Treceți la conținutul principal

Lansarea volumului de memorii "Marturisesc ca am trait", de Pablo Neruda

Joi, 16 decembrie, de la ora 18:30, in libraria Carturesti Verona, Editura Vellant lanseaza volumul de memorii Marturisesc ca am trait, de Pablo Neruda. Vor vorbi despre cartea si destinul poetului chilian laureat al Premiului Nobel traducatoarea Luminita Voina-Raut, Consulul Ambasadei Chile in Romania, Ivn Vjar, ambasadorul Romaniei in Columbia in perioada 2006-2010, Maria Sipos, si directorul editorial Vellant, Simona Rauta. Seara va incepe cu o lectura publica, dublata de o proiectie de fotografii si va continua cu povesti despre omul, scriitorul si diplomatul Neruda, dar si despre contextul receptarii sale in Romania.

Marturisesc ca am trait este un volum complex, al intrebarilor și raspunsurilor despre sine, o radiografie a unei vieti și a unei epoci tumultuoase. Poetul Neruda e dublat de diplomatul Neruda (consul in Asia si Spania, iar mai tarziu ambasador la Paris), de politicianul Neruda (in 1945 devine senator al provinciilor Tarapac si Antofagasta), de exilatul Neruda (intre 1948 si 1952 traieste departe de Chile, pe vremea presedintelui Gonzlez Videla) si mai ales de prietenul Neruda (nume celebre ii sunt prieteni apropiati: Federico Garca Lorca, Ramn Gmez de la Serna, Miguel Hernndez, Nicols Guilln, Jorge Amado, Pablo Picasso, Diego Rivera s.a.). Volumul reflecta, dupa cum marturiseste autorul, nu doar amintirile memorialistului, care impresioneaza prin limpezimea detaliilor, ci si amintirile poetului, cu a lor galerie de fantome bantuite de luminile si umbrele timpului sau.

Neruda ii dezvaluie cititorului in Marturisesc ca am trait intreaga sa viata, din copilarie pana la ultimele clipe: ploile nesfarsite din Araucania natala, studentia din Santiago de Chile și primele articole militante, tineretea traita in locuri exotice și indepartate, fiind numit de foarte tanar consul in regiuni precum Rangoon, Ceylon sau Singapore, activitatea poetica intensa și prietenia legata cu mari creatori ai secolului XX. Sunt evocate atat clipele fericite editarea primei carti, caștigarea Premiului Nobel , cat și episoadele dramatice, precum Razboiul Civil din Spania sau cel de-al Doilea Razboi Mondial, perioadele dictaturii chiliene din cauza carora poetul a fost nevoit sa se ascunda și sa fuga din tara, moartea tragica a lui Salvador Allende.

Pablo Neruda, pe numele sau adevarat Ricardo Elicer Neftal Reyes Basoalto, s-a nascut in 1904 la Parral, dar și-a petrecut copilaria in Temuco, un orașel feroviar de a carui amintire se va simti intotdeauna legat. Pablo Neruda și-a descoperit de foarte tanar talentul literar, primul sau volum de versuri fiind publicat pe bani proprii in 1923, cand poetul avea 19 ani. In paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat in viata sociala a tarii sale, incepand de foarte devreme o cariera diplomatica a fost consul al Chile in India, Singapore, Birmania, Spania, Franta , continuata cu functia de senator și candidatura la președintie din partea Partidului Comunist, in care s-a inscris in 1945.

Recunoașterea internationala a poetului Neruda a culminat in 1971 prin acordarea Premiului Nobel pentru Literatura. Motivatia Academiei Suedeze este cat se poate de elocventa in acest sens: pentru opera lui, care, cu suflul unei forte elementare, da viata destinului si viselor unui intreg continent.
Pablo Neruda a murit doi ani mai tarziu, in Santiago de Chile, dupa instaurarea dictaturii militare a generalului Pinochet. Scriitorul chilian Jorge Edwards afirma: “metaforic vorbind, Pablo s-a imbolnavit o data cu tara si s-a stins din viata o data cu instaurarea tiraniei.”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .