Treceți la conținutul principal

Lectie de viata...

Un om bogat, pasionat de artă, avea în colecția lui  opere ale tuturor marilor maestri, renascentisti, clasici si moderni, din toate scolile si curentele. Deseori stătea împreună cu unicul său fiu, admirând minunatele piese din colectia lor.
Dar a izbucnit războiul si fiul a fost înrolat si  trimis la luptă. El a dat dovadă de mult curaj si a murit la datorie, în timp ce salva viata unui camarad. Cînd a primit anuntul, tatăl a fost profund îndurerat de pierderea unicului său fiu.
O lună mai târziu, a auzit bătăi la usă. În prag stătea un tânar cu un pachet mare în brate...El a spus:
- Domnule, nu mă cunoasteti. Eu sunt soldatul pentru care fiul dumneavoastră si-a dat  viata. În acea zi el a salvat multe vieti ale celor răniti dar, în timp ce încerca să mă ducă pe mine într-un loc sigur, un glonte i-a străpuns inima, el murind  pe loc...Deseori ne vorbea  de dumneavoastră si despre pasiunea pe care o aveti pentru artă.
Tânărul i-a înmânat  pachetul.
-Stiu că este aproape un nimic. Eu nu sunt un pictor cunoscut, dar sunt convins că fiul dumneavoastră ar fi vrut să aveti acest tablou.
Tatăl a început să desfacă ambalajul. Era un portret al fiului său, pictat de tânăr. Privindu-l  atent,  a fost uimit de felul în care tânărul pictor a reusit să surprindă  chipul, dar si personalitatea fiului său. Tatăl a scos un suspin si cu ochii plini de lacrimi a multumit tânărului, oferindu-i si o sumă de bani pentru tablou.
-O, nu se poate asa ceva, domnule... Toată viata  nu voi putea să plătesc pentru ceea ce fiul dumneavoastră a făcut pentru mine. Acesta este doar un cadou.
Tatăl a prins tabloul pe una din simezele sale. De câte ori avea vizitatori, el începea prin a le arăta portretul fiului său  si numai  după aceea le dădea voie să vadă marile capodopere  colectionate.
După moartea bătrânului tată, s-a organizat licitatia marii lui colectii de tablouri. S-au adunat foarte multe persoane care doreau să vadă si, mai ales, să achizitioneze tablouri pentru propriile lor colectii.
La deschidere, pe podium era postat portretul fiului. Persoana delegată să conducă licitatia,adjudecătorul, a deschis sesiunea, lovind cu ciocănelul:
-Începem licitatia cu acest portret al fiului. Cine deschide oferta?
În sală s-a lăsat linistea....Apoi, de undeva din fundul sălii, o voce a strigat:
-Am venit să vedem marile opere! Sări peste această piesă!...
 Dar, netulburat, adjudecătorul a continuat:
-Face cineva o ofertă pentru acest portret?... 100?... 200?...
Din sală, cineva a stigat iritat:
-Nu am venit pentru acest portret!... Ne-am adunat pentru picturile lui Rembrandt, Fragonard, Van Gogh, Matisse, Picasso si ale celorlalti maestri!... Haideti să trecem, cu adevărat, la licitatie!...
Netulburat, adjudecătorul a continuat:
-Fiul!... Fiul!... Îl vrea cineva pe fiul?!...
Într-un târziu, din cel mai îndepărtat colt al sălii s-a auzit o voce timidă:
-Dau eu 10 pentru acest portret...
Era cel care fusese, ani multi, grădinarul tatălui si al fiului. Fiind un om sărac, nu putea să ofere mai mult.
-Există o ofertă de 10!... Cine dă mai mult?!... Dă cineva 20?!...
Sala era în fierbere.
-Dati-i-l lui pentru 10!...Să trecem la maestri!...La maestri!...
Nu-l voiau pe fiu. Toti doreau să  profite de ocazie si să cumpere opere mari pentru colectiile lor. Ferm, adjudecătorul a continuat:
-10, odată!...10, de două ori!...
si, lovind cu ciocănelul în masă:
-Adjudecat! VÂNDUT pentru 10!
Din fată, cineva a zbucnit:
-În sfârsit, putem trece la marea colectie!...
Calm, adjudecătorul a pus jos ciocănelul, spunând:
-Îmi pare rău, dar licitatia s-a încheiat.
Rumoare în sală:
-Dar tablourile?!...Cum rămâne cu maestrii?!...Colectia?!...
-Regret, a spus adjudecătorul. Când am fost desemnat să conduc această licitatie, mi s-a comunicat o prevedere secretă din testament, pe care nu am avut voie să o fac cunoscută decât în acest moment: licitatia se referă numai la potretul fiului !Cine il  ia mosteneste întreaga avere, care include si toată colectia de opere de artă! Omul care-l primeste pe fiul obtine TOT!...

Dumnezeu Tatăl a trimis acum 2000 de ani pe Fiul său ca să moară pe cruce.
La fel ca mesajul adjudecătorului, si mesajul lui este:
-Fiul, Fiul, cine-l primeste pe Fiul?!
Pentru că, vezi tu, acela care îl primeste pe Fiul obtine totul...

Că într-atât a iubit Dumnezeu lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viată vesnică. (Ioan 3/ 16) (Biblia Bartolomeu).
Aceasta este adevărata dragoste...

Sursa: mail

Comentarii

ioana bizau a spus…
daca ar citi mai multe persoane ce ai scris ar avea multe,foarte multe de invatat...numai bine si sanatate iti doresc
Gingasia a spus…
Doamne ajuta, Ioana...te pop!

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…