vineri, iulie 31, 2009

Concert aniversar Tudor Gheorghe

“Stagiunea Permanentelor Frumuseti”... un nou concert pregatit de Tudor Gheorghe, o lectie de cultura de care avem nevoie in ziua de azi! Pentru cei care nu au fost la concertele maestrului, ar fi o bucurie pentru sufletul dvs. :)
Cu tristete anunt ca un bun prieten de-al meu a inchis oficial blogul , satul de nebunia vremurilor pe care le traim. In dar un fragment mai jos!
“Anotimpurile Mele VARA-TOAMNA 2009” isi va deschide portile pe data de 29 septembrie, incepand cu ora 19.00, pe scena Salii Mici a Palatului si va oferi momente de reale inaltare spirituala prin intermediul unor spectacole inegalabile in care sute de melodii si zeci de poezii semnate de mari poeti ai culturii romanesti.

Stagiunea marcheaza si celebrarea a doua evenimente extrem de semnificative pentru cariera maestrului, marcand implinirea a 40 de ani de cand a iesit la rampa cu primul sau recital, “Menestrel la curtile dorului” si aniversarea a 10 ani de la primul sau concert simfonic alaturi de orchestra dirijorului Marius Hristescu prin seria de spectacole “Anotimpurile poeziei romanesti”.

Pretul unui bilet variaza in functie de categoria de loc astfel: V.I.P. – 200 RON
; Cat. I – 170 RON, iar biletele se gasesc la standul Vreau Bilet din Magazinul Unirea Shopping Center – etaj 2 (aripa din intrarea Calarasi), Sala Mica a Palatului, magazinul Ligia F (Pache Protopopescu nr. 23), Eventim in reteaua Germanos si online pe site-urile www.blt.ro, www.bilete.ro,www.ticketstore.ro si www. vreaubilet.ro.

joi, iulie 30, 2009

O idee pe zi - Lampa pentru lectura
Sursa aici

Cartea de vacanta la Curierul National si Editura All

Proiectul Cartea de vacanta, demarat de cotidianul Curierul National si Editura All, isi propune sa distribuie o paleta larga de titluri la un pret special, fara concurenta. Cartile, grupate pe domenii sunt usor de citit si vor constitui o lectura placuta in concediu.

Pretul este cel mai atractiv de pe piata, fiind extrem de accesibil pentru categorii largi de persoane, indiferent de varsta sau statut social.

Saptamanal vor fi disponibile pachete de doua sau trei carti, distribuite impreuna cu suplimentul de vacanta si ziarul din ziua respectiva.


Calendar de aparitie aici

miercuri, iulie 29, 2009

O idee pe zi - Minibiblioteca "Dominique Imbert"


Sursa aici

Program cultural de vara in Bucuresti

Vineri, 31 iulie, în parcul Bazilescu din Capitală, se va juca piesa Teatrului Metropolis, "Crimă La Howard Johnson" , de Ron Clark şi Sam Bobrick, în cadrul proiectului "Cartier de vară" al Centrului de Proiecte Culturale ArCub. “Crima la Howard Johnson” este titlul unui spectacol care prezintă povestea unui triunghi conjugal, format din soţia Arlene (Raluca Rusu), amantul Mitch (Emanuel Pârvu) şi soţul Paul (Marius Galea). Fiecare dintre ei este la un moment dat moti­vul tentativei de omor plănuită de ceilalţi doi, de aici şi umorul piesei. Locul crimei, aşa cum spune şi titlul spectacolului este o cameră a Hotelului Ho­ward Johnson. Piesa se va juca începând cu ora 20.00.


Sâmbătă, 1 august, iubitorii de muzică clasică vor putea asista, începând cu ora 21.30, la concertul extraordinar Promenada Operei, care va fi susţinut, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti. Preluând modelul manifestărilor de amploare realizate de instituţiile de gen din Europa, precum operele din Londra, Paris, Roma, Viena, Berlin, Madrid, Praga, Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi-a propus şi a reuşit ca acest eveniment să devină tradiţional. Concertul din acest an reuneşte tineri artişti lirici, care s-au făcut deja remarcaţi în cadrul producţiilor ONB sau prin participarea la importante competiţii internaţionale de gen: Antonela Bârnat, Mihaela Işpan, Teodor Ilincăi, Maria Jinga, Marius Manea, Bogdan Mihai, Aurelia Florian. Alături de tinerii solişti evoluează şi vedetele ONB Eugen Secobeanu, Silvia Sorina Munteanu, Iordache Basalic şi Mihaela Stanciu. Prima ediţie a Promenadei a avut loc pe 25 august 2007, iar cea de-a doua pe 30 august 2008. Accesul la spectacol este gratuit.

Duminică, 2 august, cinefilii bucureşteni pot viziona, la Studioul Horia Bernea, de la Muzeul Ţăranului Român, producţia franţuzească din 2004, "Priveşte-mă" (Comme une Image), regizat de Agnès Jaoui. Pelicula prezintă povestea mai multor persoane care stiu foarte bine ce ar fi făcut dacă ar fi fost în locul altora, dar nu ştiu cum să se descurce cu propria identitate, pe care o caută. Pelicula a câştigat, în 2004, premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul festivalului la Cannes. Filmul, în complexitatea lui, prezintă o imagine amuzantă despre faimă şi consecinţele acesteia. Spre deosebire de alte modele, Lolita se luptă cu încrederea în sine şi să recâştige afecţiunea tatălui său. Filmul va rula începând cu ora 21.30, iar preţul unui bilet variază între 2 şi 6 lei.


30 IULIE - Estivalul de chitară: În căutarea frumosului pierdut propune o stagiune extraordinară de 8 concerte de vară găzduite de Rotonda din sediul central al Bibliotecii Naţionale, în Str. Ion Ghica 4

Concertele se vor desfăşura săptămânal, în fiecare zi de joi, în perioada 15 iunie-10 august 2009, fiind reunite sub generosul concept enunţat în însuşi numele proiectului.
În căutarea frumosului pierdut reprezintă, aşadar, un demers care propune, sub pretextul unei istorii a chitarei, o reinventariere a frumosului din muzică, literatură şi arte.
Din punct de vedere muzical, stagiunea de concerte propusă de Estivalul de chitară îşi doreşte să fructifice potenţialul chitarei în muzica de cameră.
Joi, 30 iulie 2009, ora 19.00
Seară de muzică pentru două chitare
Cu Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ.
Joi, 6 august 2009, ora 19.00
Seară de muzică celtică şi irlandeză
Cu Maxim Belciug (chitară) şi Tudor Anghelescu (chitară).
Lecturi: Gabriel Spahiu.


31 IULIE - Bucureştenii iau contact cu tradiţiile populare la Târgul Meşteşugarilor

Iubitorii de meşteşuguri tradiţionale sunt aşteptaţi între 31 iulie-2 august la Târgul Meşteşugarilor organizat de Primăria Sectorului 1 în colaborare cu ATE CARPATIA. Evenimentul va avea loc pe Bulevardul Aviatorilor din Bucureşti, pe trotuarul dinspre Parcul Kiseleff.
După ce în ultimele două weekenduri au vizitat Târgul de Antichităţi şi Târgul Vintage, organizate în aceeaşi zonă, la acest final de săptămână bucureştenii au ocazia să ia contact la Târgul Meşteşugarilor cu tradiţiile populare şi cu meşteşugurile tradiţionale, urmărind şi demonstraţii ale meşterilor populari de sculptură în lemn şi olărit.

În cadrul târgului vor fi expuse produse de artizanat, vestimentaţie rustică, sculptură în lemn, ceramică, pictură pe lemn, instrumente muzicale, ouă încondeiate, modelaj în lut, vase din cupru, macrameuri, obiecte din piele şi pâslă, sculptură în os, obiecte din papură, sticlă decorativă, goblenuri, bijuterii lucrate manual şi tot ceea ce înseamnă artă populară.

marți, iulie 28, 2009

O idee pe zi - Masuta utila


By British designer John Grabham

Sa scriem si sa vorbim corect!

"Limba noastra-i o comoara"!
Expresia “bani gârla” se încadrează perfect în argoul românesc, atât de mult folosit astăzi. În ultima vreme, cuvântul “gârla” a dobândit rolul de adjectiv care îi atribuie mai mult sens de intensificator adverbial, şi anume mare sau mulţ/i: “Banii gârlă au curs !” In DEX originea cuvântului ’’gârla’’ provine din bulgărescul “gărlo “.Cuvântul are sens cantitativ şi de intensificare, fiind adverb, însemnând ’’în cantitate mare’’.

Expresia "bani garla", ajungând pe internet şi în presa scrisă prin “Bani gârla pentru autostrada; s-au cheltuit banii gârla!; ăştia fac televiziune din aşa ceva şi îşi iau banii grup" (piticu.ro, 1.04.2009) si exemplele ar putea continua! :)

luni, iulie 27, 2009

O idee pe zi - Matura carte :)


Sursa aici

Din presa cartilor si bibliotecilor

Mii de cărţi la Institutul Confucius din Cluj

Peste şapte mii de volume va avea Biblioteca Institutului Confucius, care se deschide în Cluj-Napoca, în 21 septembrieCartea "Principele Ra­du" (Editura Litera Interna­tional), semnata de Vladimir Cretulescu si Corina Murafa, urmareste traiectoria unei vieti sculptate, parca, de mana sortii: lumina copilariei lui Radu Duda, traumele si bucuriile unei adolescente traite in comunism, apoi viata de actor si radicala cotitura existentiala - intrarea in Familia Regala a Romaniei.
Ediţiile electronice ale celebrelor romane „1984” şi „Ferma animalelor”, de George Orwell, au fost eliminate din librăria digitală a cititorului electronic Kindle, al companiei Amazon.


Prima librărie de benzi desenate din România, inaugurată cu vată pe băţ

Vineri se deschide la Bucureşti prima librărie specializată în benzi desenate, comics, manga, romane grafice şi alte cărţi ilustrate.


Galaţi: Inaugurarea Casei Memoriale 'Hortensia Papadat-Bengescu'

Directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Cristian Căldăraru, a precizat că lucrările de reabilitare ale casei s-au terminat în 2007, iar din acel moment muzeografii şi-au dedicat timpul strângerii obiectelor din colecţia permanentă.

Aproape cinci milioane de romani vor avea acces la servicii de internet gratuite in 12 biblioteci judetene

Bacau, Bihor, Braila, Constanta, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Neamt, Salaj, Suceava, Valcea - si 240 de biblioteci locale, care vor beneficia, incepand cu luna noiembrie, de donatii constand in computere si software, dar si de cursuri de formare profesionala pentru bibliotecari, se arata intr-un comunicat Agerpres.


Record de vizitatori la Muzeul Brukenthal


Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a atras un număr record de vizitatori în prima
jumătate a acestui an- aproape 105.000 de persoane.

duminică, iulie 26, 2009

Salade de fruitsBourvil- Salade de fruits


Dupa o saptamana calduroasa si stresanta in Bucuresti, de cele mai multe ori alegem sa mergem în aer liber la sfarsitul saptamani, ca slava domnului avem unde! Ma intrebam de multe ori ce te face mai fericit ? Linistea casei tale si armonia familiei sunt intotdeauna speranta zilei de maine, desavarsita fericire catre care alearga toata lumea! Bucuria, pacea, sensibilitatea sunt recompensele pentru o viata linistita. Adevarata daruire înseamna o revarsare a iubirii tale.

O melodie care merge cu o salata de fructe culese din gradina! :)

sâmbătă, iulie 25, 2009

O idee pe zi - Organizarea cartilor in bibliotecile noastre

O modalitate de a scoate in evidenta cartile din biblioteca!


O mini colectie bine reprezentata

Suport de sprijin pentru carti


vineri, iulie 24, 2009

Cartile de la Polirom

Este timpul pentru o lectura placuta, seara cand se mai lasa racoarea! :)
Editura Polirom iti ofera pana la sfarsitul verii carti de vacanta la reduceri mari! Preturile au fost reduse cu 20-40% . Membrii Clubului Cartii beneficiaza de o reducere de 30%. Promotia este valabila in perioada 11 iulie – 15 septembrie 2008.

In acest moment, prin intermediul siteului-librarie www.polirom.ro se deruleaza 4 tipuri de campanii de reducere:

• Carti la 4,99 lei (in prezent, 150 de titluri – lista se actualizeaza o data la o luna; campania se desfasoara si in librarii).

• Carti la 9,99 lei (in prezent, 55 de titluri – lista se actualizeaza lunar; campania se desfasoara si in librarii).

• Oferta speciala pe domenii (titluri dintr-un anumit domeniu pot fi achizitionate intr-o anumita saptamina cu o reducere de 30%).
Aici gasiti toate tilurile

joi, iulie 23, 2009

O idee pe zi - Organizator II

Sursa aici

O carte pentru vacanta!121.ro - Comunitatea femeilor senzationale – si Editura Nemira organizeaza joi, 23 iulie,ora 18.30 la libraria Carturesti de la Muzeul Taranului Roman, Seara de lectura 121, unde poti afla secretele si arta seductiei din antichitate pana in zilele noastre.

"Cum arata arta seductiei de-a lungul timpurilor? Cum se infiripau povestile de iubire in antichitate si care erau trucurile folosite de barbati pentru a le ademeni pe tinerele domnite? Afla cum a evoluat arta iubirii de la inceputuri pana in prezent, cu toate tacticile, tehnicile si vicleniile sale! Citeste cartea "Istoria Cuceririi Amoroase" de Jean Claude Bologne si vino la intalnire", indeamna organizatorii.

Invitatii speciali ai serii vor fi scriitorul si eseistul Bedros Horasangian, alaturi de actorul Alexandru Bindea, care vor lectura cateva fragmente din carte. Moderatorul discutiei va fi Daniela Fugaru Kammrath, redactorul sef al 121.ro.


Sursa:HotNews.ro

miercuri, iulie 22, 2009

“Schimb de Carte Ortodoxa” la Bucuresti


Va asteptam la un ceai si o poveste despre bucuria lecturii, despre carti in general si despre multe altele. In mijlocul nostru va veni si Laurentiu Dumitru, initiatorul si coordonatorul din spatiul online al acestui proiect incitant. Va asteptam asadar, cu drag, sambata, 25 iulie, ora 16.00 la anexa Paraclisului Parohiei “Cuv. Daniil Sihastru” (pr. paroh Mihai-Andrei Aldea va fi prezent la agapa noastra frateasca). Nu uitati sa aduceti cu voi si una-doua carti!

marți, iulie 21, 2009

O idee pe zi - Utilitate


Sursa aici

Sa scriem si sa vorbim corect! - Mogul

"Limba noastra-i o comoara"!

Am reluat rubrica de gramatica! Limba romana a devenit destul de permisiva in preluarea unor termeni din engleza. Iata ca primul sens il gasim in DEX - substantivul "mogul", insemnand un membru al dinastiei mongole de origine timuridă, care a domnit în India. Am auzim in ultimul timp foarte multe expresii care contin cuvantul “MOGUL”. Acest cuvant provenind din limba engleza, fiind folosit cu sens figurat, metaforic, ironic in limba romana, insemnand persoană foarte importantă, cu puteri discreţionare.

La Realitatea:

"Dinu Patriciu a mai spus că şi titlul emisiunii "Mogulii şi oamenii lor" i se pare jignitor, deoarece el nu controlează oamenii care îi sunt subordonaţi, ci că are relaţii perfect normale de prietenie şi de amiciţie cu aceştia. "


In articolul din Ziua "Atac la moguli'':

"Din acest motiv, a sustinut presedintele, "sunt moguli care au intrat in trepidatii ca se poate intampla pana si oamenilor foarte bogati sa fie chemati in fata autoritatilor statului". In acest context, a aratat seful statului, oamenii care se simt in dificultate in fata justitiei si care detin trusturi media au inceput o "presiune formidabila" impotriva familiei Basescu."

luni, iulie 20, 2009

O idee pe zi - Birou "Dear Diary 1.0 "


Sursa aici

Carti pentru gradinarit

Preot Iov Burlacu. Retetarul de la Neamt. Leacuri din gradina manastirii spre folosul credinciosilor. Bucuresti: Editura Paralela 45, 2009. 271 p.
Dar sa intoarcem privirea gandului nostru si spre lumea florilor si a ierburilor de pe pamant. Si de felurimea insusirilor cu care Ziditorul le-a împodobit, minunandu-ne, de marea Lui intelepciune sa ne intrebam pe noi: Cum isopul, amestecat cu otet, durerea de dinti o vindeca, iar radacinile de cicoare, de fumarnita si de papadie, pe ficatul bolnav si pe galbinare le tãmãduieste.


Gedda, Agnes. Gradina de legume ecologice. Ghid practic. Bucuresti: Editura Polirom , 2007. 264 p.


Legumele sunt esentiale pentru o alimentatie sanatoasa. Cu toate acestea, modificarile genetice si folosirea ingrasamintelor chimice le pot trasforma intr-un veritabil pericol pentru organism. Daca doriti sa regasiti savoarea legumelor si zarzavaturilor din gradina bunicilor, nu ezitati!
ABC-ul gradinaritului va scoate din impas. Aici veti putea gasi toate informatiile necesare, sugestii si sfaturi practice, organizate in rubrici si ordonate in asa fel incit pasii de urmat sa fie cit mai facili. Rezultatele nu vor intirzia sa apara.

Maria Teresa Della Beffa. Plante de balcon si gradina. Bucuresti: Editura All, 2009. 320 p.

- Un ghid complet in vederea cunosterii si alegerii plantelor pentru balcoane si gradini;
- 600 de specii, soiuri si varietati descrise: caracteristici generale, criterii pentru cultivare, reproducere, ingrijire si sfaturi in vederea cumpararii;
- 450 de fotografii color, infatisand plantele cele mai adecvate cultivarii in aer liber.

Greenwood, Pippa. 1001 de idei pentru gradina ta. Bucuresti: Editura All, 2009. 256 p.

1001 de idei pentru gradina ta va va ajuta sa economisiti timp si bani, cuprinzand multe secrete ale meseriei, sfaturi si solutii pentru remedierea lucrurilor care nu v-au iesit bine, astfel incat sa puteti depasi orice dificultati ale gradinaritului, sa stiti cum sa scapati de daunatori si cum sa faceti fata altor pericole.Wilson, Mattew . Gradinaritul modern intr-un climat in schimbare. Bucuresti: Editura All, 2009. 224 p.

Lucrarea cuprinde tehnici imbunatatite, o stiinta a gradinaritului moderna si un design vizionar, in armonie cu natura: mai multa placere, mai multa varietate, in mai bun acord cu schimbarea climatica.
PS: PENTRU JACOB EBOOK AICI

duminică, iulie 19, 2009

sâmbătă, iulie 18, 2009

Târgul de antichităţi reînvie magia Bucureştiului de altădată

La finalul acestei săptămâni, peste 100 de expozanţi îşi vor da întâlnire cu iubitorii de artă şi obiecte de colecţie pe Bulevardul Aviatorilor din Bucureşti, la Târgul de antichităţi organizat de Critol Cons SRL.

Târgul de antichităţi îşi deschide porţile sâmbătă dimineaţă, 18 iulie, începând cu ora 8.00, pe trotuarul dinspre Parcul Kiseleff, un loc încărcat de istorie şi tradiţie. Mai mult de 100 de expozanţi vor prezenta publicului icoane, cărţi vechi, numismatică, tablouri de colecţie, insigne, timbre şi multe alte obiecte învăluite în aerul boem al Bucureştiului de la începutul secolului trecut.Pasionaţii de antichităţi vor putea să viziteze târgul şi să-şi completeze colecţiile până duminică seară, 19 iulie.Sursa: cotidianul.ro

vineri, iulie 17, 2009

Lansarea cartii „Manastirea Sfanta Ana Rohia - monografie”

"Nimeni nu e desavarsit. Numai Dumnezeu nu are umbra"


A fost lansata lucrarea episcopului ortodox al Maramuresului si Satmarului, Justinian Chira, „Manastirea Sfanta Ana Rohia - monografie”. Opera, aparuta la Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, reflecta admiratia pe care acesta o are pentru Manastirii Rohia, lacas de cult in care episcopul Justinian a fost staret aproximativ trei decenii. PS Justinian Chira este autor al mai multor volume, din care amintim "Darurile Bisericii", "Viata Maicii Domnului" si "Lumina din lumina Nasterii si Invierii Domnului".

In lucrare sunt prezente date importante care au marcat istoricul zonei, dar si a celui mai important lacasul monahal din judetul Maramures. „Cartea acesta este un dar pe care vreau sa-l las celor care vor veni in urma noastra, pentru ca sa stie de unde isi trag seva spirituala”, a spus Justinian Chira. Cartea a fost prezentata de catre profesorul Adrian Paul, doctor in teologie, si de parintele Macarie, bibliotecarul Manastirii Rohia. Lucrarea cuprinde documente din arhiva manastirii si fotografii in exclusivitate din istoria lacasului.

Este autor al mai multor volume, din care amintim "Darurile Bisericii", "Viata Maicii Domnului" si "Lumina din lumina Nasterii si Invierii Domnului".
Poze de la lansare aici
Imagini din BIBLIOTECA

joi, iulie 16, 2009

Psalm de dor !


As vrea sa-i multumesc Marianei pentru inima sa curata si gandul bun transmis prin blogul sau "Psalm de dor" ! Ea a initiata aceste raspunsuri sufletesti pe care le gasiti aici !

Din presa cartilor si bibliotecilor

Tescani, testamentul unei mari iubiri
Jurnalul Naţional - Bucuresti
Extraordinara bibliotecă a lui Dumitru Rosetti-Tescanu a fost distrusă. O parte din cărţi au fost arse chiar în faţa conacului.

Manager de revista si ziarist la doar 13 ani
Ziarul de Iasi - Romania
Revista "Lumina Cunoasterii" va fi lansata oficial la sediul central al Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu".

Trei deţinuţi, cărţi vii pentru bibliofili
Evenimentul Zilei - Bucharest,Romania
Biblioteca vie funcţionează ca o biblioteca obişnuită - cititorii vin şi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărţile, le returnează în bibliotecă, şi dacă vor, pot să mai împrumute o carte. Există însă două aspecte importante: cărţile sunt fiinţe umane şi intră într-un dialog personal cu cititorul.


„Cluburile“ fără zgomot
Gândul - Romania...
Milonga, teatru, Andy Warhol, zeci de cărţi şi licori dulci şi acidulate. Asta găseşte, din acest week-end, bucureşteanul dornic de loisir la kilometrul 0 în Capitală.


Românii din Nurnebrg vor avea bibliotecă, iar o contabilă din Elveţia şi-a deschis galerie de artă
Platforma Culturală AŞII ROMÂNI se zbate să înfiinţeze o bibliotecă românească la Nürnberg. Pînă în prezent, a fost făcută o donaţie de 99 de cărţi din partea Institutului Cultural Român şi sute de alte cărţi din partea unor persoane fizice din România şi Germania. (O stire care il va interesa pe Jacob!)


Centenar Constantin Noica, sărbătorit la Muzeul Literaturii Române
Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea lui Constantin Noica, pe 16 iulie, în cadrul unui eveniment ce include prezentări ale unor volume despre filosoful român, la care va fi prezent şi academicianul Eugen Simion.


Autorul romanului "Fahrenheit 451" pledeaza pentru lectura: "Mergeti in Iad cu Internetul vostru!"
Ray Bradbury, faimosul autor al romanului Fahrenheit 451, la 88 de ani, militeaza intr-un mod inedit pentru lectura, in sensul clasic al termenului, precizand ca Internetul este un pericol.


Viaţa cu sora mea, Madonna
LANSARE. Cartea care a înfuriat-o pe diva muzicii pop, scrisă de fratele ei, Christopher Ciccone, va apărea la Editura Humanitas înainte de concertul din august, de la Bucureşti.


I. Hangiu, Presa românească de la origini pînă în prezent. Dicţionar cronologic 1790-2007, Editura comunicare.ro, Bucureşti, 2008

Autorul, I. Hangiu, e un veteran al cercetărilor de istorie a presei româneşti, un savant de modă veche, care a stat prin arhive şi a inhalat praf şi acarieni mult mai mult decît o să petreceţi voi pe Google, înghiţind viruşi.


De pe mail – teatru la Humanitas
Joi, 16 iulie, ora 20.30, Libraria Humanitas Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 45 va fi gazda unui eveniment de exceptie: o seara de teatru in vitrina, avandu-l ca invitat special pe Vlad Russo, senior editor la Editura Humanitas, traducator si pasionat cititor al operei lui Milan Kundera.


Articolul "Brancardierul român" in Dilema, scris de Plesu mi-a placut foarte mult, vi-l recomand! :)

miercuri, iulie 15, 2009

Miercurea fara cuvinte

Irina realizeaza rubrica "Miercurea fara cuvinte", participati alaturi de noi!
Detalii gasiti pe blogul Irinei AICI


Icoane din Grecia

Carti si oferte de vara

1. În perioada 22 iunie - 1 septembrie la Cărtureşti recomandările de carte pentru vacanţă au un discount de 20 %, iar recomandările muzicale pentru vacanţă au un discount de 15 %.


Cafea. Cafenele


Inteligenta practica

Seduction: Sinatra Sings of Love
- Frank Sinatra


Inventar -Ada Milea, Romulus Chiciuc2. Daca plecati in vacanta Polirom va face o oferta de 58 de titluri la pret de numai 9,99 lei !
Mai jos cateva carti care mi s-au parut interesante:


Dictionar roman-spaniol de expresii si locutiuni


Limba spaniola. Corespondenta de afaceri

Manual de masaj traditional chinez

Pachet promotional Limba engleza


Pachet promotional Octavian Paler


Pachet promotional Psihologie clinica si psihoterapie


Scurta istorie a Greciei

Sushi pentru incepatori

3. In fiecare luna, Libraria Sophia va face o oferta speciala cu reducere 50%. In aceasta luna puteti beneficia de reducere la urmatoarele titluri:

Materiale si tehnici de pictura in Evul Mediu (reducere 50 la suta)

Dictionar cultural al Bibliei (reducere 50 la suta)

Arhitectura epocii lui Matei Basarab. Vol. 1 (reducere 50 la suta)

marți, iulie 14, 2009

O idee pe zi - Masuta reglabilaSursa aici

Activitati pe timpul verii in Bucuresti

1. Tabara de creatie "Vara pe ulita" de la Muzeul Satului se deschide astazi (ora 10.00). Pana pe 8 august, micutii vor putea descoperi din tainele mestesugurilor populare romanesti: olarit, modelaj, impletituri textile, sculptura in lemn, instrumente muzicale, masti populare, aranjamente decorative, papusi, podoabe populare, oua incondeiate, icoane pe sticla, icoane pe lemn , tesut, pictura naiva, pictura, desen,impletituri panuse. Cele 16 ateliere de creatie sunt coordonate de mesteri populari din diferite zone ale tarii.


2. Începând de la 30 iunie şi până la 1 august, copiii între 7 şi 18 ani sunt aşteptaţi la Atelierul de creativitate al Muzeului Ţăranului Român, unde timpul înseamnă altceva decât computer şi televizor. Cursurile propuse dau frâu liber imaginaţiei şi creativităţii: fotografie, ceramică, atelier de hârtie manuală, lecţioare de etnologie, poveşti, desenat, brodat, croit, ţesut la război, confecţionat păpuşi şi teatru de păpuşi şi altele reprezentând o listă atrăgătoare de activităţi pentru copii în timpul vacanţei de vară.

3. Spectacole de teatru, precum şi concerte diverse vor fi organizate, de la 17 iulie până la 20 septembrie, în mai multe parcuri din Bucureşti (Bazilescu, Naţional, Titan şi Sebastian), în fiecare week-end, anunţă ArCuB, Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti.
Spectacolele se vor desfăşura în fiecare week-end, dimineaţa, de la ora 10:00, şi seara, de la ora 20:00. Reprezentaţiile de teatru vor varia de la creaţii pentru copii, comedia dell'arte şi teatru de magie la spectacolele clasice. Vor evolua atât actorii teatrelor profesioniste din Bucureşti (Bulandra, Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Evreiesc, Teatrul "Ion Creangă", Excelsior, Ţăndărică, Opera Comică, Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", Masca şi Metropolis), cât şi trupe independente (D'Aya, Spiriduşii Poveştilor, Teatrul de Magie "Andrei Teaşcă", Pur Anima), studenţi UNATC şi elevi ai Şcolii de Artă Bucureşti.
De asemenea, spectatorii vor avea parte de muzică: jazz, cu A.G. Weinberger, cântecele Bucureştiului de altădată, cu Silviu Biriş, partituri de operă, cu soprana Anca Pârlog, muzică medievală, cu Truverii.
Evenimentele se desfăşoară sub titulatura "Bucureşti - cartier de vară".


4. Aici gasiti costume haioase pentru copii

luni, iulie 13, 2009

O idee pe zi - Usa biblioteca


Sursa aici

Un nou proiect editorial la Polirom: seria de autor Valeriu Anania

Editura Polirom inaugurează în această vară o nouă serie de autor ce reuneşte, în douăsprezece volume, opera bine-cunoscutului cleric, teolog şi om de cultură Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului). Sunt cuprinse aici deopotrivă opera literară – poezia, dramaturgia, precum şi două volume de proză –, scrierile teologice, pentru prima dată reunite, cu excepţia Cerurilor Oltului, într-un unic volum, dar şi ampla memorialistică, publicistică şi traducerile lui Valeriu Anania.

Seria de autor „Valeriu Anania” debutează cu Amintirile peregrinului apter, volum care, începînd de săptămîna viitoare, se va găsi în librării şi care poate fi deja comandat de pe www.polirom.ro.
Potrivit mărturiei autorului, „această carte s-a zămislit sub pămînt”, într-o celulă de la Jilava, la sugestia colegilor de detenţie de a-şi pune pe hîrtie, după eliberare, povestirile despre peregrinările sale pe la mănăstirile din ţară. Iar rezultatul este acest volum de nuvele fantastice grupate în jurul unui personaj simbolic – îngerul care şi-a pierdut aripile – care, prin călătoriile lui în spaţiul fascinant al mănăstirilor româneşti, prilejuieşte o incursiune în trecutul istoric şi legendar al locurilor.


Un amestec de prezent şi ecouri ale unor evenimente istorice de care se leagă înălţarea mănăstirilor Olteniei, de mitologie creştină şi profan, de omenesc şi supraomenesc ce aminteşte de creaţia lui V. Voiculescu şi Mircea Eliade. Conflictul dintre familia lui Constantin Brîncoveanu şi aceea a Stolnicului Constantin Catacuzino, zidirea maicii Olimpiada, fiica din flori a lui Brîncoveanu, în peretele bisericii, acuzată de vrăjitorie de către Ştefan Cantacuzinul şi doamna sa Păuna, figura lui Mircea Ciobanul şi cea a doamnei Chiajna sînt doar cîteva fapte şi personalităţi care dau autenticitate povestirilor peregrinului apter, un personaj contemporan cu întregul nostru trecut istoric.


„Ceea ce numim îndeobşte orizontul fantastic al prozei lui Valeriu Anania ar aparţine mai degrabă deschiderilor către sacru pe care le practică un spirit religios. Nuvelele din Amintirile peregrinului apter sînt admirabile hierofanii, superb poetice pe această direcţie. «Imaginarul» nu este subordonat necesităţilor şi ambiţiilor auctoriale. El se integrează unui program «culturalizator». Călătoriile peregrinului vor să dea (alt) temei legendelor, istoriilor, «poveştilor» dintr-un ţinut. Să resacralizeze ceea ce trecerea a desacralizat.” (Cornel Ungureanu)
Anul acesta vor mai apărea în seria de autor „Valeriu Anania”: un volum memorialistic ce reuneşte texte publicate anterior (Rotonda plopilor aprinşi – în care Valeriu Anania evocă personalităţile culturale pe care le-a cunoscut şi de care a fost apropiat într-o perioadă sau alta a vieţii – şi De dincolo de ape – jurnalul american al autorului), dar şi pagini inedite de memorialistică; cel de-al treilea volum, Scrieri teologice, va reuni texte de teologie din lucrări precum Cartea deschisă a împărăţiei, Pledoarie pentru Biserica neamului, Din spumele mării, Atitudini, Apa cea vie a Ortodoxiei şi, de asemenea, o serie de scrisori pastorale.


Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) este Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în judeţul Vîlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi continuă studiile de teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, conduce greva studenţească de la Cluj (1946) şi este condamnat politic de autorităţile comuniste (1958-1964). Între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. În 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006.


Debutează poetic în 1935 şi publicistic în 1937, în revista Vremea. Publică dramaturgie, memorialistică, poezie, roman, proză fantastică, eseuri, studii şi articole. Uniunea Scriitorilor din România îi acordă Premiul pentru dramaturgie (1982) şi Premiul special (2009) pentru volumul Memorii. Dintre lucrările teologice amintim volumul de istorie şi interpretare iconografică Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) şi exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisă a Împărăţiei (2005). A realizat diortosirea integrală a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament după Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca ediţie jubiliară a Sfântului Sinod (2001). De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut volumul Memorii (2008).


Sursa: Polirom

sâmbătă, iulie 11, 2009

Afectiuni tratate cu miere


In combinatie cu scortisoara, trateaza afectiunile de inima, acneea, caderea parului, balonarile si chiar artrita.Reteta generala in tratamentul cu miere este combinarea unei parti de miere cu doua de apa calduta si una de scortisoara. Amestecata cu rapiditate, pasta obtinuta se va bea de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru indepartearea durerilor, in cazul pacientilor cu artrita.

Reteta cu miere si scortisoara ofera rezultate dupa numai o saptamana.Valoarea colesterolului poate fi reglata si ea prin tratamentul cu miere. Se amesteca doua linguri mari de miere cu trei de scortisoara si 450 grame de ceai. Amestecul obtinut se bea dimineata si seara, iar imbunatatirile pot fi sesizate in scurt timp.

Mierea mancata la micul dejun imbunatateste ritmul cardiac. Mai mult, specialistii americani au spus ca micul dejun cu unt si miere poate preveni infarctul.

Pentru barbati, pasta obtinuta din amestecul de miere, ulei de masline si scortisoara poate fi folosita impotriva caderii parului. Se aplica inainte de spalare si se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se indeparteaza la dus.

In India si Japonia, mierea si scortisoara se folosesc inca din antichitate pentru evitarea balonarilor. Luata inainte de masa, ea ajuta la digestie, iar gazele stomacale vor fi doar amintiri neplacute.

Mastile faciale cu miere sunt indicate pentru tratarea acneei. Medicii recomanda ca un amestec de ceai, miere si scortisoara sa fie aplicat pe fata. Acesta se indeparteaza abia dimineata, cu apa rece, pentru ca in timpul noptii mierea sa poata hrani tenul.

Unii nutritionisti recomanda mierea si pentru pierderea kilogramelor in plus. O cana de apa calda, in care s-au amestecat doua lingurite de miere si putina scortisoara, reprezinta un remediu bun pentru functionarea digestiei si, implicit pentru pierderea kilogramelor in plus.

Gargara cu acest amestec este benefica pentru indepartearea respiratiei urat mirositoare. Mai mult, mierea este eficienta si pentru tratarea infertilitatii, daca se consuma regulat, dimineata si seara.

Farmacia naturii - Cum ştim dacă mierea este veritabilă ori falsă?

vineri, iulie 10, 2009

O idee pe zi - Biblioteca suspendata


Sursa aici

Din presa cartilor si bibliotecilor


Va asteptam marti, 14 iulie, la ora 16.00, la libraria Humanitas Kretzulescu, pentru lansarea audiobookului "Doamna cu camelii".


Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, organizează astăzi, începând cu ora 19:00, la Catedrala mitropolitană din Iaşi „Concertul extraordinar de muzică bizantină“.

Kihi-Kiha & co Targ

Terasa Verona se transformă în loc de joacă la Kihi-Kiha & co târg handmade dedicat copiilor organizat de Carturesti si Kihi-Kiha.
Aici vei găsi: designeri talentaţi, lucruşoare unicat, mobilă pictată, workshopuri isteţe, tombolă cu premii, psiholog specializat în interpretarea de desene, teatru pentru copii si concursuri de creativitate.

Legislaţie de bibliotecă (colecţie de legi şi regulamente)

Începând cu sfârşitul acestei luni, pe site-ul ABR este disponibilă o colecţie de legi şi regulamente alcătuită în cadrul Secţiunii Legislaţie de bibliotecă şi perfecţionare profesională.

Dan Puric: "Nu sunt un pol al perfectiunii, dar nici o groapa de pacate!"

"Sinucigasul", "Idolul si Ion Anapoda", "Don Quijote", la Teatrul National "I.L. Caragiale", sau "Vis", la Sala Rapsodia, sunt doar cateva dintre spectacolele in care il putem vedea pe Dan Puric in timpul stagiunii teatrale. In timpul vacantei il putem regasi citindu-i cartile - "Omul frumos" si "Cine suntem".

Examenele nationale, modificate

Din anul scolar 2009-2010, admiterea la liceu si examenul de bacalaureat se vor sustine dupa regulamente si proceduri noi.


Lansarea Jurnalului 1945-1946 de Mircea Eliade
Lectura: Marcel Iures


Bacău: Copiii se distrează gratuit la Biblioteca Judeţeană

Zeci de copii vin zilnic la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” din Bacău, în special, între orele 11.00 şi 13.00. Ei sunt motivaţi de programul de vacanţă pus la punct de instituţie, care le permite celor mai tineri dintre abonaţi să ia parte gratuit la o serie de activităţi interactive alături de bibliotecari.


Baia Mare: Micuţii băimăreni vizionează filme la bibliotecă

Pentru al şaselea an consecutiv, preşcolarilor băimăreni li se oferă o alternativă de petrecere a vacanţei. Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din municipiu organizează Zilele Filmului pentru Copii, acţiune ce are ca scop descoperirea universului cărţilor în rândul celor mici.

joi, iulie 09, 2009

O idee pe zi - Miros de carti

Cartea a devenit un lux. Cum vorbeam cu ceva timp in urma, nu mai e cool sa ai biblioteca in casa, ci doar tapet! :))
Acum alta inventie :Alte arome aici
Sursa aici

miercuri, iulie 08, 2009

Cartile de la Editura Publica

La Editura Publica cartile sunt publicate sub o calitate extraordinara, editura promovand acele carti capabile sa produca schimbarea. De asemenea, cartile propun acele idei inovatoare care au transformat şi continuă să transforme lumea în care trăim. Mai jos gasiti cateva titluri interesante care mi-au atras atentia, o lectura ideala pentru vacanta!
Ana multumesc pentru tot!


Era turbulenţelor - Aventuri într-o lume nouă

Cu un capitol nou pe tema crizei economice actuale
Alan Greenspan

Design Your Self

Regândeşte modul în care trăieşti, iubeşti, munceşti şi te joci
Karim Rashid

Omul generos


Tor Nørretranders
Ediţia I 2008
Screw it, let`s do it

Lecţii din şcoala vieţii
Richard Branson
Ediţia epuizată. Disponibilă începând cu 27 iulie 2009.

marți, iulie 07, 2009

O idee pe zi - Lampa pentru carte
Sursa aici

Lansare noua "Cioran inedit"


Profesorul George Guţu a descoperit în Arhiva Literară a Bibliotecii Naţionale Austriece din Viena o veritabilă comoară: 158 de scrisori inedite, redactate în germană, din perioada 1971-1990, adresate de Cioran prietenului sau Wolfgang Kraus, distins editor, critic literar şi eseist austriac. Aşa s-a născut această ediţie, atent alcătuită şi adnotată de George Guţu, care apare înaintea celei germane. Cioran i se destăinuie prietenului vienez pe un ton degajat, împărtăşindu-i, nu fără umor şi autoironie, întâmplări cotidiene, impresii despre oameni şi cărţi, vorbindu-i despre exil, despre iubirea şi ura sa faţă de Paris, despre simptomele sâcâitoare ale bătrâneţii ("Ca un bătrân ce sunt, îmi petrec timpul înconjurat de dicţionare. O ironie fără seamăn...").

Mare cititor de presă, Cioran se arată îngrijorat de situaţia politică a lumii occidentale, dar şi de cea a României din preajma anului 1989: "Evenimentele... m-au entuziasmat la început, nu însă şi acum. Totul a eşuat în această ţară. Asta e singura ei originalitate", notează el în octombrie 1990, în ultima scrisoare către Kraus. Volumul cuprinde, în secţiunea finală, fragmente din jurnalul lui Wolfgang Kraus referitoare la Cioran. Acesta, spune ziaristul, "îmi aminteşte de un anabaptist; un chip slab de ţăran, cu ochi mari, albaştri, strălucitori, măcinat de vreme, osos... Un mers agitat, cu paşi mari, un fel de-a vorbi sacadat, avântat, de parcă i-ar fi greu să ţină pasul cu şuvoiul gândurilor sale, cuvintele se rostogolesc, se suprapun, dând glas unor formulări incisive şi precise. Un om de o bunătate deplină".