Treceți la conținutul principal

Lectie de viata...

Un om bogat, pasionat de artă, avea în colecția lui  opere ale tuturor marilor maestri, renascentisti, clasici si moderni, din toate scolile si curentele. Deseori stătea împreună cu unicul său fiu, admirând minunatele piese din colectia lor.
Dar a izbucnit războiul si fiul a fost înrolat si  trimis la luptă. El a dat dovadă de mult curaj si a murit la datorie, în timp ce salva viata unui camarad. Cînd a primit anuntul, tatăl a fost profund îndurerat de pierderea unicului său fiu.
O lună mai târziu, a auzit bătăi la usă. În prag stătea un tânar cu un pachet mare în brate...El a spus:
- Domnule, nu mă cunoasteti. Eu sunt soldatul pentru care fiul dumneavoastră si-a dat  viata. În acea zi el a salvat multe vieti ale celor răniti dar, în timp ce încerca să mă ducă pe mine într-un loc sigur, un glonte i-a străpuns inima, el murind  pe loc...Deseori ne vorbea  de dumneavoastră si despre pasiunea pe care o aveti pentru artă.
Tânărul i-a înmânat  pachetul.
-Stiu că este aproape un nimic. Eu nu sunt un pictor cunoscut, dar sunt convins că fiul dumneavoastră ar fi vrut să aveti acest tablou.
Tatăl a început să desfacă ambalajul. Era un portret al fiului său, pictat de tânăr. Privindu-l  atent,  a fost uimit de felul în care tânărul pictor a reusit să surprindă  chipul, dar si personalitatea fiului său. Tatăl a scos un suspin si cu ochii plini de lacrimi a multumit tânărului, oferindu-i si o sumă de bani pentru tablou.
-O, nu se poate asa ceva, domnule... Toată viata  nu voi putea să plătesc pentru ceea ce fiul dumneavoastră a făcut pentru mine. Acesta este doar un cadou.
Tatăl a prins tabloul pe una din simezele sale. De câte ori avea vizitatori, el începea prin a le arăta portretul fiului său  si numai  după aceea le dădea voie să vadă marile capodopere  colectionate.
După moartea bătrânului tată, s-a organizat licitatia marii lui colectii de tablouri. S-au adunat foarte multe persoane care doreau să vadă si, mai ales, să achizitioneze tablouri pentru propriile lor colectii.
La deschidere, pe podium era postat portretul fiului. Persoana delegată să conducă licitatia,adjudecătorul, a deschis sesiunea, lovind cu ciocănelul:
-Începem licitatia cu acest portret al fiului. Cine deschide oferta?
În sală s-a lăsat linistea....Apoi, de undeva din fundul sălii, o voce a strigat:
-Am venit să vedem marile opere! Sări peste această piesă!...
 Dar, netulburat, adjudecătorul a continuat:
-Face cineva o ofertă pentru acest portret?... 100?... 200?...
Din sală, cineva a stigat iritat:
-Nu am venit pentru acest portret!... Ne-am adunat pentru picturile lui Rembrandt, Fragonard, Van Gogh, Matisse, Picasso si ale celorlalti maestri!... Haideti să trecem, cu adevărat, la licitatie!...
Netulburat, adjudecătorul a continuat:
-Fiul!... Fiul!... Îl vrea cineva pe fiul?!...
Într-un târziu, din cel mai îndepărtat colt al sălii s-a auzit o voce timidă:
-Dau eu 10 pentru acest portret...
Era cel care fusese, ani multi, grădinarul tatălui si al fiului. Fiind un om sărac, nu putea să ofere mai mult.
-Există o ofertă de 10!... Cine dă mai mult?!... Dă cineva 20?!...
Sala era în fierbere.
-Dati-i-l lui pentru 10!...Să trecem la maestri!...La maestri!...
Nu-l voiau pe fiu. Toti doreau să  profite de ocazie si să cumpere opere mari pentru colectiile lor. Ferm, adjudecătorul a continuat:
-10, odată!...10, de două ori!...
si, lovind cu ciocănelul în masă:
-Adjudecat! VÂNDUT pentru 10!
Din fată, cineva a zbucnit:
-În sfârsit, putem trece la marea colectie!...
Calm, adjudecătorul a pus jos ciocănelul, spunând:
-Îmi pare rău, dar licitatia s-a încheiat.
Rumoare în sală:
-Dar tablourile?!...Cum rămâne cu maestrii?!...Colectia?!...
-Regret, a spus adjudecătorul. Când am fost desemnat să conduc această licitatie, mi s-a comunicat o prevedere secretă din testament, pe care nu am avut voie să o fac cunoscută decât în acest moment: licitatia se referă numai la potretul fiului !Cine il  ia mosteneste întreaga avere, care include si toată colectia de opere de artă! Omul care-l primeste pe fiul obtine TOT!...

Dumnezeu Tatăl a trimis acum 2000 de ani pe Fiul său ca să moară pe cruce.
La fel ca mesajul adjudecătorului, si mesajul lui este:
-Fiul, Fiul, cine-l primeste pe Fiul?!
Pentru că, vezi tu, acela care îl primeste pe Fiul obtine totul...

Că într-atât a iubit Dumnezeu lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viată vesnică. (Ioan 3/ 16) (Biblia Bartolomeu).
Aceasta este adevărata dragoste...

Sursa: mail

Comentarii

ioana bizau a spus…
daca ar citi mai multe persoane ce ai scris ar avea multe,foarte multe de invatat...numai bine si sanatate iti doresc
Gingasia a spus…
Doamne ajuta, Ioana...te pop!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .