Treceți la conținutul principal

Romanul „Aşteptând ceasul de apoi” descoperit după 50 de ani în arhivele CNSAS

Romanul „Aşteptând ceasul de apoi” scris de Pillat, aşa cum reiese din dosarul procesului Noica-Pillat, ilustrează activitatea mişcării legionare, cu accent pe clandestinitate, şi la începutul anilor ’50 era finalizat. Tot documentele din arhiva CNSAS, în speţă procesele-verbale ale interogatoriilor lui Pillat, relevă potenţialul polemic al romanului.

Dacă unii dintre cei care lau citit, în speţă George Călinescu, au considerat că reprezintă o viziune partizană asupra legionarismului, alţii apreciau, dimpotrivă, că publicarea lui îl va pune în pericol pe autor în raport cu membrii mişcării.

„Printre primele elemente care mi-a citit romanul (n.r. agramatismele aparţin anchetatorilor care au scris procesulverbal) a fost George Călinescu căruia i-am dus acasă acest roman (…) i-am spus că, până la un punct, este similar cu romanul său «Bietul Ioanide» (…). După o lună de zile m-am dus la Călinescu acasă să iau lucrările pe care i le dădusem spre citire. (…) romanul l-a citit până la jumătatea capitolului doi şi mi-a spus că nu-i place începutul romanului, deoarece eu încerc să-i scuz pe legionari”, ar fi declarat Pillat în interogatoriul de pe 23 iulie 1959, referitor la reacţia faţă de roman a lui Călinescu.

Pillat fusese, cu un deceniu înainte, asistent al lui Călinescu la Catedra de istorie a literaturii române, alături de Adrian Marino şi Alexandru Piru, însă comunismul i-a îndepărtat ideologic: Călinescu a pactizat cu regimul, bucurându- se de privilegii, iar Pillat a fost degradat în 1947, după susţinerea doctoratului.

Contiunarea aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .