casa Melik, ar putea descoperi o dimensiune ascunsa in istoria orasului, rar prezenta in putinele pliante despre Bucuresti.

Intrand in cea mai veche constructie civila de pe Spatarului nr. 22 intr-o dimineata de noiembrie, intr-o zi in care accesul publicului era gratuit, am descoperit nu atat o vasta colectie de arta, cat mai ales o cladire ca o bijuterie sobra care nu a imbatranit in cei mai mult de doua sute de ani pe care I-a trait. In 2007, casa dregatorului din Tara Romaneasca, construita candva intre 1750 si 1760, renovata de un boier armean in 1822, este muzeu-satelit al Muzeului National de Arta al Romaniei, cunoscut sub numele de Muzeul "Theodor Pallady" .


Singur in muzeu

Intr-un interval de aproape doua ore, nu am intalnit nici un alt vizitator, desi, repet, accesul era gratuit. Ceea ce este si anormal, si intristator... Auzind doar scartaitul parchetului si soaptele paznicilor, am admirat, in lumina discreta de toamna, cateva dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Theodor Pallady, obiecte de arta orientala, piese renascentiste italiene, piese de mobilier de la Dijon sau Fontainebleau.
Din 1994, cand s-a redeschis, casa este o gazda discreta pentru pentru colectia Serafima si Gheorghe Raut, care poarta insemnele prieteniei si ale admiratiei nobilului moldovean pentru Theodor Pallady, impreuna cu care a locuit la Paris in prima jumatate a secolului trecut. Fiecare piesa a colectiei, amplasata in cele opt sali ale muzeului, participa la un intreg al carui farmec este luminat de razele reci care patrund prin ferestre. Gradina care inconjoara casa este o componenta importanta a acestui intreg. Vazuta din cerdacul de la etaj, unde stau un fel de sevalete folosite de copiii care se initiaza in artele plastice aici in fiecare dimineata de sambata, este ea insasi o opera de arta. Desi este noimbrie, trandafirii sunt inca infloriti.

Putina istorie

Pana la sfarsitul anilor '60, cand colectionarul Gheorghe Raut i-a donat statului roman aceasta colectie si lucrarile din atelierul parizian al lui Theodor Pallady, casa, reprezentativa pentru arhitectura romaneasca traditionala, a trecut prin multe. Negustorul armean care a cumparat-o dupa moartea primului stapan si a renovat-o in spiritul personalitatii ei initiale i-a oferit-o mai apoi fiului sau ca dar de nunta. Fiica acestuia s-a casatorit cu Jacob Melik, care, dupa initierea in arhitectura la Paris, a revenit in tara in 1844, la chemarea lui Barbu Stirbei, gata sa se angajeze in miscarea revolutionara din 1848. Dupa participarea in delegatia (Nicolae Balcescu, Ion Bratianu etc.) care a pledat pentru doleantele tarii la Constantinopol, pentru Jacob Melik a urmat exilul. Dupa noua ani, la revenirea in tara, a gasit o ruina pe care a readus-o la viata. Mai tarziu, dupa moartea sotului, casa i-a revenit comunitatii armenesti, datorita testamentului sotiei supravietuitoare, care a pierit in incendiul din 1913.
Dupa inca o restaurare, realizata la initiative unui altui membru al familiei, proprietatea a fost donata Municipiului Bucuresti. Iar intalnirea dintre Colectia Raut si Casa Melik a avut loc in 1971.

La Paris prin Spatarului, nr. 22

Inca de la intrarea in Casa Melik veti ajunge, de fapt, si la Parisul cel mai cunoscut, acela al inceputului de secol 20. "Vedere din Place Dauphine", unul dintre tablourile consacrate ale lui Theodor Pallady, va va intampina inainte sa urcati pe scara interioara spre salonul in care sunt expuse elegant si simplu numeroase desene pe care artistul le-a facut in anii petrecuti in capitala Frantei. Pe usa deschisa a salonului care gazduieste expozitii cu astfel de lucrari scria, tot simplu,"Valente stilistice in opera lui Theodor Pallady". De la restauratoarea cu care am vorbit am aflat ca, din cele 800 de desene ale artistului, depozitate la Muzeul Colectiilor, se expune periodic o selectie.
Peisajele pariziene, nudurile si portretelui pictorului roman arata distanta pe care acesta a pastrat-o fata de dominantele epocii sale, neadearand la Art Nouveau sau Scoala de la Paris. In linistea din Spatarului nr. 22, tulburata, cum am aflat, si de 20-30 de vizitator pe zi, in cazurile cele mai fericite, exponatele va vor trimite si pe strazile Parisului. Si cand iesiti inapoi in bulevard, poate o sa vi se para ca vedeti altceva.

Dana IONESCU
Sursa : ziua.ro

vineri, martie 27, 2009

Sa stingem lumina si sa aprindem sufletul!Încă şapte păcate capitale !

Dupa 1.500 de ani, Biserica Catolica a actualizat lista pacatelor capitale (n.r. - cele mai grave), adaugand alte sapte. Lista a fost publicata in ziarul oficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano, dupa ce Papa Benedict al XVI-lea si-a dat acordul.

 • Modificările genetice,

 • Experimentele pe oameni,

 • Poluarea mediului,

 • Cauzarea de nedreptăţi sociale,

 • Cauzarea sărăciei,

 • Strângerea de averi obscen de mari ,

 • Utilizarea sau traficul de droguri.

Sursa: www.culte.ro

Intre Farfuridi si Boc nicio diferenta - "Daţi-mi voie!"

SCENA I
Trahanache, Caţavencu, Brânzovenescu, Farfuridi, Ionescu, Popescu, Cetăţeni, Alegători, Public - rumoare


Farfuridi: (de la tribună) Daţi-mi voie (gustă din paharul cu apă.) Daţi-mi voie! (Rumoare)

Farfuridi: Rog, nu mă-ntrerupeţi, daţi-mi voie...

Farfuridi: Daţi-mi voie.

Farfuridi: (cătră întrerupători) Daţi-mi voie! (cătră Trahanache.) Domnule prezident!...

joi, martie 26, 2009

Farmacia naturii - Vitamina C

De unde iei vitamina C?

Măceşele, afinele sau ardeiul verde sunt mult mai bogate în vitamina C decât clasicele lămâi . Citricele, precum lămâile sau portocalele, nu sunt cea mai bună alegere dacă ai nevoie de o cantitate cât mai mare de vitamina C. Poţi opta, în schimb, pentru un fruct exotic, cum sunt papaya şi guava, sau o mână de coacăze de pădure, care conţin de trei ori mai mult acid ascorbic, cum mai este numită această vitamină. Dacă nu, oricând poţi lua sirop de măceşe sau măceşe simple, din care poţi face ceai. Acestea au, pe suta de grame, de 20 de ori mai multă vitamina C decât lămâile.

Răcelile dese, lipsă de vitamina C

Vitamina C este un bun antioxidant care îmbunătăţeşte reacţia de apărare a organismului. „Aceasta este eficientă în oxidarea grăsimilor şi ajută metabolismul celular“, spune Julieta Cristescu, medic primar diabet şi boli de nutriţie la Institutul „N. Paulescu“ din Bucureşti. Un aport suplimentar de vitamina C este necesar atunci când organismul este supus unui stres suplimentar, cum ar fi perioada de iarnă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumătorii, diabeticii şi persoanele cu diferite infecţii au nevoie de o cantitate mai mare de acid ascorbic.

Semnele unei cantităţi scăzute în organism sunt, de regulă, puţin vizibile. „E posibil să ai mai puţină vitamina C în organism dacă ai o susceptibilitate mai mare la infecţii şi dacă te învineţeşti mai uşor“, sugerează Alina Jiletcovici, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul „Moşilor“ din Capitală. Cele mai bune surse din această vitamină sunt legumele verzi sau fructele de pădure.

„Cea mai mare cantitate de vitamina C o au măceşele. Şi vişinele sau merele au o concentraţie ridicată. Legumele au şi ele o concentraţie mai mare, dar este de dorit să fie consumate în stare crudă şi cât mai verzi. În timpul iernii, un aport important de vitamina C îl au murăturile“, mai spune Julieta Cristescu. Mai puţin cunoscut, ardeiul gras are şi el o concentraţie ridicată de acid ascorbic. În timpul verii, fructele de pădure pot fi o alegere mult mai bună decât lămâile.

Fierberea inactivează vitamina
Pentru a asimila cât mai mult din această vitamină, nu fierbe alimentele, te învaţă nutriţioniştii. „Orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C. Legumele se pot doar opări“, explică Alina Jiletcovici. Şi expunerea la aer timp îndelungat are acelaşi efect. Consumă fructe sau legume în stare cât mai crudă şi la scurt timp după ce le-ai tăiat. O metodă bună de a prepara un ceai bogat în vitamina C este să adaugi lămâia când lichidul este călduţ şi să-l bei imediat.
Să vă fie de folos! Dumnezeu să vă ajute!
Multumesc prietenilor blogului pentru acest articol interesant!

Sa scriem si sa vorbim corect - " Smecher"!

"Limba noastra-i o comoara"!

In ultimul timp, se vehiculeaza foarte multe expresii care contin cuvantul “ŞMECHER” atat in limbajul presei cat si al politicii. Presa şi politicienii recurg la termeni din limbajul argotic şi familiar, pentru a preciza anumite valori sau nonvalori după criterii de funcţie, bogăţie, influenţă, forţă fizică : “a smecheri, smecheros”. Cautand originea acestui cuvant in DEX, am aflat ca provine din germanul ” Schmecker” însemnand „persoană cu gust rafinat“, „mancau” .

Sub sloganul "Când am bani şi o duc bine, nimeni nu se ia de mine" Realitatea TV a lansat campania "ŞMECHER DE ROMÂNIA". Apoi, ’’Academia Caţavencu’’ prin suplimentul "Şmecheri de Dorobanţi", apărut in 25 martie a realizat un top 30 al acestor şmecheri aici

O idee pe zi - Design modern pentru minibiblioteca

Sursa aici

miercuri, martie 25, 2009

Miercurea fara cuvinte

Irina realizeaza rubrica "Miercurea fara cuvinte", participati alaturi de noi!
Detalii gasiti pe blogul Irinei AICI.
Manastirea Ghighiu

Copyright © 2009 Gingasia, Bucuresti

Buna-Vestire (Blagoveşteniile)

Aceasta zi se mai numeste si ZIUA CUCULUI (Buna-Vestire). Dacă este timp frumos, va fi an bun; dacă plouă până la amiază, va fi toamnă lungă; dacă este frunza verde, va fi belşug; cum este ziua aşa va fi de Paşti; vin rândunelele, începe să cânte cucul. Se face praznic cu dezlegare la peşte. Oamenii se feresc de gâlceavă; nu dorm că vor fi somnoroşi tot anul; nu pun cloşti, că ies puii “suiţi”; “ameninţă” pomii neroditori; slobod albinele printr-o potcoavă, “să fie tari”. Se înconjoară casa şi livada, afumandu-se cu tămâie, să fie apărate de “gadine”, seara se ung uşile şi ferestrele cu usturoi.

O recomandare de carte UTILA


*** Almanahul literar gastronomic pestele. Bucuresti: Editura Athanor, 2009. Cartea o gasiti aici

Sursa: Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”

Astazi este Ziua Eliberarii DocumentelorTrăim într-o eră în care documentele tradiţionale sunt înlocuite treptat cu documentele electronice. Libertatea documentelor este fundamentală pentru ca acestea să supravieţuiască aplicaţiilor folosite în acest moment permiţând alegerea şi schimbarea acestora în mod liber.


Libertatea Documentelor şi Democraţia

Documentele electronice folosite astăzi includ înregistrări administrative precum taxele şi cele de natură legală sau a minutelor lucrărilor sesiunilor parlamentare.Siguranţa că aceste înregistrări rămân sub controlul administraţiei este esenţială pentru funcţionarea unei democraţii funcţionale. Acelaşi lucru este adevărat pentru toate interacţiunile dintre cetăţeni şi guvernele acestora, care nu ar trebui să depindă de monopoluri sau de un produs proprietar ori de o singură companie.


Libertatea Documentelor şi propriul buzunar

Open Document Format (ODF) şi alte Standarde Deschise sunt esenţiale pentru a avea o piaţă liberă şi competitivitate între diferitele soluţii, deoarece utilizatorii pot alege liber. Rezultatele unei astfel de competiţii se văd într-o mai bună funcţionalitate şi preţuri pentru toată lumea, chiar şi pentru tine.


Unde pot afla mai multe?

Vizitează siteul web Document Freedom Day (DFD) şi află mai multe despre Liberatea Documentelor şi Standardele Deschise.


Cum se obţine libertatea documentelor?Ajută la popularizarea acestor probleme prin direcţionarea altora către Document Freedom Day şi pune un link din pagina ta web. Ia atitudine şi salvează documentele personale ca ODF. Dacă aplicaţia ta nu suportă ODF, alege una dintre cele Libere care fac acest lucru şi care au link din paginile siteului DFD.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi şi paginaaceluiaşi site dar cu informaţii în limba română.
Pentru a sprijini acest eveniment folosiţi materiale publicitare de la pagina dedicată.

Muzeul ASTRA la Salonul Naţional al Cărţii de Etnologie Râmnicu Vâlcea

În perioada 25 – 29 martie 2009 Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea organizează, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” şi Ateneul „Meşterul Manole”, a X-a ediţie a Salonului Naţional al Cărţii de Etnologie şi o expoziţie cuprinzând producţia de carte a anului 2008. Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” şi Editura „ASTRA MUSEUM” sunt, încă de la prima ediţie, invitate an de an spre a-şi expune ultimele apariţii editoriale.

2008 a fost un an cu realizări remarcabile pentru colectivul Editurii „ASTRA MUSEUM”, editură care funcţionează ca departament distinct al Centrului de Informare şi Documentare în Etnologie „Cornel Irimie”, din cadrul Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu. Gândită ca un element de păstrare şi cultivare a identităţii naţionale, editura se ocupă de pregătirea lucrărilor privind activitatea specialiştilor din cadrul Muzeului „ASTRA” Sibiu: monografii, cataloage, broşuri, pliante, comunicări ştiinţifice prezentate în cadrul unor sesiuni sau simpozioane proprii, lucrări de referinţă în domeniile etnografiei, antropologiei şi etnomuzeologiei, atacând problemele fundamentale cu care se confruntă muzeele din România, în special muzeele în aer liber. Sub coordonarea ştiinţifică a prof. dr. Corneliu Bucur, în 2008 s-au pregătit editorial şi s-au tipărit un număr însemnat de publicaţii menite să contribuie la popularizarea şi valorificarea rezultatelor obţinute de colectivul de specialitate al muzeului sibian.Publicaţiile expuse la acest Salon de carte vor fi donate Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul”, pentru completarea Fondului de Carte de Etnologie „Mihai Pop”, constituit în cadrul acestei biblioteci.

Locaţia: Râmnicu Vâlcea
Sursă: Mihaela Vasilief Bibliograf

Sursa: Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”

marți, martie 24, 2009

Un site cu produse ecologice


Am cautat zilele acestea niste produse BIO si am descoperit acest site pe care il recomand cu mare palcere ! Produsele nu sunt foarte scumpe si merita sa incercati!

Politica celor de la elemental.ro este aceea ca "oamenii trebuie informati, educati si indrumati catre o viata sanatoasa, implinita si durabila!".

De ce cosmetice naturale?

 • Pentru ca natura ne ofera toate ingredientele de care organismul nostru are nevoie.

 • Pentru ca laboratoarele omului niciodata nu vor putea imita creatia laboratorului miraculos al naturii.

 • Pentru ca frumusetea si sanatatea este natura noastra.

Colectia Elemental de produse pentru camin este o selectie constienta de produse ecologice si sanatoase care nu afecteaza negativ organismul si mediul in care traim.Avem un camin minunat? A sosit timpul sa-l transformam intr-unul verde!

Incepe targul Kilipirim de carte, muzica si film

In perioada 25-29 martie, Sala Dalles va fi gazda dumneavoastra pentru cea de-a VIII-a editie a consacratului targ Kilipirim carte, muzica si film - un difuzor al culturii care emite din incinta institutiei cartilor.Cei care adora parfumul colectiilor de carte veche vor avea posibilitatea sa admire si sa cumpere obiecte vechi si editii de anticariat de valoare, la etaj, unde va asteaptam in templul lecturii, un for de comunicare pentru cititori, pentru a redescoperi impreuna placerea lecturii. Chilipirurile de carte, muzica, film si piesele de arta veche fac deliciul vizitatorilor, care beneficiaza de preturi cu discounturi avantajoase, incepand de la 30%. La traditionala tombola KILIPIRIM sunt invitati sa participe toti vizitatorii targului KILIPIRIM! O biblioteca noua, plina cu carti va ajunge in casa marelui castigator, care-si va afla numele duminica, 29 martie, orele 14.00, la Sala Dalles
Nu ne ramane decat sa trecem pragul salii Dalles si cartea ne vorbeste.
Eveniment: KILIPIRIM carte, muzica si film / editia a VIII-a .

Tematica: targ cu discounturi

Locatie: Sala DALLES, B-dul Nicolae Balcescu, nr. 18

Perioada de desfasurare: 25 29 martie 2009

Program de vizitare: 10.00-20.00

Organizator: X PO NOI

Intrarea libera

luni, martie 23, 2009

Dialogul primaverii...

Fotografie din nordul Germaniei


EL: Progresul real este in spirit si bunatate, restul sunt doar ganduri.....atat !

EA: Ai dreptate! Si linistea...?

EL: Strica prea multa, de aceea trebuie sa o intretii cu ganduri frumoase.

EA : Cu multa iubire uneori?!

EL: Mai ales!

EA: Da, ma gandesc uneori ca iubirea tine vesnic ?

EL: Ea nu tine, ea exista in afara noastra si in noi. Depinde daca suntem capabili sa o culegem si sa o simtim!

EA: Asa este, suntem putin cei care gandim asa si uneori judecam prea mult oameni, neavand timp sa-i iubim !!

EL: Daca e sa iubesti vei iubi oricum, daca nu este iubire poti sta si in cap!

EA: Iubirea este una singura?

EL: Iubirea doar ESTE. Da, poti iubi mai multe persoane, dar una va fi mereu AIA!

EA: Ce este in fond?

EL: Poti face orice pentru cel pe care il iubesti sau cea pe care o iubesti, ORICE pentru ca iubesti si restul e doar vorbarie!

EA: Vorbarie de seara!

EL: Traiesti cu un om 30 de ani, dar ai mereu anumite chestii tabu cu el, nu le poti face si vine unu cu care de nu traiesti, dar esti in stare sa faci orice cu el, orice iti cere. Asta-i iubire pura, neconditionata de nimic!

Sursa fotografiei: www.boston.com

O idee pe zi - MinibibliotecaDesigner Rick Ivey
Sursa: www.rickivey.com

Expoziţie de carte cu vânzare deschisă de Editura Academiei Române în incinta Casei Academiei Române din Calea 13 Septembrie

''Cartea este cel mai bun lucru pe care îl lăsăm după noi'', a spus D.R. Popescu, care a mărturisit că nu i-a fost greu să conducă Editura Academiei Române, graţie 'oamenilor extraordinari' de care este înconjurat.

Expoziţia deschisă la sediul editurii, zilnic, de luni până vineri, între orele 11,00 şi 15,00, este organizată cu prilejul marcării, în decembrie anul trecut, a 60 de ani de la înfiinţarea prestigioasei instituţii. Cititorii pot astfel consulta şi cumpăra cărţi şi reviste, lucrări de referinţă reprezentând 60 de ani de activitate, printre acestea numărându-se ediţii critice ale operelor unor clasici ai literaturii sau ştiinţei româneşti - unele apărute în celebra serie de tip Pleiade-, tratate şi documente istorice sau din alte domenii, atlase lingvistice, lucrări ale unor specialişti români, prin care Academia Română recomandă utilizarea corectă în limba română a normelor de gramatică, ortografie, ortoepie şi de punctuaţie.

De asemenea, în expoziţie sunt prezentate lucrări privind activitatea Academiei Române, a secţiilor ştiinţifice şi instituţiilor din subordinea acesteia (anale, anuare, memorii, discursuri de recepţie, conferinţe, comunicări ale unor sesiuni, simpozioane, congrese ş.a.). Sunt expuse, de asemenea, cărţi în limbi de circulaţie internaţională, care să permită cunoaşterea directă în străinătate a creaţiei ştiinţifice, culturale şi spirituale româneşti; publicaţii periodice ale secţiilor, comisiilor, centrelor şi institutelor de cercetare ale Academiei Române.În calendarul evenimentelor de mare semnificaţie culturală legate de vârstele de aur ale tipăriturilor româneşti se înscrie, după aniversarea, în noiembrie 2008, a 500 de ani de la tipărirea 'Liturghierului lui Macarie', cel privind împlinirea a şase decenii de la înfiinţarea Editurii Academiei Române.

duminică, martie 22, 2009

22 Martie este Ziua Mondială a Apei


Un documentar realizat de rusi foarte interesant despre apa !

În fiecare an, una sau mai multe agenţii ale ONU îşi asumă responsabilitatea coordonării sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei, adin 22 Martie este un prilej de readucere în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă. Considerată de multă vreme ca ceva de la sine înţeles, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, un factor de limitare a creşterii economice şi a producţiei alimentare în următoarele decenii. Din nefericire, abundenţa de timp, ca şi abundenţa de apă, s-ar putea să se dovedească amândouă iluzorii. Toată abundenţa de apă poate fi întunecată de poluare, fenomen care reduce considerabil cantităţile de apă utilizabile.

Top 10 anticariate din Bucuresti


Anticariatele constituie inca o alternativa viabila la biblioteci, atunci cand cauti un roman clasic – si ieftin –, carti uitate si carti rare. Cele mai elististe, precum Appolo sau I.C. Bratianu, sunt amenajate cu gust si spatioase, dar nu au prea multi vizitatori. Pe de alta parte, cele populare, precum cele de la Sala Dalles sau din pasajul subteran de la Piata Universitatii sunt inghesuite si aglomerate. Anticariatele online ar putea fi mai eficiente atunci cand cautati o carte anume, dar cele romanesti nu sunt inca nici foarte bine aprovizionate, nici prea populare.


Libraria Noi – Sala Dalles
Librariei Noi, desi are la dispozitie un spatiu destul de restrans, sta foarte bine in privinta publicatiilor rare si colectionabile. Volume in limba latina de la 1600, o Istorie a Sexului in Razboiul Mondial in limba germana de Magnus Hirtschfeld (1600-1700 de lei), Parintele sexologiei moderne (350 lei), si, pe acelasi raft, Siecle des Libertins (70 lei) sunt cateva din cartile colectabile sau deosebite pe care nu le veti gasi in alte parti. Pe langa carti, veti gasi in vitrine si arme, ceasuri, icoane si medalii vechi.


Anticariat ExLibris – Pasaj Universitate, str. Doamnei
Cele doua magazine din pasajul subteran din Piata Universitatii sunt foarte vizitate, adapostind, impreuna cu magazinul de pe Strada Doamnei, o colectie de peste 15.000 de volume. Putine carti rare, dar multa literatura si carte tehnica. Preturile sunt destul de mici; "Povestri" de A’Annunzio si "Miturile Chinei Antice" costa 9 lei fiecare. Anticariatul se va muta cu totul pe Str. Doamnei pe parcursul amenajarii pasajului.


Anticariat Appolo – Teatrul National
Appolo este cel mai degajat si mai elegant anticariat din oras, cu multe volume vechi si rare pe rafturi, alaturi de harti si obiecte de arta. Cele 5 volume ale Istoriei filosofiei contemporane de P.P. Negulescu costa 120 de lei.


Anticariat nr. 1 si nr. 2 – Langa Libraria Eminescu
Ambele magazine apartin Companiei de librarii, primul oferind mai degraba carte veche si rara. Un volum de colectie din "Craii de Curtea Veche" cu ilustratii de Tomasin costa 1090 de lei, iar cele doua volume "Familii nobile din Romania", de Cavalerul de Puscariu, din anul 1982, costa 2289 de lei.


Anticariat I.C. Bratianu – Langa Galeriile Orizont
Aici am gasit cele mai scumpe carti vechi: "Histoire de la Moldavie et de la Valachie" din 1781, la pretul de 1000 de euro si "Essai sur les Fanariotes" din 1824, de Marc-Phillipe Zallony, la 4022 de lei. Un volum cu "Monastirile din Romania" de Cesar Ballic, costa 450 de lei.

Ant’Art – Calea Calarasi
O colectie de peste 15.000 de volume, cu mula istorie, geografie si psihologie. Anticariatul deruleaza regulat campanii pentru incurajarea lecturii printre tineri.


Anticariatul Universitatii – Sala
Un anticariat mic, inghesuit, unde puteti gasi insa albume de arta rare si o "Istoriei a costumului in teatru" in limba franceza la 150 de lei.


Anticariatul Nostru – Targuri de carte
Mica afacere de familie, in prezent fara sediu, dar nelipsiti de la targurile de carte. Oferta lor merge de la cartoline retro, pana la publicatii rare.


Anticariat online

Sursa: http://www.romanialibera.ro/

Octavian Paler si un nou volum de memorii "Viata ca o corida"

Lansarea monografiei consacrate lui Nicolae Steinhardt

sâmbătă, martie 21, 2009

O idee pe zi - Biblioteca modulara
Produs de Norway's HOV Møbelindustri and designed by Permafrost and Katharina Styren


Sursa: stockholmfurniturefair.com

vineri, martie 20, 2009

Sa scriem si sa vorbim corect!

"Limba noastra-i o comoara"!
Atentie la sintagma "viciosul obicei", cuvantul "viciu" inseamna intocmai obisnuinta rea sau defect, cusur, neajuns (de construcţie, de funcţionare etc.).

Iata, mai jos un astfel de fragment in care se foloseste pleonasmul:

"Obiceiuri vicioase!
Incepand cu primul an de viata pana la varsta de aproximativ 5 anisori, obiceiul vicios al suptului degetelor apare la aproximativ 50% dintre copii. Cel mai des folosit deget este policele (degetul mare). Acest obicei vicios este acceptat de cele mai multe ori de catre parinti, ca si alternativa impotriva alungarii plictiselii, pe care orice copil o resimte in momentul in care trebuie "sa fie cuminte" si "sa stea la locul lui".

Din presa bibliotecilor si cartilor


Compania japoneză Sony a încheiat cu Google un acord prin care le oferă internauţilor posibilitatea de a descărca peste 500.000 de titluri în format digital, care pot fi citite prin intermediul dispozitivului Reader.Pana la 25 martie, la Galeria "Dialog" din cadrul Prima­riei Sectorului 2, puteti admira o expozitie realizata in jurul personalitatii lui Eugen Schileru si a pasiunii sale pentru carti.
Volume imense ca dimensiuni, ce imprastie mirosul specific bibli­otecilor vechi, gravuri, portre­te si caiete de schite sunt doar cateva dintre lucrarile expuse care ne amintesc de personalita­tea marelui dascal.Noul sediu al Bibliotecii Nationale va fi mai scump cu aproape sapte milioane de euro .Valoarea mare a contractului, in suma de peste 60 de milioane de euro, precum si complexitatea proiectului, au impus reguli stricte privind cerintele caietului de sarcini si calificarea profesionala a ofertantilor.Am inceput sa ma uit la lucrari despre care nu stiam sigur daca sunt sau nu ale lui Shakespeare si le-am testat, pentru a vedea daca ii apartin lui Henry Neviile. Am gasit dovezi revarsandu-se si am reusit sa arat cum s-a dezvoltat Shakespeare de la inceputurile sale", a declarat barbatul despre demersul pe care l-a efectuat.
Lansarea a avut loc la libraria John Rylands, din Manchester, ce gazduieste una dintre primele piese in format folio ale lui Shakespeare, din 1623 si o editie a "Bard's sonnets", din 1609.Biblioteca publică din Gara de Nord are o carte. Ba nu, n-are niciuna, fiindcă vine un tânăr şi ia cartea din raft, zice că e a lui, a pus-o acolo numai până la rapidul de Iaşi, să nu stea lemnele alea goale, 4 rânduri pe lat şi 6 pe-nalt, 24 de casete goale.Cartea care prezintă biografia soţiei lui Mao Zedong, "Cum am devenit doamna Mao", scrisă de Anchee Min, este disponibilă în librăriile din România începând din această săptămână, în cadrul colecţiei Biblioteca Polirom, potrivit reprezentanţilor editurii.Unora le place să îşi arate bibelourile din cristale Swarovski când le intri în casă. Alţii se laudă cu mobila scumpă sau aparatura de ultimul tip. Sunt însă şi oameni, tot mai puţini, pentru care biblioteca sau, mai exact, cărţile rare pe care aceasta le conţine reprezintă cel mai mare motiv de mândrie.
Serviciul Google Health face posibile consultaţiile medicale online, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a furniza informaţii medicale referitoare la propria persoană, stocate pe site, medicilor sau apropiaţilor.Mary Beard, un academician din cadrul Universităţii Cambridge a descoperit cea mai veche carte de glume din întreaga istorie a omenirii. Denumită “Philogelos” sau “Iubitorul de râsete”, culegerea de glume cuprinde cele mai cunoscute bancuri care circulau în Roma Antică şi a fost scrisă în urma cu 1700 de ani.

joi, martie 19, 2009

Echinocţiul de primăvară

Copyright © 2009 Gingasia, Bucuresti

Maine va fi ziua echilibrului si a inceputului primaverii calendaristice! Va doresc o “primavara ca o pictura parfumata cu vibrari de violet”(Bacovia). Multumesc pentru flori!
Copyright © 2009 Gingasia, Bucuresti
Pe 20 martie 2009, la 13:43 va avea loc echinoctiul (sau echinoxul) de primavara, care marcheaza inceputul primaverii astronomice in emisfera nordica si al toamnei in emisfera sudica (unde are loc echinoctiul de toamna). La echinoctiu ziua va fi egala cu noaptea, ziua crescand in continuare pana la solstitiul de vara (21 iunie).

O idee pe zi - Cautand in biblioteci

Valerie Madill propune un nou mod de a organiza biblioteca, prin introducerea cărţilor în etichete. Acestea organizeaza datele bibliografice despre fiecare carte. Informaţiile importante pot fi citite fără a deschide carte sau a o scoate de pe raft.Sursa: valeriemadill.com

Ştrumfii vin la BCU Bucureşti

Pentru a-l omagia pe creatorul lor, Peyo, strumfii vin la Bucureşti. “Doar împreună ştrumfii sunt puternici!“, una dintre cele mai de succes expoziţii ale Centrului Belgian al Benzii Desenate va fi vernisată în holul Boteanu al Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, pe 20 martie, începând cu ora 11.Expoziţia a fost deja prezentată în Franţa, urmând ca, după Bucureşti, să ajungă în Vietnam.

Expoziţia este produsă de Centrul Belgian al Benzii Desenate de la Bruxelles şi este prezentată la Bucureşti de către delegaţia Valonia-Bruxelles în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi Agenţia Universitară a Francofoniei.

Sursa: cotidianul.ro

miercuri, martie 18, 2009

Miercurea fara cuvinte

Irina realizeaza rubrica "Miercurea fara cuvinte", participati alaturi de noi!
Detalii gasiti pe blogul Irinei AICI.


Pictura de la Manastirea Ghighiu

Copyright © 2009 Gingasia, Bucuresti

Octavian Paler si un nou volum de memorii "Viata ca o corida"

"Pot sa recunosc ca nu sunt facut pentru ura.Dar sa nu iubesc nimic? Sa nu spun nimic? Sa nu cred in nimic? Nu exista, pro­babil, ceva mai greu de suportat, in afara durerii, decat repausul deplin, starea de obiect; nu m-as putea ridica, admitand ca as dori asta, la indiferenta celor cu desavar­sire satui sa iubeasca, sa spuna, sa creada si sunt recunoscator tuturor cauzelor care m-au ferit sa devin un asemenea intelept. (...) Intr-o corida totul se tese cu trei fire de canepa, Raul, Iubirea si Moartea. De altceva, in mod nor­mal, nu mai e loc. Sinceritatea si adevarul devin de o dramatica simplitate. Pe cand intr-o viata firele sunt mai multe
si uneori se incalcesc pana la confuzie".
In "Viata ca o corida", acest nou
volum de memorii, Paler imbina relatarea intamplarilor prezente cu intoarceri in timp, dublata de o complexa analiza a spectacolului de corida.
In carte se regasesc pasaje despre copilaria petrecuta la poalele muntilor Fagaras, in satul Lisa, precum si despre anii de scoala si de liceu sau primele sarcini ca proaspat angajat la radio.
"Gasesc o fotografie, de prin '42, '43, care infatiseaza cinci baieti, vara, pe munte. Probabil in Fagarasi. La varsta cosurilor pe fata, parem surprinzator de intelepti. Nimic bataios, obraznic, in priviri, in atitudini. Stam unul langa altul, cuminti. Am capatat atat de devreme constiinta exacta a limitelor noastre? Se pare ca da".

Cartile
lui Octavian Paler isi reven­dica locul in biblioteca orica­rui iubitor de literatura fiindca nu le lipsesc autobiografi­cul incarcat de mitologic; fiindca va vor face sa rememorati propria viata si sa rezonati cu trairile naratorului.

Sursa: Ziua.ro


Ziua Octavian Paler - Cercul literaturii

marți, martie 17, 2009

Jurnalul National va lansa de maine colectia de carti de literatura romana "Biblioteca pentru toti"

În fiecare miercuri, numai cu Jurnalul Naţional, începând din 18 martie cartile literaturii romane.

Primele titluri programate sa apara in colectie sunt:


Pretul unui volum este de 10,9lei. Colectia de carti de literatura romaneasca "Biblioteca pentru toti" va fi distribuita in toate chioscurile de presa si abonatilor la Jurnalul Plus.

SURSA: http://www.jurnalul.ro/

Seara de muzici traditionale - Heghedusii din Bihor si Taraful Argint la MTR

Marti, 17 martie, ora 19.30, la Clubul Taranului

In satele Balnaca, Bratca, Birtin si Vadu Crisului din rasaritul Bihorului, muzicantii manuiesc un instrument bizar, inexistent in alte tinuturi ale Romaniei: vioara-trompeta sau highghea cu goarna. Pe vremuri, higheghea cu goarna canta doar cu acompaniamentul unei dobe de marime mijlocie, pe care bihorenii si-o construiau dupa gustul lor. La Clubul Taranului vor veni romanul Nelu Petru Jolte din Vadu Crisului si Guti Siminic, rom din satul Balnaca doi dintre muzicantii cei mai pretuiti in regiune, care vor interpreta cateva dintre cela mai frumoase cantari doinite si melodii de joc din regiune: Salajanul (numit pe alocuri Ardeleanul sau Pe Picior), Luncanul (sau Polca sau Poarga), Invartita rara (sau Rarul), Manantelul.

Clanul Argintilor si-a construit unul din cele mai solide ansambluri muzicale din satul Parau de Pripor, judetul Gorj. In acest taraf activeaza tatal, mama, trei baieti, fratele tatalui si cuscra. Tinerii sunt ageri manuitori ai orgii si ai aparaturii de sonorizare. Varstnicii sunt pastratorii stilului gorjenesc adevarat si al repertoriului vechi. Pe urmele lor calca insa strans unul din feciori, Marian, violonistul de elita al trupei, un barbat de 23 de ani, a carui cantare descinde parca din alte timpuri.
Concertul de la Clubul Taranului este totodata un eveniment care celebreaza aparitia celui de-al 18-lea disc din seria Ethnophonie, in intregime consacrat clanului Argint: Muzica de taraf din Gorj.

Intrarea libera.

SURSA: www.muzeultaranuluiroman.ro

luni, martie 16, 2009

Lansarea monografiei consacrate lui Nicolae Steinhardt

Doua carti la care tin foarte mult au aparut pe piata, recomandate cu multa caldura ! Prima se lanseaza azi, iar cea de-a doua are o descriere mai jos:
O monografie consacrata vietii si operei unei personalitati de exceptie a culturii romane, volumul "Nicolae Steinhardt si paradoxurile libertatii",semnat de George Ardeleanu, este disponibila in librarii. Declarandu-se unul din primii cititori ai cartii lansate, criticul literar Nicolae Manolescu a elogiat "actiunea extrem de laborioasa si dificila a autorului", care, cu un efort atat de indelungat, de ani si ani de munca, a dat la iveala o carte scrisa bine, cu ingrijire, o lucrare deosebit de serioasa (la origine, o teza de doctorat). "Cred ca, la ora actuala, nimeni nu-l cunoaste mai bine pe Nicolae Steinhardt decat George Ardeleanu. El a reusit sa-l readuca pe acesta in memoria noastra colectiva, cu decenta, fara emfaza, intr-o carte dreapta si cinstita, pe masura lui Nicu Steinhardt. Ma tem ca prea multe lucruri noi despre acest subiect nu se vor mai putea spune", a apreciat criticul. Evocand imaginea scriitorului si monahului de la Rohia, Nicolae Manolescu a spus ca "Nicu Steinhardt era un om bun, cu o curiozitate si o deschidere a mintii cum sunt tot mai putini astazi in Romania". "Vad in teza lui George Ardeleanu o opera de cercetare, cu fericite intentii de salubrizare a unei istorii prea interesate de partializari, segmentari fanatice, partizane, implicit capabila de falsuri cu consecinte grave pentru intelegerea ultimului secol al culturii romane", noteaza criticul Cornel Ungureanu, pe coperta patru a cartii. George Ardeleanu este lector la Catedra de istoria literaturii de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde tine un curs de literatura romana. In anul 2000 a publicat micrografia Nicolae Steinhardt, nominalizata la premiile Romaniei literare pentru debut. A colaborat, in 2007, la stabilirea editiei spaniole a Jurnalului fericirii (El diario de la felicidad), in traducerea Vioricai Patea. George Ardeleanu este vicepresedinte al Fundatiei "Nicolae Steinhardt", Rohia, judetul Maramures, si membru in colectivul de editare a integralei Steinhardt, proiectata in 21 sau 22 de volume (Manastirea Rohia/ Editura Polirom). Este doctor in filologie (summa cum laude) cu o teza despre Nicolae Steinhardt, care sta la baza cartii 'Nicolae Steinhardt si paradoxurile libertatii'.

Biografie Nicolae Steinhardt de la Rohia Nascut la 12 iulie 1912 in comuna Pantelimon, langa Bucuresti, primeste numele de Nicu - Aurelian Steinhardt. Tatal sau, evreu, inginerul si arhitectul Oscar Steinhardt, a participat activ la primul razboi mondial, fiind ranit la Marasti si decorat cu "Virtutea militara". Intre anii 1919-1929 urmeaza cursurile scolii primare si ale liceului 'Spiru Haret', unde il are ca si coleg mai mare pe Constantin Noica. Dupa 1929 frecventeaza cenaclul literar "Sburatorul" al lui Eugen Lovinescu, descoperindu-se in el germenii viitorului literat. In 1934 isi ia licenta in Drept si Litere la Universitatea din Bucuresti si publica primul volum, intitulat 'In genul ... tinerilor', iar in 1936 isi sustine, la Bucuresti, doctoratul in drept constitutional. Intre 1937-1938 calatoreste in Elvetia, la Viena, la Paris si in Anglia, intregindu-si bagajul de cunostinte. In 1939 revine in tara si lucreaza ca redactor la "Revista Fundatiilor Regale" de unde este inlaturat in anul 1940, in cadrul actiunii de "purificare etnica" declansata sub guvernarea Antonescu-Sima, urmand o perioada de privatiuni pe motive etnice (1940-1944). Din 1944 pana in 1948 revine la "Revista Fundatiilor Regale" depunand o intensa activitate publicistica si critica. Intre 1948 si 1959 sufera o noua perioada de privatiuni, alaturi de pleiada intelectualitatii romanesti interbelice si este in cele din urma anchetat in procesul intentat lui Constantin Noica, pentru ca nu a depus marturie impotriva acestuia. Este condamnat la 13 ani de munca silnica, sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale". La 15 martie 1960 este botezat, in inchisoarea de la Jilava, de ieromonahul Mina Dobzeu. Este supus rigorilor detentiei din inchisorilor comuniste de la Jilava, Gherla, Aiud etc. pana in august 1964, cand este eliberat. Dupa 1964 incepe o intensa activitate de traducator si, odata cu volumul "Intre viata si carti" publicat in 1976, si volumul "Incertitudini literare" (1980), incepe "deceniul operelor de autor". In 1980, este primit in manastirea Rohia de catre IPS Iustinian Chira, care il ia sub aripa sa ocrotitoare, si de parintele Serafim Man, staretul manastirii Rohia, care il integreaza in obstea manastirii, si este calugarit la 16 august 1980 de catre IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. La manastire indeplineste functia de bibliotecar, punand in ordine cele peste 23.000 de volume ale manastirii, iar in paralel isi intensifica activitatea literara, dar si preocuparile legate de viata manastireasca (participarea la slujba, povatuirea pelerinilor si elaborarea predicilor). A trecut la cele vesnice la 29 martie 1989, in spitalul din Baia Mare. Cea mai importanta parte a operei sale nu a putut fi publicata in timpul vietii sale si a aparut postum, datorita conjuncturii politice favorabile creata de revolutia din decembrie 1989.


Sursa: www.emaramures.ro

2 milioane de lei pentru Biblioteca Academiei Cluj

Dupa reusita cu Biblioteca Nationala, alta veste buna pentru Biblioteca Academiei din Cluj!
Academia Română a alocat anul acesta două milioane de lei pentru lucrările de extindere a Bibliotecii Academiei din Cluj, de pe strada Kogălniceanu. Investiţia a început în 2008, lucrările urmând să se finalizeze la sfârşitul acestui an.

“Biblioteca nu mai încăpea în vechiul sediu, dădea pe dinafară şi pentru că investiţia începuse anul trecut, trebuia continuată. în plus, mai avem nevoie şi de alte spaţii”, a explicat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Biblioteca va ocupa doar o parte din clădirea proiectată să aibă patru nivele şi o mansardă, restul spaţiului urmând să fie ocupat de Institutul de Istorie “George Bariţ” din Cluj. Pentru că filiala clujeană a Academiei are în patrimoniu câteva sute de incunabule (tipărituri care datează de la începuturile artei tipografice, n.red.), se impune amenajarea unui depozit al cărţii vechi cu o instalaţie de climatizare modernă în dotare.

“Se pare că avem cel mai mare număr de cărţi de patrimoniu din ţară şi e necesar să mutăm seiful la subsol, în noua clădire, pentru a păstra cărţile în cele mai bune condiţii, fără variaţii de temperatură şi ferite de umezeală”, este de părere Ioan Chindriş, directorul Bibliotecii Academiei din Cluj. Deşi cărţile se degradează încet, obiectivul Academiei este de a preveni distrugerea lor. La nivel naţional, Academia a alocat 80 de milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor, de 3 ori mai mult ca în 2008. în ciuda crizei economice şi a reducerii fondurilor destinate cercetării, bugetul Academiei Române este, în acest an, de 278 de milioane de lei, depăşindu-l pe cel de anul trecut, când suma totală s-a ridicat la 224 milioane de lei.

Biblioteca clujeană a Academiei a fost înfiinţată în 1950 şi conţine, pe lângă fondul curent de carte, şi o colecţie de manuscrise româneşti, slavone şi orientale, câteva sute de incunabule, precum şi scrieri vechi româneşti şi maghiare.


SURSA: Ziua de Cluj

duminică, martie 15, 2009

O idee pe zi - Masa pentru lectura


Piètement - Philippe Nigro
Sursa: mocoloco.com

Lansarea volumului „Coroana Română la 140 de ani”

Luni, 16 martie, la ora 12:00, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în prezența unor membri ai Casei Regale a României va avea loc lansarea albumului intitulat Coroana română la 140 de ani, scris de Principesa Margareta și Principele Radu și publicat de Curtea Veche Publishing. Volumul va fi pus în vânzare cu prilejul lansării și în librarii. Albumul cuprinde biografiile tuturor membrilor celor cinci generaţii ale Familiei Regale, însoţite de imagini ce îi surprind pe aceştia atât în ipostaze publice, cât și private, în unele dintre cele mai semnificative momente ale Casei Regale a României din cei 142 de ani ce au trecut de la venirea în țară a lui Carol I. Provenind din colecţia Familiei Regale și din cele aparţinând unor colecţionari privaţi, unele dintre aceste fotografii sunt absolut inedite pentru publicul roman, ce se va familiariza, prin intermediul lor, cu destinul suveranilor care au influenţat în mod major istoria României contemporane.
Accesul publicului și al presei este liber. Apreciem confirmările de prezență în prealabil din partea presei, telefonic sau prin e-mail. Pentru mai multe detalii, vă invitam să contactaţi Biroul de presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai. Contact: Adriana Lungu, Coordonator PR, tel: 021 319 09 72, fax: 021 319 08 92, mobil: 0724 222 750.
Sursa: www.cultura.ro

vineri, martie 13, 2009

Deschiderea Salonului de Carte de la Paris 2009

Deschis în 13 martie, Salonul de Carte de la Paris durează până în 18 martie. Programul la standul românesc, organizat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în colaborare cu ICR şi Comisia Naţională UNESCO, este unul de amploare, chiar dacă aflăm că unii dintre cei anunţaţi în program, ca Eugen Negrici sau Ştefan Agopian, nu vor pleca în capitala Franţei. Ziua de 15 martie va fi marcată de prezentarea a două opuri excepţionale, „Istoria critică a literaturii române” de Nicolae Manolescu şi „Iluziile literaturii române” de Eugen Negrici, în cadrul unei mese rotunde la care vor participa criticii literari Livius Ciocârlie şi Ion Bogdan Lefter.


SURSA: www.adevarul.ro

Târgul internaţional de carte Leipziger Buchmesse 2009

Biblioteca Nationala a Romaniei va fi renovata

Campania sustinuta de Kosson a dat roade!
Biblioteca Naţională a României va fi, în sfârşit, renovată. Ministrul culturii, Theodor Paleologu, a anunţat ieri că a semnat contractul în valoare de aproape 70 de milioane de euro cu firma Aedificia Carpaţi. Demararea lucrărilor a fost tergiversată de faptul că aceeaşi firmă a pierdut licitaţia anul trecut în defavoarea consorţiului format din SC Rotary Construcţii SRL, SC Rombet SA şi SC UTI Instal Construct. Contestaţia pe care Aedificia a depus-o a fost respinsă şi apoi s-a războit în instanţă cu Ministerul Culturii. Lucrările nu au putut începe până la finalizarea procesului. Renovarea se va întinde pe 30 de luni, iar banii provin dintr- un împrumut extern.
Sursa: www.evz.ro

Cele mai vandute carti dupa 1989

Datele pentru anii ’90 nu sunt la fel de exacte ca pentru anii de dupa 2000, in acea perioada domnind haosul editorial. Surprinde absenta din top a celei mai puternice edituri romanesti, Polirom. Explicatia e simpla – editura ieseana nu se concentreaza pe best seller-uri, ci pe lansarea a cat mai multe titluri. Topul este dominat de editura Humanitas, cu nu mai putin de patru intrari, trei carti de fictiune si una practica.

Sven Hassel, "Gestapo"

Tiraj: peste 600.000 volume, scoase de Editura Nemira. Cu o cifra de vanzari de 600.000 de exemplare, seria Sven Hassel este de la distanta cel mai mare succes editorial al anilor de dupa Revolutie. Din aceasta serie, primul roman aparut, "Gestapo" a fost si cel mai bine pimit pe piata – in conditiile in care cartea era de fapt o reeditare a unui volum aparut la editura Albatros in anii ’80. Seria a prins doua editii, una in ’92-’93, si alta in ’96-’97, cele mai bune vanzari inregistrandu-se in primul interval. Succesul cartii se explica prin amestecul foarte reusit de aventura si umor, fiind gustat in special de publicul masculin.

Sven Hassel, "Lichidati Parisul!"

Tiraj: peste 600.000 de volume, scoase de Editura Nemira.
Aventurile Legionarului si ale lui Micutu, infractorii trimisi de statul german in prima linie a celui de-al doilea razboi mondial, ca sa se reabiliteze (in realitate fiind simpla carne de tun) se intind pe 14 carti, aceasta fiind al doilea volum al seriei si avand acelasi succes ca "Gestapo".


Pavel Corut, "Quinta sparta"

Tiraj: peste 200.000 de volume aparute la Editura Miracol.
Pavel Corut a infirmat prejudecata ca literatura romaneasca nu poate naste best-seller-uri pe piata autohtona. La inceputul anilor ’90, cartea s-a vandut in peste 200.000 de exemplare (numai) la editura Miracol. Cartea amesteca mituri nationaliste, conspiratii, paranormal si securisti, pliindu-se pe asteptarile si imaginarul primitiv al epocii.

Paulo Coelho, "Alchimistul"

Tiraj: 181.099 de volume aparute la Editura Humanitas.
Cartea cea mai bine vanduta a scriitorului brazilian – atat in Romania, cat si in afara. Spre deosebire de Pavel Corut, Paolo Coelho se desparte de mitologii nationaliste, conspiratii si machisme, pastrand doar aspiratia spre spiritualitate si haloul new-age al naratiunilor.

Dan Brown, "Codul lui Da Vinci"
Tiraj: 160.000 (Editura Rao).
Urmand un trend international, fiind inca inainte de aparitia in Romania foarte mediatizata, cartea a urcat rapid in topuri. Romanii sunt un popor foarte preocupat de religie, iar o tema care ataca misterul trinitatii are un succes garantat.


Mircea Cartarescu, "De ce iubim femeile"

Tiraj: 145.861 de volume aparute la Editura Humanitas.
Este cartea prin care cel mai important scriitor roman in viata a reusit sa demonstreze ca poate scrie si comercial, fara ca asta sa altereze calitatile estetice ale stilului sau. Povestirile stranse in acest volum au fost publicate inainte in reviste pentru femei.

Tiraj: 124.175 (Editura Humanitas).
In Vest, cartile practice fac tiraje uriase ce intrec de multe ori cartile de fictiune. In Romania, doar "Manierele" Aureliei Marinescu au spart piata, instalandu-se confortabil in fruntea topului celei mai vandute carti practice din Romania.

Paulo Coelho, "Unsprezece minute"
Tiraj: 112.619 (Editura Humanitas).
Este cartea cu morala new age cea mai evidenta a brazilianului - autorul conciliind aici "trupul" cu "spiritul" – placerea sexuala cu chemarea spirituala – ideea e ca prin iubire, sexualitatea se sacralizeaza; deci, crestinii nu au de ce sa se mai simta vinovati.

Pavel Corut, "Balada Lupului Alb"

Tiraj: peste 100.000 (Editura Miracol).
Daca "Quinta sparta" a prins un tiraj de peste 200.000, urmatoarele trei carti ale lui Pavel Corut s-au vandut si ele foarte bine, depasind pragul de 100.000 de exemplare. Aventurile securist-parapsihologice se intind pe spatiul a 90 de romane – insa doar primele s-au bucurat de succes real.


Sandra Brown, "Lunga asteptare"

Tiraj: peste 100.000 (Editurile Miron, Victoria si altele).
Cartile Sandrei Brown au fost primele best-seller-uri care au aparut in Romania, lansand formula literaturii romantice licentioase.Din pacate, haosul editorial al epocii interzice orice posibilitate de a face o statistica. Tot ce se poate afirma e ca tirajul primelor sale carti a depasit 100.000 per titlu.

Sursa: Romania libera

Un articol interesant si aici

joi, martie 12, 2009

Târgul internaţional de carte Leipziger Buchmesse 2009Ion Manolescu, Dan Lungu, Petru Cimpoesu, Radu Paraschivescu si Robert Serban sunt romanii care, la initiativa Institutului Cultural Roman (ICR) "Titu Maiores-cu" din Berlin, vor partici­pa, incepand de azi, la diverse evenimente organi­zate in cadrul Targului de carte de la Leipzig (12-15 martie, Germania), cea mai importanta manifestare de gen din Europa.

Între 12 şi 15 martie 2009, Centrul Naţional al Cărţii al Institutului Cultural Român va participa cu stand propriu la târgul internaţional de carte de la Leipzig.După târgul de carte din noiembrie 2008 de la Viena, Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC) participă pentru a doua oară cu stand propriu la un târg internaţional de carte, standul închiriat fiind de 9 m2. La stand vom fi prezenţi cu o selecţie din volumele, albumele şi revistele apărute până acum prin programele de finanţare Translation and Publication Support, 20 de autori, Publishing Romania, o selecţie de albume editate de către editura ICR, precum şi broşuri şi materiale promoţionale de prezentare ale programelor şi proiectelor derulate de Institutul Cultural Român. Centrul Naţional al Cărţii va organiza şi susţine participarea a doi autori români în cadrul manifestărilor internaţionale din cadrul acestui târg, reunite sub titlul Leipzig liest (trad. Leipzig citeşte):

Sâmbătă, 14 martie, de la orele 15 la Forum International (Hala 4, stand B600), Petru Cimpoeşu va citi un fragment din Christina Domestica şi vânătorii de suflete. Lectura în limba germană şi moderarea va fi asigurată de Ernest Wichner (autor, traducător, director Literaturhaus Berlin)

Duminică, 15 martie, de la orele 12 la Forum International (Hala 4, stand B600), Radu Paraschivescu va citi un fragment din Ghidul nesimţitului. Lectura în limba germană şi moderarea va fi asigurată de Ernest Wichner (autor, traducător, director Literaturhaus Berlin)Adresa standului CENNAC: hala 4, D501.Mai multe detalii privind târgul internaţional de carte de la Leipzig şi programul de lecturi din cadrul Leipzig liest găsiţi pe site-ul http://www.leipziger-buchmesse.de/