Treceți la conținutul principal

Expoziţie de carte veche şi obiecte liturgice din secolele XVII-XVIII, la Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni, în colaborare cu Patriarhia Ortodoxă Română - Biblioteca Sfântului Sinod, anunţă organizarea, miercuri, de la ora 18.00, în Spaţiile Cantacuzine ale muzeului, a unei ample expoziţii de carte veche şi obiecte liturgice din secolele XVII-XVIII, informează Biroul de presă al muzeului.


Intitulat : "Întru folosul creştinescului norod - cultură şi spiritualitate în Ţara Românească (a doua jumătate a secolului al XVII-lea - secolul al XVIII-lea)", evenimentul, care încheie proiectul cultural "Cotroceni XX", dedicat aniversării a 20 de ani (1991-2011) de la înfiinţarea muzeului, ilustrează evoluţia societăţii româneşti către o înflorire culturală fără precedent, deschiderea către Occident manifestată de domnii români, importanţa Ortodoxiei pentru marea majoritate a românilor.

Cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea şi prima jumătate a secolului al XVIII-lea s-a individualizat în istoria românească ca o epocă de profunde împliniri în plan cultural şi spiritual. Este perioada în care domnitorii Ţării Româneşti, alături şi de înalţi ierarhi ai bisericii, au susţinut pe cheltuiala proprie tipărirea unor cărţi de căpătâi pentru spiritualitatea românescă.

Cu anul 1678, prin tipografia înfiinţată la Bucureşti de mitropolitul Varlaam, începea un amplu program editorial care a evoluat până în anul 1716. Printre cele mai reprezentative tipărituri din Ţara Românească, apărute între anii 1682 - 1688, care vor figura în expoziţie amintim: Evanghelie, Apostol, Biblia, tipărite din iniţiativa domnitorului Şerban Cantacuzino. Ctitorul ansamblului de la Cotroceni a susţinut traducerea şi tipărirea în limba română a principalelor cărţi sfinte, aducându-şi astfel o contribuţie majoră la transmiterea către credincioşi a mesajului divin.

Activitatea editorială de excepţie începută de Şerban Cantacuzino a fost continuată de urmaşul său, domnitorul Constantin Brâncoveanu, de mitropoliţii Teodosie şi Antim Ivireanul, astfel că, în final, principalele cărţi de slujbă au fost de asemenea traduse şi tipărite în limba română. Dintre acestea, în expoziţie se vor regăsi: "Pravoslavnica Mărturisire" (1691), "Evanghelie greco-română" (1693), "Antologhion" (1697), "Acatistul către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu" (1698, carte unicat), "Mineiul" (1698), etc.

Seria tipăriturilor din perioada care face obiectul expoziţiei, se încheie cu Istoria Sfântă a lui Alexandru Mavrocordat, tipărită în 1716, la iniţiativa fiului său, Nicolae Mavrocordat.

Obiectele liturgice selectate din colecţiile Patriarhiei Ortodoxe Române şi ale Muzeului Naţional Cotroceni, care vor fi expuse pentru prima dată într-un spaţiu muzeal sunt icoane şi piese de argintărie: potirul donat de Constantin Brâncoveanu şi soţia sa, doamna Maria, ctitoriei lor "Sfântul Ioan" din Bucureşti, potir de la mitropolitul Antim, icoanele împărăteşti componente ale iconostasului mare al ctitoriei lui Constantin Brâncoveanu de la Mogoşoaia, dar şi expresivele icoane ce au împodobit tâmplele unor biserici de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 16 noiembrie 2011- 23 ianuarie 2012. 

Sursa: AGERPRES

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .