Treceți la conținutul principal

Expoziţie ''Theodor Aman, pictor şi gravor''

O expoziţie cu tema 'Theodor Aman, pictor şi gravor', prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la naşterea şi, respectiv, a 120 de ani de la moartea marelui artist român, se va deschide joi, 24 martie, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.


În expoziţie sunt prezentate peste 130 de lucrări (picturi, gravuri şi desene), precum şi un set de obiecte personale care i-au aparţinut artistului - sigiliu cu iscălitura pictorului, cutie cu pensule, paletă şi lauri oferită de elevii artistului cu dedicaţia acestora.

Vernisajul va fi urmat de un concert susţinut de Viniciu Moroianu - pian, Simina Croitoru - vioară, Clementina Ristea - pian, Ştefan Popov - bariton, Simona Neagu - soprană, Adina Cocargeanu - pian.

Programul oferit de Muzeul Naţional Cotroceni cuprinde fragmente din repertoriul concertului dat în casa lui Theodor Aman la 28 februarie 1879, cu prilejul uneia dintre seratele muzicale pe care acesta le găzduia deseori (fiind un pasionat violoncelist şi organizator de concerte de înaltă ţinută în atelier), şi anume: Giuseppe Verdi - arie din opera 'Traviata', Wolfgang Amadeus Mozart, arii din operele 'Nunta lui Figaro' şi 'Don Giovanni', Henri Vieuxtemps - Fantezie capriciu pentru vioară, Johann Sebastian Bach - Preludiu şi Fuga în la minor, Frédéric Chopin - Studiu în do minor, Robert Schumann - 'Pasărea - profet' din 'Scene de pădure', op. 82.

Organizată în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară - Muzeul 'Theodor Aman', Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Complexul Muzeal Naţional 'Moldova', Iaşi, Muzeul de Artă Braşov - expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 24 martie - 29 mai.

Sursa: AGERPRES

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .