Treceți la conținutul principal

Cea mai ampla gramatica istorica a limbii romane: Istoria limbii romane de Alexandru Philippide

Ciclul de prelegeri apartinand lingvistului, filologului si profesorului universitar Alexandru Philippide, predat studentilor de la Universitatea din Iasi, timp de aproape 40 de ani (1895-1932), reunit sub titlul: Istoria limbii romane (editie cartonata, 720 de pagini) a fost publicat in premiera de editura Polirom. Istoria limbii romane este cea mai ampla gramatica istorica a limbii romane, foarte densa in informatii, cu interpretari adesea singulare ale faptelor de limba si cu concluzii originale, informeaza editura.

Este diferita ca abordare si conceptie, ca organizare si ca mod de prezentare, atit fata de lucrarile de istoria limbii romane elaborate de Ov. Densusianu si Al. Rosetti, cit si fata de Istoria limbii romane apartinind lui G. Ivanescu. De altfel, G. Ivanescu, cel mai fidel si devotat discipol al lui Philippide, a dezvoltat ideile si solutiile lingvistice ale magistrului sau, preluindu-le critic si edificind astfel o opera, la rindul ei, foarte originala.

Editia de fata a fost elaborata, in mai multe etape, de G. Ivanescu, Carmen-Gabriela Pamfil si Luminita Botosineanu. Conceptia editiei urmeaza, cu adaptarile cuvenite, modelul de editare a celebrului Cours de linguistique generale, initiat in 1916 de fosti studenti ai lui Ferdinand de Saussure, pe baza notelor de curs.

De asemenea, au fost avute in vedere si editiile continind cursurile universitare ale lui Ov. Densusianu si G. Ibraileanu realizate, in aceeasi maniera, la noi. Pentru reconstituirea textului s-au folosit manuscrisul autograf al ultimelor doua parti ale cursului (Istoria sunetelor si Istoria formelor), precum si caietele unor fosti studenti ai lui Philippide, din diferite perioade (Mihai Costachescu, Iorgu Iordan, Ion Lazarescu, Elvira Irimia, Virginia Ghibu, Lucia Pop, Haralamb Mihaescu, Diomid Strungaru).

Textul, amplu adnotat, este completat de Bibliografie, un Indice de autori si un Indice de cuvinte, forme gramaticale, variante fonetice si elemente derivative, rezumate in limbi straine de circulatie (germana, engleza si franceza) si o Anexa in care au fost reproduse harti si fotocopii dupa manuscrisul autograf al lui Philippide si dupa caietele elevilor sai.

Alexandru Philippide (1859-1933), profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Catedra de Filologie Romana, intre anii 1893 si 1933, membru al Academiei Romane, este considerat fondatorul Scolii lingvistice iesene. A debutat cu lucrarea Incercari asupra starei sociale a poporului roman in trecut, Iasi, 1881, teza de licenta, sustinuta in acelasi an. Au urmat: Introducere in istoria limbei si literaturei romane, Iasi, 1888, Principii de istoria limbii, Iasi, 1894, Gramatica elementara a limbii romane, Iasi, 1897, Originea romanilor, vol. I, Ce spun izvoarele istorice, vol. II, Ce spun limbile romana si albaneza, Iasi, 1925, 1928.

Intre 1897 si 1905 a redactat portiunea A – dazvat a Dictionarului limbii romane al Academiei (manuscris aflat la Biblioteca Filialei Iasi a Academiei Romane). In seria de studii si articole: Idealuri (1891), Specialistul roman (1900), Specialistul roman. Contributie la istoria culturii romanesti din secolul al XIX-lea (1906-1907), Cum se apara specialistul roman (1908), Dictionarul Academiei sau basmul cucosului ros (1908), Un specialist roman la Lipsca (1909), Pseudostiinta contemporana (1911), Coincidente (1915), Prejuditii (1916) etc., Philippide analizeaza directii si metode de cercetare, curente si doctrine lingvistice, filozofice sau literare, opere esentiale filologice (in sens larg), pentru a semnala, adesea in termeni duri, erori, confuzii, incoerente, superficialitate si inconsecventa. De-a lungul carierei didactice a predat cursuri de teoria limbii (Introducere in stiinta limbii si Fiziologia sunetelor) si de istoria limbii romane.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .