Treceți la conținutul principal

Lansarea albumului "Manuscrise bizantine in colectii bucurestene"

“Manuscrise bizantine in colectii bucurestene/ Byzantine Manuscripts in Bucharest ‘s Collections”, album bilingv romano-englez aparut recent la Editura Institutului Cultural Roman (ICR), este o lucrare de interes pentru istorici si deopotriva pentru iubitorii de carte frumoasa. Rod al unei cercetari de circa doi ani, intreprinsa de o echipa de cercetatori romani si italieni - Fabrizio Lollini, Paolo Odorico, Ovidiu Olar, Ileana Stanculescu (coordonator al proiectului) si Catalina Velculescu -, lucrarea urmareste, in peste 250 de pagini, evidentierea textelor din colectiile romanesti putin cunoscute si greu accesibile. Manuscrisele provin din Biblioteca Academiei, de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Patriarhia Romana si de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, traducerea in engleza fiind realizata de Samuel Onn.

Pe langa textele semnate de cei cinci cercetatori, lucrarea include si fotografii ale manuscriselor, miniaturi, pagini manuscrise, cu alternarea cernelurilor colorate, legaturi si ferecaturi de mare frumusete. In prefata volumului, istoricul Bogdan Tataru-Cazaban, consilier de stat in probleme de cultura si culte al Administratiei Prezidentiale, apreciaza rolul lucrarii in “a reflecta specificul receptarii culturii bizantine in Tarile Romane, printr-o investigatie comparata si interdisciplinara… Imaginea dobandise in Bizant statutul unei forme culturale complete, in care reflectia inalta se intalnea cu cele mai rafinate expresii ale artei si ale puterii. Insa intelegerea sa corecta este potentata de relatia cu textul, motiv pentru care una dintre directiile recente de studiere a culturii si mostenirii bizantine se concentreaza tocmai asupra tehnicilor lecturii si raportului dintre imagine si text, mai ales in manuscrise”.


Detalii volum:
Manuscrise bizantine în colecţii bucureştene ⁄ Byzantine Manuscripts in Bucharest’s Collections, Editura Institutului Cultural Român, 2009
ISBN 978-973-577-595-7
256 p., 150 lei

Sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .