Treceți la conținutul principal

Franz Liszt în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României (17 octombrie – 31 decembrie 2011)


În perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2011, la sediul Colecţiilor Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României din strada Biserica Amzei, nr. 5-7, este deschisă expoziţia Franz Liszt (1811-1886) – 200 de ani de la naşterea marelui pianist şi compozitor.

În expoziţie vor putea fi văzute trei scrisori originale ale compozitorului, aflate în Cabinetul de Manuscrise al BNR (două în germană şi una în franceză; destinatari neidentificaţi), precum şi două fotografii-portret, din Cabinetul de Fotografii al BNR.
Creaţia lui Liszt este descrisă prin lucrări reprezentative precum: Ani de pelerinaj, Concertele nr. 1 şi 2 pentru pian şi orchestră, Sonata în B minor pentru pian, simfoniile Dante şi Faust, poemele simfonice Tasso, Preludii, Orfeu, Hamlet, lieduri, Rapsodia Română, Rapsodia Maghiară, lucrări vocal-simfonice sacre, cum ar fi Requiem, Via Crucis, Psalmii, toate acestea atât în variantă audio, cât şi tipărită (partituri), excepţie făcând Lucrările pentru orgă şi Nuages gris, aflate doar în variantă tipărită în colecţiile BNR.
O piesă bibliofilă valoroasă, din seria partiturilor, este Sonate in H moll fur pianoforte zu zwei Handen (Sonata în Si minor), lucrare editată la Leipzig, de către Breitkopf & Hartel. Pe copertă, apare dedicaţia manuscrisă: „An Robert Schumann / Sonate fur den Pianoforte von / F. Liszt”.


sursa: BN

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .