Treceți la conținutul principal

Biblioteca Manseuto, University of Chicago

În campusul Universității din Chicago s-a deschis recent una dintre cele mai fascinante biblioteci din lume. Dincolo de domul care acoperă mare parte din spațiul de 750 mp, clădirea folosește și un sistem complet automatizat de livrare a cărților către cititori.
Avantajele luminii naturale pentru citit nu au fost egalate până acum de nicio sursă artificială. De aceea, pe cât posibil, majoritatea bibliotecilor publice beneficiază de luminatoare generoase. Chiar și așa, soluția de design pentru spațiul de citit al Universității din Chicago este uluitoare ca realizare. Întregul acoperiș al clădirii, o construcție în forma unui ou, a fost proiectat și ridicat pe o structură metalică, din sticlă.
Suprafața vitrată a fost construită dintr-un material special, o sticlă ce respinge 73% din căldură și permite pătrunderea a doar 50% din lumina vizibilă a Soarelui. Tehnologia „Low E“ – o sticlă prevăzută cu o matrice foarte fină de puncte ceramice – asigură astfel că temperatura din interiorul domului nu va depăși valori normale și că cititorii nu-și vor obosi ochii cu mai multă lumină decât este necesar. Interesant este că design-ul extrem de prietenos al încăperii pentru citit a fost amplasat chiar lângă vechea bibliotecă a campusului, Regenstein Library, o construcție de inspirație brutalistă, curent arhitectural despre care am mai scris. Acum un centru pentru colecții speciale de carte, Regenstein Library este unită de noul amplasament cu ajutorul unui tunel suprateran.
Pe cât de spectaculoasă este partea vizibilă a bibliotecii, subsolul clădirii este cel puțin la fel de impresionant. „Joe and Rika Mansueto Library“ este ridicată asemeni unui aisberg, cu o mare parte ascunsă sub pământ. În timp ce instutuții de învățământ și studenți deopotrivă optează pentru varianta digitală a cărților, depozitul ascuns adăpostește 3,8 milioane de volume ținute în cele mai bune condiții de păstrare. Mai mult, printr-un sistem automatizat foarte asemănător cu cel folosit de benzile rulante din interiorul fabricilor auto, un „bibliotecar digital“ poate găsi și servi orice tom în mai puțin de 3 minute. Tehnologia poartă numele ASRS (Automated Storage and Retrieval System) și a mai fost folosită și în cadrul altor proiecte asemănătoare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .