Treceți la conținutul principal

Lansarea volumului de memorii "Marturisesc ca am trait", de Pablo Neruda

Joi, 16 decembrie, de la ora 18:30, in libraria Carturesti Verona, Editura Vellant lanseaza volumul de memorii Marturisesc ca am trait, de Pablo Neruda. Vor vorbi despre cartea si destinul poetului chilian laureat al Premiului Nobel traducatoarea Luminita Voina-Raut, Consulul Ambasadei Chile in Romania, Ivn Vjar, ambasadorul Romaniei in Columbia in perioada 2006-2010, Maria Sipos, si directorul editorial Vellant, Simona Rauta. Seara va incepe cu o lectura publica, dublata de o proiectie de fotografii si va continua cu povesti despre omul, scriitorul si diplomatul Neruda, dar si despre contextul receptarii sale in Romania.

Marturisesc ca am trait este un volum complex, al intrebarilor și raspunsurilor despre sine, o radiografie a unei vieti și a unei epoci tumultuoase. Poetul Neruda e dublat de diplomatul Neruda (consul in Asia si Spania, iar mai tarziu ambasador la Paris), de politicianul Neruda (in 1945 devine senator al provinciilor Tarapac si Antofagasta), de exilatul Neruda (intre 1948 si 1952 traieste departe de Chile, pe vremea presedintelui Gonzlez Videla) si mai ales de prietenul Neruda (nume celebre ii sunt prieteni apropiati: Federico Garca Lorca, Ramn Gmez de la Serna, Miguel Hernndez, Nicols Guilln, Jorge Amado, Pablo Picasso, Diego Rivera s.a.). Volumul reflecta, dupa cum marturiseste autorul, nu doar amintirile memorialistului, care impresioneaza prin limpezimea detaliilor, ci si amintirile poetului, cu a lor galerie de fantome bantuite de luminile si umbrele timpului sau.

Neruda ii dezvaluie cititorului in Marturisesc ca am trait intreaga sa viata, din copilarie pana la ultimele clipe: ploile nesfarsite din Araucania natala, studentia din Santiago de Chile și primele articole militante, tineretea traita in locuri exotice și indepartate, fiind numit de foarte tanar consul in regiuni precum Rangoon, Ceylon sau Singapore, activitatea poetica intensa și prietenia legata cu mari creatori ai secolului XX. Sunt evocate atat clipele fericite editarea primei carti, caștigarea Premiului Nobel , cat și episoadele dramatice, precum Razboiul Civil din Spania sau cel de-al Doilea Razboi Mondial, perioadele dictaturii chiliene din cauza carora poetul a fost nevoit sa se ascunda și sa fuga din tara, moartea tragica a lui Salvador Allende.

Pablo Neruda, pe numele sau adevarat Ricardo Elicer Neftal Reyes Basoalto, s-a nascut in 1904 la Parral, dar și-a petrecut copilaria in Temuco, un orașel feroviar de a carui amintire se va simti intotdeauna legat. Pablo Neruda și-a descoperit de foarte tanar talentul literar, primul sau volum de versuri fiind publicat pe bani proprii in 1923, cand poetul avea 19 ani. In paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat in viata sociala a tarii sale, incepand de foarte devreme o cariera diplomatica a fost consul al Chile in India, Singapore, Birmania, Spania, Franta , continuata cu functia de senator și candidatura la președintie din partea Partidului Comunist, in care s-a inscris in 1945.

Recunoașterea internationala a poetului Neruda a culminat in 1971 prin acordarea Premiului Nobel pentru Literatura. Motivatia Academiei Suedeze este cat se poate de elocventa in acest sens: pentru opera lui, care, cu suflul unei forte elementare, da viata destinului si viselor unui intreg continent.
Pablo Neruda a murit doi ani mai tarziu, in Santiago de Chile, dupa instaurarea dictaturii militare a generalului Pinochet. Scriitorul chilian Jorge Edwards afirma: “metaforic vorbind, Pablo s-a imbolnavit o data cu tara si s-a stins din viata o data cu instaurarea tiraniei.”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .