Treceți la conținutul principal

Carte rară la filiala Bibliotecii Academiei Române din Cluj

Cărţi de o deosebită valoare istorică, din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, vor putea fi admirate de publicul clujean într-o expoziţie eveniment, organizată sub titlul "Comori bibliografice", de filiala din Cluj-Napoca a Bibliotecii Academiei Române, la sediul său, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA.


Iubitorii de carte veche vor avea ocazia să vadă, între 26 septembrie şi 2 octombrie, exemplare rare din patrimoniul naţional, unele dintre ele fiind ediţii istorice ale Bibliei.

Fondul de carte al Bibliotecii Academiei din Cluj-Napoca este cel mai bogat din România, depozitul instituţiei având 50 de kilometri liniari, dintre care 32 de kilometri conţin colecţiile actuale, cu titluri ce compun un adevărat tezaur cultural.
"Astra" a fost înfiinţată în anul 1861 şi a avut un rol major în emanciparea culturală şi politică a românilor din Transilvania. Primul preşedinte al "Astrei" a fost Andrei Şaguna, vicepreşedinte Timotei Cipariu şi secretar George Bariţiu. În jurul "Astrei" s-a concentrat, la sfârşitul secolului al XIX-lea, elita intelectuală a românilor transilvăneni: George Bariţiu, Timotei Cipariu, Andrei Şaguna, Ion Pop-Reteganul, Ioan Puşcariu, Miron Cristea, Vasile Goldiş, Onisifor Ghibu şi Octavian Goga.

Centrul de Studii Transilvane din cadrul Filialei Cluj a Academiei Române va marca, vineri şi sâmbătă, împlinirea a 150 de ani de la întemeierea "Astrei", print-o conferinţă la care vor participa istorici şi profesori universitari de prestigiu din România şi din străinătate.

Sursa: AGERPRES

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa