Treceți la conținutul principal

Franz Liszt în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României (17 octombrie – 31 decembrie 2011)


În perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2011, la sediul Colecţiilor Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României din strada Biserica Amzei, nr. 5-7, este deschisă expoziţia Franz Liszt (1811-1886) – 200 de ani de la naşterea marelui pianist şi compozitor.

În expoziţie vor putea fi văzute trei scrisori originale ale compozitorului, aflate în Cabinetul de Manuscrise al BNR (două în germană şi una în franceză; destinatari neidentificaţi), precum şi două fotografii-portret, din Cabinetul de Fotografii al BNR.
Creaţia lui Liszt este descrisă prin lucrări reprezentative precum: Ani de pelerinaj, Concertele nr. 1 şi 2 pentru pian şi orchestră, Sonata în B minor pentru pian, simfoniile Dante şi Faust, poemele simfonice Tasso, Preludii, Orfeu, Hamlet, lieduri, Rapsodia Română, Rapsodia Maghiară, lucrări vocal-simfonice sacre, cum ar fi Requiem, Via Crucis, Psalmii, toate acestea atât în variantă audio, cât şi tipărită (partituri), excepţie făcând Lucrările pentru orgă şi Nuages gris, aflate doar în variantă tipărită în colecţiile BNR.
O piesă bibliofilă valoroasă, din seria partiturilor, este Sonate in H moll fur pianoforte zu zwei Handen (Sonata în Si minor), lucrare editată la Leipzig, de către Breitkopf & Hartel. Pe copertă, apare dedicaţia manuscrisă: „An Robert Schumann / Sonate fur den Pianoforte von / F. Liszt”.


sursa: BN

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .