Treceți la conținutul principal

Biblioteca Manseuto, University of Chicago

În campusul Universității din Chicago s-a deschis recent una dintre cele mai fascinante biblioteci din lume. Dincolo de domul care acoperă mare parte din spațiul de 750 mp, clădirea folosește și un sistem complet automatizat de livrare a cărților către cititori.
Avantajele luminii naturale pentru citit nu au fost egalate până acum de nicio sursă artificială. De aceea, pe cât posibil, majoritatea bibliotecilor publice beneficiază de luminatoare generoase. Chiar și așa, soluția de design pentru spațiul de citit al Universității din Chicago este uluitoare ca realizare. Întregul acoperiș al clădirii, o construcție în forma unui ou, a fost proiectat și ridicat pe o structură metalică, din sticlă.
Suprafața vitrată a fost construită dintr-un material special, o sticlă ce respinge 73% din căldură și permite pătrunderea a doar 50% din lumina vizibilă a Soarelui. Tehnologia „Low E“ – o sticlă prevăzută cu o matrice foarte fină de puncte ceramice – asigură astfel că temperatura din interiorul domului nu va depăși valori normale și că cititorii nu-și vor obosi ochii cu mai multă lumină decât este necesar. Interesant este că design-ul extrem de prietenos al încăperii pentru citit a fost amplasat chiar lângă vechea bibliotecă a campusului, Regenstein Library, o construcție de inspirație brutalistă, curent arhitectural despre care am mai scris. Acum un centru pentru colecții speciale de carte, Regenstein Library este unită de noul amplasament cu ajutorul unui tunel suprateran.
Pe cât de spectaculoasă este partea vizibilă a bibliotecii, subsolul clădirii este cel puțin la fel de impresionant. „Joe and Rika Mansueto Library“ este ridicată asemeni unui aisberg, cu o mare parte ascunsă sub pământ. În timp ce instutuții de învățământ și studenți deopotrivă optează pentru varianta digitală a cărților, depozitul ascuns adăpostește 3,8 milioane de volume ținute în cele mai bune condiții de păstrare. Mai mult, printr-un sistem automatizat foarte asemănător cu cel folosit de benzile rulante din interiorul fabricilor auto, un „bibliotecar digital“ poate găsi și servi orice tom în mai puțin de 3 minute. Tehnologia poartă numele ASRS (Automated Storage and Retrieval System) și a mai fost folosită și în cadrul altor proiecte asemănătoare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .