Treceți la conținutul principal

Romanul „Aşteptând ceasul de apoi” descoperit după 50 de ani în arhivele CNSAS

Romanul „Aşteptând ceasul de apoi” scris de Pillat, aşa cum reiese din dosarul procesului Noica-Pillat, ilustrează activitatea mişcării legionare, cu accent pe clandestinitate, şi la începutul anilor ’50 era finalizat. Tot documentele din arhiva CNSAS, în speţă procesele-verbale ale interogatoriilor lui Pillat, relevă potenţialul polemic al romanului.

Dacă unii dintre cei care lau citit, în speţă George Călinescu, au considerat că reprezintă o viziune partizană asupra legionarismului, alţii apreciau, dimpotrivă, că publicarea lui îl va pune în pericol pe autor în raport cu membrii mişcării.

„Printre primele elemente care mi-a citit romanul (n.r. agramatismele aparţin anchetatorilor care au scris procesulverbal) a fost George Călinescu căruia i-am dus acasă acest roman (…) i-am spus că, până la un punct, este similar cu romanul său «Bietul Ioanide» (…). După o lună de zile m-am dus la Călinescu acasă să iau lucrările pe care i le dădusem spre citire. (…) romanul l-a citit până la jumătatea capitolului doi şi mi-a spus că nu-i place începutul romanului, deoarece eu încerc să-i scuz pe legionari”, ar fi declarat Pillat în interogatoriul de pe 23 iulie 1959, referitor la reacţia faţă de roman a lui Călinescu.

Pillat fusese, cu un deceniu înainte, asistent al lui Călinescu la Catedra de istorie a literaturii române, alături de Adrian Marino şi Alexandru Piru, însă comunismul i-a îndepărtat ideologic: Călinescu a pactizat cu regimul, bucurându- se de privilegii, iar Pillat a fost degradat în 1947, după susţinerea doctoratului.

Contiunarea aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .