Treceți la conținutul principal

Carte rară la filiala Bibliotecii Academiei Române din Cluj

Cărţi de o deosebită valoare istorică, din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, vor putea fi admirate de publicul clujean într-o expoziţie eveniment, organizată sub titlul "Comori bibliografice", de filiala din Cluj-Napoca a Bibliotecii Academiei Române, la sediul său, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA.


Iubitorii de carte veche vor avea ocazia să vadă, între 26 septembrie şi 2 octombrie, exemplare rare din patrimoniul naţional, unele dintre ele fiind ediţii istorice ale Bibliei.

Fondul de carte al Bibliotecii Academiei din Cluj-Napoca este cel mai bogat din România, depozitul instituţiei având 50 de kilometri liniari, dintre care 32 de kilometri conţin colecţiile actuale, cu titluri ce compun un adevărat tezaur cultural.
"Astra" a fost înfiinţată în anul 1861 şi a avut un rol major în emanciparea culturală şi politică a românilor din Transilvania. Primul preşedinte al "Astrei" a fost Andrei Şaguna, vicepreşedinte Timotei Cipariu şi secretar George Bariţiu. În jurul "Astrei" s-a concentrat, la sfârşitul secolului al XIX-lea, elita intelectuală a românilor transilvăneni: George Bariţiu, Timotei Cipariu, Andrei Şaguna, Ion Pop-Reteganul, Ioan Puşcariu, Miron Cristea, Vasile Goldiş, Onisifor Ghibu şi Octavian Goga.

Centrul de Studii Transilvane din cadrul Filialei Cluj a Academiei Române va marca, vineri şi sâmbătă, împlinirea a 150 de ani de la întemeierea "Astrei", print-o conferinţă la care vor participa istorici şi profesori universitari de prestigiu din România şi din străinătate.

Sursa: AGERPRES

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .