Treceți la conținutul principal

Zilele Bibliotecii Naţionale a României


În perioada 8-10 decembrie 2010, Biblioteca Naţională a României va organiza cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Bibliotecii Naţionale a României.
În data de 8 decembrie 2010, în sediul Colecţiilor Speciale ale BNR, din str. Biserica Amzei, nr. 5-7, se va desfăşura, începând cu ora 10.00, seminarul Actualităţi în conservare şi restaurare la care sunt aşteptaţi să participe profesionişti (bibliotecari, arhivari etc.) din Bucureşti şi din ţară.
Cu acest prilej, va fi vernisată expoziţia Documente de patrimoniu restaurate recent în laboratorul BNR şi va fi lansat nr. 2 (2009) al Revistei Române de Conservare şi Restaurare.
Ziua de 9 decembrie 2010 va fi dedicată împlinirii a 55 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Centrale de Stat (actuala Bibliotecă Naţională a României), simpozion la care sunt aşteptaţi să conferenţieze, printre alţii, istoricul Marius Oprea, criticul literar Alex Ştefănescu, prof. univ. dr. Mircea Regneală, şeful Catedrei de Bibliologie şi Ştiinţa Informării, profesorul Sultana Craia, dr. Gheorghe Buluţă, directorul Bibliotecii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.
Discuţiile vor avea ca fundal prezentările: Presa anilor 50 şi înfiinţarea Bibliotecii Centrale de Stat  şi Istoria Bibliotecii Naţionale a României: mic dicţionar biografic.
Ultimul eveniment inclus în prezenta ediţie a Zilelor Bibliotecii Naţionale a României, care va avea loc în data de 10 decembrie 2010, este prilejuit de împlinirea a 120 de ani de la moartea lui Vasile Alecsandri, 125 de la moartea lui C.A. Rosetti şi 75 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Kogălniceanu, din ale cărei colecţii Biblioteca Naţională a României deţine un fond arhivistic important. În cadrul simpozionului Generaţia paşoptistă şi voinţa de modernizare vor conferenţia cele mai autorizate voci ale istoriei instituţiilor culturale şi literare ale secolului XIX românesc – prof. univ. dr. Paul Cornea, prof. univ. dr. Mircea Anghelescu, istoricul dr. Georgeta Filitti.
Evenimentul va conţine şi câteva comunicări: drd. Claudia Drăgănoiu – Figuri ale exilului românesc romantic, drd. Adriana Decu – Elemente paşoptiste în Simbolismul minor românesc, dr. Letiţia Constantin – Paşoptismul în lectura anului 1948 omisiuni, „prelucrări” reutilizări.
Expoziţia Generaţia paşoptistă în Colecţiile Speciale ale BNR va încerca să descrie, prin selecţia de cărţi în ediţii prime (multe cu însemnări şi dedicaţii autografe), de documente de arhivă, fotografii, ziare şi piese de corespondenţă, personalitatea lui V. Alecsandri, Ion Ghica, Cezar Bolliac, C.A. Rosetti, Dimitrie Bolintineanu, N. Bălcescu, I.H. Rădulescu, A.G. Golescu, August Treboniu Laurian, I.C. Brătianu şi Dumitru Brătianu.

Cele două simpozioane din 9-10 decembrie 2010 vor avea loc în sediul central al Bibliotecii Naţionale a României, din str. Ion Ghica, nr. 4, începând cu ora 10.00.
Instituţia va fi închisă pentru public pe întreaga durată de desfăşurare a prezentei ediţii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .