Treceți la conținutul principal

Carti romanesti controversate

Mihail Sebastian, Jurnal (1935-1944)
(Humanitas)1. Jurnalul lui Mihail Sebastian a fost cartea care a aruncat lumina asupra unei perioade tabu in cultura romana, anii de ascensiune ai extremei drepte, dand totodata un tablou al dimensiunii antisemitismului in Romania acelei perioade. Interbelicul reprezinta pentru multi romani anii de aur ai culturii si civilizatiei romanesti, iar Sebastian distruge acest mit. O multime de figuri cu prestanta de modele morale ale culturii romane ies sifonate din cartea lui Sebastian: grandomania si egolatria lui Camil Petrescu, ipocrizia lui Ion Barbu, duplicitatea lui Mircea Eliade sau a lui Nae Ionescu, precum si entuziasmul inconstient al optiunilor lor fasciste. Scriitorul descrie pas cu pas, obiectiv, uman si fara ura, inrautatirea situatiei evreilor, cum au inceput sa-l ocoleasca prietenii sai din cauza originii sale evreiesti.

Raportul Tismaneanu (Humanitas)
2. Carte importanta nu prin continut, cat prin instrumentalizarea ei politica: a generat actul de condamnare a comunismului, a fost discutata in Parlament, unde a produs scandal, a fost nesfarsit dezbatuta de mass-media. In randul intelectualilor, a provocat mai mult discutii decat scandaluri, asezandu-se peste opiniile comune ale elitei romanesti.

H-R Patapievici, Omul recent (Humanitas)
3. O alta carte care a facut valuri nu prin continut, ci prin impactul sau contextual: de la ea a pornit "cearta intelectualilor", care a despartit intelectualitatea romana in doua tabere: "conservatorii", nostalgici ai interbelicului si sustinatori ai elitismului, si "progresistii", acuzati ca s-ar face purtatorii de cuvant ai "corectitudinii politice".

Sorin Adam Matei, Boierii mintii (Compania)
4. Pentru criticul Florina Parjol, este cea mai subversiva carte de dupa ‘90. Potentialul subversiv al cartii vine din demistificarea mecanismelor de branding intelectual romanesti – in care un grup de "boieri ai mintii", intelectuali investiti cu prestigiu, "ung" cu valoare intelectuala un discipol; strategia este exemplificata pe cazul lui H-R Patapievici.

H-R Patapievici, Politice (Humanitas)
5. Carte care, la 12 ani de la aparitie, inca mai provoaca valuri – a fost folosita ca argument de catre postul Antena 3 pentru a demonstra incompatibilitatea directorului ICR NEW York, H-R Patapievici, cu aceasta functie. Scrisa pe un ton inflamat si cioranian, cartea ia in discutie identitatea de roman. Insusi autorul s-a despartit de afirmatiile cele mai excesive din carte.

Ioan Mihai Pacepa, Cartea neagra a Securitatii (Omega; Ziua)
6. Continand mai multe volume, memoriile fostului sef al Serviciilor Secrete Romanesti, Ioan Mihai Pacepa, scot la lumina o perioada obscura din istoria ascunsa a Romaniei, vorbind nu doar despre meandrele unui sistem disparut, ci si despre oamenii care il serveau – cateva fiind inca figuri active pe scena politica sau de business.

Marius Ianus, Manifestul anarhist (Vinea)
7. A fost certificatul de nastere al unei noi generatii literare, generatia 2000, precum si al unui tip de discurs agresiv implicat in real, cu atitudine sociala. Impactul, pentru un volum de poezie, a fost neasteptat de mare, poemul titular socand prin huliganismul versurilor "iti introduc penisul meu lung si negru in pantec, Romania".

Belle de Jour – Aventurile de lux ale unei prostituate bucurestene (Trei)
8. Cartea a produs valuri nu atat prin picanteria scenelor de amor, cat prin faptul ca a fost citit ca op cu autor ascuns, precum si ca un roman cu cheie, cu personaje mondene ascunse sub nume false. Presa, in special cea scrisa, s-a inghesuit sa-si dea cu parerea cine ar putea fi autorul, rulandu-se mai multe nume de scriitori consacrati.

Ioan Negoitescu, Straja dragonilor (Editura Apostrof)
9. In puritanii ani ‘90, memoriile lui Negoitescu au socat pentru ca povesteau fara inhibitii si in detalii foarte exacte maturizarea sexuala a unui gay roman. In plus, aventurile il au in vedere pe copilul Ion Negoitescu, a carui activitate erotica incepe in ciclul primar, cu jocuri sexuale cu alti copii sau cu ordonantele tatalui sau.

Dragos Bucurenci, Real K (Polirom)
10. Drogurile au fost unul din ultimele tabu-uri care au cazut in Romania. Publicata intai sub forma de blog, cartea a fost marele succes al Editurii Polirom in cadrul desantului sau vizand promovarea literaturii tinere. Atitudinea sfidatoare a naratorului, aerul de devianta cutivata au transformat volumul intr-o mica subcultura.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .