Treceți la conținutul principal

Mall cultural: BIBLIOTECA NATIONALA

Biblioteca Naţională are o suprafaţă totală aproape cât cel mai mare mall din România, Afi Palace.Sediul bibliotecii de pe Bulevardul Unirii ocupă circa 10 hectare şi va adăposti 12 milioane de cărţi, săli de lectură, de conferinţe, de expoziţie, dar şi cafenele, o grădiniţă şi un cabinet medical. Lucrările au fost sistate după Revoluţie şi reluate în 2009. Construcţia va fi gata până în toamna anului viitor.


Una dintre cele mai mari clădiri din Capitală se află pe Bulevardul Unirii, vizavi de Tribunalul Bucureşti, şi va adăposti viitorul sediu al Bibliotecii Naţionale a României. Ieri, sute de muncitori lucrau la finalizarea construcţiei impunătoare, ce a fost abandonată după 1989.

Lucrările începute în 1986 şi sistate imediat după Revoluţie, au reînceput în 2009. „Peste 600 de oameni lucrează în medie pe zi la această construcţie. Am terminat deja faţadele în proporţie de circa 80%, iar la interior lucrările sunt gata 50%. În august anul viitor va fi la cheie“, a declarat, pentru „Adevărul“, directorul coordonator al proiectului din cadrul firmei Aedificia Carpaţi, Andrei Ioniţă.

Cafenea şi restaurant

Pentru a atrage cât mai mulţi cititori, la bibliotecă vor fi amenajate cafenea, restaurant şi chiar săli de vizionare a proiecţiilor culturale. Astfel, spaţiul va cuprinde, pe lângă clădirea propriu-zisă cu săli de expoziţii şi de lectură, şi 250 de locuri de parcare, alei pietonale şi spaţii verzi.

„În prezent, în sediul de lângă Banca Naţională a României nu avem suficient spaţiu pentru colecţii. O parte dintre volume sunt adăpostite în trei sedii închiriate de la Primăria Capitalei şi aproape un milion de documente sunt în spaţiile definitivate din noua Bibliotecă“, a explicat directorul Bibliotecii Naţionale a României, Elena Tîrziman.De asemenea, potrivit reprezentantului instituţiei, biblioteca a elaborat şi studiul de fezabilitate referitor la digitalizarea documentelor din patrimoniul scris.

Tinerii, invitaţi la lectură prin săli de cinema

Majoritatea bucureştenilor sunt încântaţi că noua instituţie a început să prindă contur, cu toate că întregul amplasament costă statul peste 100 de milioane de euro. „Biblioteca asta stă aşa, neterminată, de mai bine de 20 de ani. Credeam că mor şi nu o s-o mai văd deschisă. Bine că acum se lucrează la ea. Eu sunt un client fidel al bibliotecii. Abia aştept să se deschidă sediul nou, ca să îmi duc acolo nepoţeii. Mai ales că vor fi şi săli de cinema şi cafenele, adică o adevărată atracţie pentru tineret“, a spus Maria (67 de ani).

Actualul sediu, retrocedat

Clădirea în care se află sediul actual al Bibliotecii Naţionale a României de lângă Banca Naţională, aflat în stare de deteriorare, aparţine Camerei de Comerţ şi Industrie. „Funcţionăm aici din 1957. Clădirea va intra în posesia Camerei de Comerţ şi Industrie a României, căreia i-a fost retrocedată, imediat după ce noi ne vom muta. Tot în Bucureşti, mai avem o altă locaţie, lângă Biserica Amzei“, a spus directorul Bibliotecii Naţionale a României, Elena Tîrziman.


Ce va cuprinde Biblioteca Naţională

-opt săli de lectură dintre care una pentru copii

-săli de expunere, mai ales zona parterului, amenajări muzeale

-trei săli de conferinţe

-o aulă de 400 de metri

-2/3 din suprafaţă va fi destinată colecţiilor speciale

-săli speciale pentru vizionarea filmelor

-o grădiniţă destinată copiilor angajaţilor

-un cabinet medical

-cafenea

-restaurant

Comentarii

Scented Leaf a spus…
Ma bucur mult ca se continua lucrarile la cladirea Bibliotecii Nationale. Aceasta cladire ramane un simbol cultural al Bucurestiului si cred ca va arata impunator si deosebit daca in stilul arhitectonic al cladirii vor fi pastrate si insemnele timpului trecut .

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .