Treceți la conținutul principal

Expoziţia „Theodor Aman, pictor şi gravor"

Eveniment expoziţional la Muzeul Naţional Cotroceni: astăzi, la ora 18.00, sunteţi invitaţi în Spaţiile Medievale pentru vernisajul expoziţiei „Theodor Aman, pictor şi gravor".

Expoziţia este dedicată unui nume foarte important al plasticii româneşti, un clasic al picturii secolului XIX.  Paradoxal totuşi, Theodor Aman (1831-1891) este destul de puţin cunoscut în întreaga complexitate şi varietate a creaţiei sale, pe care Muzeul Cotroceni încearcă s-o redea prin această expoziţie, a cărei selecţie se doreşte a fi cât mai reprezentativă pentru diversele tematici şi tehnici abordate de artist.

Expoziţia cuprinde peste 130 de lucrări (picturi, gravuri şi desene), precum şi un set de obiecte personale care au aparţinut artistului. Pictura istorică, portretul, scenele orientale şi de gen, peisajul, natura statică - toate aceste subiecte se regăsesc în cadrul expoziţiei, prin lucrări de o mare valoare patrimonială.
Printre cele mai reprezentative compoziţii inspirate de trecutul naţional, prezente în expoziţie, se numără: „Mihai Viteazul primind solii turci cu daruri din partea sultanului", „Unirea Principatelor", „Proclamarea Unirii (votul de la 24 ianuarie 1859)", „Bătălia cu facle a lui Vlad Ţepeş".

Vernisajul va fi urmat de un concert al cărui program cuprinde fragmente din repertoriul concertului dat în casa lui Aman la 28 februarie 1879, cu prilejul uneia dintre seratele muzicale pe care acesta le găzduia deseori: Verdi, Mozart, Vieuxtemps, Bach, Chopin, Schumann. Expoziţia va fi deschisă publicului până la 29 mai şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 9.30 şi 17.30. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .