Treceți la conținutul principal

Apariţie editoriala - Gramatica de bază a Limbii Române

Gramatica de bază a Limbii Române
Academia Română
Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“
Ed. Univers Enciclopedic Gold

Elaborată  de un colectiv de cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“, coordonat de Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române şi format din Adina Dragomirescu, Isabela Nedelcu, Alexandru Nicolae, Marina Rădulescu Sala şi Rodica Zafiu, „Gramatica de bază a limbii române“, apărută la câţiva ani după „Gramatica limbii române“, reprezintă o sinteză a datelor esenţiale  care să înlesnească înţelegerea structurii şi funcţionării limbii române. Cum ne asigură în Prefaţă Gabriela Pană Dindelegan, lucrarea este „un instrument intermediar“ cu o destinaţie didactică, fără să fie o „gramatică şcolară“ şi nici un manual universitar, ci o lucrare teoretică, adusă la zi,  de natură să „faciliteze accesul la datele descrierii pentru categorii cât mai largi de cititori“. Lucrarea este structurată pe trei mari secţiuni: prima destinată gramaticii claselor lexico-gramaticale, a doua tratării speciale a funcţiilor sintactice şi a treia care se referă la fenomenele enunţiative. Se adaugă un Caiet de exerciţii însoţite de rezolvări ca modele care e de ajutor pentru o bună însuşire a conţinutului. Acad. Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române şi directorul Institutului, recomandă „cu căldură această lucrare, pe care o consider valoroasă şi utilă nu numai pentru noutăţile pe care le conţine, ci mai ales pentru caracterul ei declarat explicativ, evidenţiat prin raportarea constantă la tradiţia gramaticii româneşti. Sunt convins că va trezi interesul tuturor acelora care sunt preocupaţi de problematica actuală a domeniului: autori de manuale moderne, profesori, studenţi, elevi“.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…