Treceți la conținutul principal

„Enciclopedia Crăciunului" de Gerry Bowler

Enciclopedia Crăciunului

„Enciclopedia Crăciunului", de Gerry Bowler, trece în revistă obiceiuri închinate Sărbătorii Naşterii Domnului, care înfierbântă de secole imaginaţia oamenilor 

Editura Nemira publică un volum amplu, bine documentat, în care tradiţii perpetuate pe mai multe continente, precum şi creaţii artistice - poeme, romane, povestiri, tablouri, cântece şi multe filme - se întâlnesc pentru a contura o panoramă a nenumăratelor feluri în care se sărbătoreşte Crăciunul. Cartea lui Gerry Bowler propune articole însoţite de numeroase ilustraţii, pentru a ne pregăti sau pentru a ne aminti de atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă.
Cartea ne poartă în Europa şi în ţinuturi exotice, rememorând obiceiuri vechi şi trecând în revistă practici de azi. Din el aflăm, de exemplu, ce este Urna Destinului: „Un fel de loterie de Crăciun în Spania şi în Italia. În Spania, dintr-o urnă se extrag perechi de numere, iar cei ale căror numere ies astfel urmează să fie prieteni în anul următor. În Italia, urna conţine mici daruri, iar oamenii scotocesc în ea pentru a extrage unul".
Descoperim, de asemenea, şi originea bucheţelelor de plante aromate cu care se împodobeşte pomul de Crăciun. Numele lor, „Tussies Mussies" este puţin cunoscut, iar felul în care au luat naştere este dezvăluit aici: Mici bucheţele de plante aromatice şi ierburi. În Evul Mediu, oamenii obişnuiau să poarte astfel de bucheţele aproape de nas, pentru a masca duhoarea caracteristică vieţii înainte de apariţia instalaţiilor sanitare în interiorul caselor; se crede, de asemenea, că era o modalitate de prevenire a bolilor cu transmitere aeriană. Astăzi ele sunt folosite în general pentru a parfuma dulapurile şi sertarele, dar recent unii americani au început să decoreze cu ele pomul de Crăciun".
„Enciclopedia Crăciunului", o incursiune accesibilă în universul sărbătorilor de iarnă, este o lectură fermecătoare şi utilă pentru publicul larg. Ea le oferă răspunsuri celor care cred că „mâţa-n colţ" este o pisică ce stă în colţ (la englezi) sau că murătura de Crăciun este chiar o murătură (la germani şi la americani).
Cât despre toţi cei care-şi vor petrece Crăciunul departe de casă, volumul cuprinde informaţii care-i poate salva din situaţii neplăcute. Cei care vor ajunge în Elveţia, de pildă, vor şti ce înseamnă „tirggel" ( „forme elaborate pentru biscuiţii de Crăciun în Elveţia, lucrate în lemn. Conferă biscuiţilor modele deosebite şi îi imprimă cu scene de Crăciun.
Multe au devenit piese de colecţie, ca exemple ale artei populare)". Iar românii care vor avea un Crăciun canadian pot afla în timp util ce este „tourtière", preparat nelipsit de la mesele din Quebec (tradiţionala plăcintă cu carne franco-canadiană, servită în seara de Ajun cu sos de roşii sau sos dulce-acrişor, preparată din tocată de porc şi de viţel, cu piure de cartofi).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .