Treceți la conținutul principal

Apel la sprijin

În anul 2000, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa primea din partea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România premiul pentru cea mai bună bibliotecă publică din ţară. Astăzi, la doar un deceniu, este în pragul unei catastrofe. Iată câțiva dintre indicatorii dezastrului:
a.) În urma concedierilor din vara acestui an, instituția, care avea 104 angajaţi, a rămas cu doar 50. Dintre aceștia numai 39 sunt bibliotecari, în condiţiile în care, conform legii, la o populaţie a judeţului Constanţa de 722.360 locuitori, grupul personalului de specialitate ar trebui să fie calibrat între 103 şi 144 de bibliotecari.
b.) Timp de o lună şi jumătate (15 iunie-1 august 2010) biblioteca a fost închisă, colecţiile ei fiind complet inaccesibile publicului, iar alte trei luni (1 mai-15 iunie şi 1 august-15 septembrie) numai jumătate din serviciile pentru utilizatori au putut fi accesate. Cauza? Toți angajații au fost, pe rând, în şomaj tehnic timp de trei luni.
c.) Practic nu există achiziţii de carte în 2010. De-a lungul anului a fost facturat un singur stoc de carte, în valoare de 2.379 lei, care nu a fost însă achitat. Zero în dreptul bugetului pentru cheltuielile de capital.
d.) De la 15 septembrie a.c. programul cu publicul al bibliotecii s-a redus la doar 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână.
e.) De la 1 octombrie a.c. personalul bibliotecii nu a mai fost plătit, deşi activitatea în bibliotecă s-a desfăşurat normal. Speranțe de plată? Nule. Bugetul alocat pentru salarii a fost cheltuit, iar rectificări pentru salarii sunt excluse.
În opinia specialiștilor din Ministerul Culturii cauza este ”interesul scăzut al ordonatorului principal de credite – Consiliul Judeţean Constanţa – faţă de cultura locală”. Noi, cei care respirăm zilnic aerul viciat de acest “interes scăzut”, avem un alt termen pentru a descrie situația: sentință de condamnare la subdezvoltare culturală și alterare a civilității Constanței, la disoluție a spiritului bibliotecii publice, la sărăcire atroce și nimicire a demnității bibliotecarilor.
Mâhnirea mea profundă şi acest apel deznădăjduit la sprijin adresat dumneavoastră vin din faptul că, în faţa brutalului act de forță impus de Consiliul Județean, conducerea bibliotecii a ales smerenia. Situația noastră reală nu e cunoscută nici în colectivitatea locală și nici la nivelul asociațiilor de bibliotecari, pentru că teama de represalii a fost și este imensă. Rugămințile mele și ale altor colegi adresate direcțiunii bibliotecii pentru diseminarea de informații oficiale în mass-media locală și centrală și pentru solicitarea de susținere ANBPR și ABR s-au lovit de o argumentare construită în jurul neîncrederii în capacitățile acestor instanțe de a ajuta. Conștientizată sau nu, adevărata motivație este însă alta: frica. Iar această frică a generat confuzie, amânări, suspiciune și, ca într-un cerc vicios, mai multă frică.
Tuturor ne e teamă pentru posturile noastre, pentru relația cu profesiunea pe care o iubim și în care am investit nu puțin, pentru bunăstarea familiilor noastre. Și toți știm că ceea ce se așteaptă de la noi este să cedăm spaimei. Eu aleg însă să nu încuviințez la propria frică. Aleg să rostesc franc adevărul: situația Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanţa este critică, viitorul ei e în cumpănă, chiar desființarea este o ipoteză plauzibilă, angajații ei sunt disperați, comunităţii locale i se îngrădeşte dreptul la informare.
Ajutați-ne! Comunitatea constănțeană are mare nevoie de o bibliotecă publică modernă, iar Biblioteca Județeană Constanţa a dovedit cu asupra de măsură că e dedicată publicului său. Cu ajutorul dumneavoastră de astăzi, într-o bună zi biblioteca noastră va oferi, sunt convins, motive solide pentru un nou premiu de excelență.

Vă mulțumesc!
Ionel Alexe, bibliograf, Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța

Comentarii

Dana a spus…
Intr-adevar, asa este, m-am lovit direct de aceasta problema. Aveam carti de inapoiat si am ramas socata vazand ca biblioteca este inchisa pentru un interval imens de timp. Dupa redeschidere, am stat de vorba cu 2 doamne bibliotecare. Minunate persoane, cu totul deosebite. Una dintre ele era deja disponibilizata, dar muncea in biblioteca in continuare. Nu putea sa nu faca asta. Aveam de gand sa scriu si eu despre situatia bibliotecii, din pacate nu am facut-o. Nu stiu de ce. Poate datorita celor stiute in mod direct despre CJC.Intr-un fel, acestea sunt efectele negative ale descentralizarii. Voi scrie acum si voi prelua si postarea ta. Ca si constantean care considera ca are nevoie de bibliteca in continuare, iti multumesc pentru ca ai postat acest articol.
Andreea a spus…
O mare tragedie....Ce s-ar putea face pentru a impiedica eventuala desfiintare a bibliotecii?
Gingasia a spus…
Probabil, ar trebui sa postam toti acest articol, poate aude cineva?
Gabriela a spus…
Pentru Gingasia. Iti apreciez foarte mult site-ul si cred ca simpatia este reciproca.
M-a impresionat situatia din articol si as vrea sa vin cu un sfat. Imi cer scuze ca nu dau o informatie exacta; spun doar ca am vazut la televizor (cred ca la Viata satului) niste reportaje cu biblioteci satesti care au intrat intr-un program (european?) si s-au dotat cu aparatura IT, astfel ca au devenit atractive nu numai pentru copii, ci si pentru adulti. Bibliotecarele au devenit persoanele cele mai importante in satele respective pentru ca acolo vin oameni care vor sa comunice cu rudele din strainatate, vor sa completeze formulare necesare in diverse situatii, sa acceseze fonduri pentru agricultura si altele asemenea. Spuneau oamenii ca inainte nu intrasera niciodata in biblioteca. Daca toate acestea se intampla printre carti, cu atat mai bine, zic eu, poate se prinde si cate o carte de ei.
Ceea ce vreau sa subliniez este ca din locuri uitate de toti si ignorate de autoritati bibliotecile acelor sate au devenit centrele comunitatilor. In final vreau sa le transmit celor din Constanta ca toata viata e o lupta: cu noi insine, cu prejudecatile, cu oamenii nepotriviti care ajung sa hotarasca destinele altora. Trebuie sa lupte si ei pentru demnitate, pentru lucrurile in care cred si sa gaseasca metodele potrivite pentru aceasta.
Gingasia a spus…
Gabriela, Fundaţia soţilor Bill şi Melinda Gates finanţează informatizarea a două mii de biblioteci din România. Aici vrobim de bibliotecile romanesti care sunt foarte putin ajutate, singura sansa ar fi programele europene!

Cu speranta si incredere vom reusi!
Dana a spus…
Biblioteca din Constanta este informatizata. Dar nu vad cum asta ar putea ajuta biblioteca in conditiile in care intregul oras este super-informatizat. Personalul bibliotecii lupta cu demnitate, asta e o certitudine. Nu stiu cum ar putea fi ajutati mai mult de constanteni, altfel decat cu mitinguri de protest, pentru ca acestea ar fi confiscate politic si nu ar avea nici o finalitate.
Gingasia a spus…
Dana, eu i-am raspuns Gabrielei.

Nu cred ca problema se pune asa, din bibliotecile vituale mai poti sa scoti cativa banuti, dar la noi totul functioneaza foarte greu si pe cine intereseaza cultura azi?:)

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…