Treceți la conținutul principal

Biblioteca Digitala Europeana vs romani sau rromi

Site-ul Europeana.eu ilustreaza cu obiecte traditionale romanesti anuntul unei expozitii despre rromii din Europa.
Pe pagina care anunta expozitia se pot vedea un paretar si un capcel, ambele din colectia Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti. Cu toate acestea, textul vorbeste despre o expozitie ce va fi vernisata luna viitoare, continand "carti, manuscrise, fotografii, picturi, cantece traditionale si inregistrari video ale rromilor din intreaga Europa".

Nu este pentru prima data cand Biblioteca Digitala Europeana face o confuzie cu privire la Romania.

In ianuarie 2009, presa relata ca Romania este reprezentata in Biblioteca digitala europeana de fotografii din 1990 cu copii orfani sau bolnavi de SIDA. Acestea erau imaginile care dominau pe prima pagina cu rezultate ale cautarii dupa termenul "Romania", in timp ce alte state erau reprezentate de obiecte din patrimoniul national.

Cele 10 imagini provin de pe un site scotian de fotografie, www.scran.ac.uk.

Institutul de Memorie Culturala (CIMEC) este institutia nationala desemnata de Ministerul Culturii sa gestioneze proiectul includerii patrimoniului romanesc in Biblioteca digitala europeana, precum si pe cel al crearii unei Biblioteci digitale romanesti.

Directorul CIMEC, Dan Mihai Matei, declara la momentul respectiv pentru Mediafax ca, probabil, "piesele apar in ordinea in care au fost introduse in baza de date. (...) Nu este o conspiratie ca sa iasa Romania prost".

Comentarii

ciocolata si zahar a spus…
Inseamna ca dupa cativa ani, toti romanii vor fi numiti rromi?
Am pus o data o intrebare la ambasada, refuza sa raspunda... Nu credeti ca ar trebui luat pozitie fata de aceasta situatie inacceptabila ? ESTE BINE CA SE SCRIE, DAR CE SE POATE FACE IN REALITATE ?

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .