Treceți la conținutul principal

Lansarea albumului "Manuscrise bizantine in colectii bucurestene"

“Manuscrise bizantine in colectii bucurestene/ Byzantine Manuscripts in Bucharest ‘s Collections”, album bilingv romano-englez aparut recent la Editura Institutului Cultural Roman (ICR), este o lucrare de interes pentru istorici si deopotriva pentru iubitorii de carte frumoasa. Rod al unei cercetari de circa doi ani, intreprinsa de o echipa de cercetatori romani si italieni - Fabrizio Lollini, Paolo Odorico, Ovidiu Olar, Ileana Stanculescu (coordonator al proiectului) si Catalina Velculescu -, lucrarea urmareste, in peste 250 de pagini, evidentierea textelor din colectiile romanesti putin cunoscute si greu accesibile. Manuscrisele provin din Biblioteca Academiei, de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Patriarhia Romana si de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, traducerea in engleza fiind realizata de Samuel Onn.

Pe langa textele semnate de cei cinci cercetatori, lucrarea include si fotografii ale manuscriselor, miniaturi, pagini manuscrise, cu alternarea cernelurilor colorate, legaturi si ferecaturi de mare frumusete. In prefata volumului, istoricul Bogdan Tataru-Cazaban, consilier de stat in probleme de cultura si culte al Administratiei Prezidentiale, apreciaza rolul lucrarii in “a reflecta specificul receptarii culturii bizantine in Tarile Romane, printr-o investigatie comparata si interdisciplinara… Imaginea dobandise in Bizant statutul unei forme culturale complete, in care reflectia inalta se intalnea cu cele mai rafinate expresii ale artei si ale puterii. Insa intelegerea sa corecta este potentata de relatia cu textul, motiv pentru care una dintre directiile recente de studiere a culturii si mostenirii bizantine se concentreaza tocmai asupra tehnicilor lecturii si raportului dintre imagine si text, mai ales in manuscrise”.


Detalii volum:
Manuscrise bizantine în colecţii bucureştene ⁄ Byzantine Manuscripts in Bucharest’s Collections, Editura Institutului Cultural Român, 2009
ISBN 978-973-577-595-7
256 p., 150 lei

Sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .