Treceți la conținutul principal

Biblioteca Digitala Europeana vs romani sau rromi

Site-ul Europeana.eu ilustreaza cu obiecte traditionale romanesti anuntul unei expozitii despre rromii din Europa.
Pe pagina care anunta expozitia se pot vedea un paretar si un capcel, ambele din colectia Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti. Cu toate acestea, textul vorbeste despre o expozitie ce va fi vernisata luna viitoare, continand "carti, manuscrise, fotografii, picturi, cantece traditionale si inregistrari video ale rromilor din intreaga Europa".

Nu este pentru prima data cand Biblioteca Digitala Europeana face o confuzie cu privire la Romania.

In ianuarie 2009, presa relata ca Romania este reprezentata in Biblioteca digitala europeana de fotografii din 1990 cu copii orfani sau bolnavi de SIDA. Acestea erau imaginile care dominau pe prima pagina cu rezultate ale cautarii dupa termenul "Romania", in timp ce alte state erau reprezentate de obiecte din patrimoniul national.

Cele 10 imagini provin de pe un site scotian de fotografie, www.scran.ac.uk.

Institutul de Memorie Culturala (CIMEC) este institutia nationala desemnata de Ministerul Culturii sa gestioneze proiectul includerii patrimoniului romanesc in Biblioteca digitala europeana, precum si pe cel al crearii unei Biblioteci digitale romanesti.

Directorul CIMEC, Dan Mihai Matei, declara la momentul respectiv pentru Mediafax ca, probabil, "piesele apar in ordinea in care au fost introduse in baza de date. (...) Nu este o conspiratie ca sa iasa Romania prost".

Comentarii

ciocolata si zahar a spus…
Inseamna ca dupa cativa ani, toti romanii vor fi numiti rromi?
Am pus o data o intrebare la ambasada, refuza sa raspunda... Nu credeti ca ar trebui luat pozitie fata de aceasta situatie inacceptabila ? ESTE BINE CA SE SCRIE, DAR CE SE POATE FACE IN REALITATE ?

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .