Treceți la conținutul principal

„Enciclopedia Crăciunului" de Gerry Bowler

Enciclopedia Crăciunului

„Enciclopedia Crăciunului", de Gerry Bowler, trece în revistă obiceiuri închinate Sărbătorii Naşterii Domnului, care înfierbântă de secole imaginaţia oamenilor 

Editura Nemira publică un volum amplu, bine documentat, în care tradiţii perpetuate pe mai multe continente, precum şi creaţii artistice - poeme, romane, povestiri, tablouri, cântece şi multe filme - se întâlnesc pentru a contura o panoramă a nenumăratelor feluri în care se sărbătoreşte Crăciunul. Cartea lui Gerry Bowler propune articole însoţite de numeroase ilustraţii, pentru a ne pregăti sau pentru a ne aminti de atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă.
Cartea ne poartă în Europa şi în ţinuturi exotice, rememorând obiceiuri vechi şi trecând în revistă practici de azi. Din el aflăm, de exemplu, ce este Urna Destinului: „Un fel de loterie de Crăciun în Spania şi în Italia. În Spania, dintr-o urnă se extrag perechi de numere, iar cei ale căror numere ies astfel urmează să fie prieteni în anul următor. În Italia, urna conţine mici daruri, iar oamenii scotocesc în ea pentru a extrage unul".
Descoperim, de asemenea, şi originea bucheţelelor de plante aromate cu care se împodobeşte pomul de Crăciun. Numele lor, „Tussies Mussies" este puţin cunoscut, iar felul în care au luat naştere este dezvăluit aici: Mici bucheţele de plante aromatice şi ierburi. În Evul Mediu, oamenii obişnuiau să poarte astfel de bucheţele aproape de nas, pentru a masca duhoarea caracteristică vieţii înainte de apariţia instalaţiilor sanitare în interiorul caselor; se crede, de asemenea, că era o modalitate de prevenire a bolilor cu transmitere aeriană. Astăzi ele sunt folosite în general pentru a parfuma dulapurile şi sertarele, dar recent unii americani au început să decoreze cu ele pomul de Crăciun".
„Enciclopedia Crăciunului", o incursiune accesibilă în universul sărbătorilor de iarnă, este o lectură fermecătoare şi utilă pentru publicul larg. Ea le oferă răspunsuri celor care cred că „mâţa-n colţ" este o pisică ce stă în colţ (la englezi) sau că murătura de Crăciun este chiar o murătură (la germani şi la americani).
Cât despre toţi cei care-şi vor petrece Crăciunul departe de casă, volumul cuprinde informaţii care-i poate salva din situaţii neplăcute. Cei care vor ajunge în Elveţia, de pildă, vor şti ce înseamnă „tirggel" ( „forme elaborate pentru biscuiţii de Crăciun în Elveţia, lucrate în lemn. Conferă biscuiţilor modele deosebite şi îi imprimă cu scene de Crăciun.
Multe au devenit piese de colecţie, ca exemple ale artei populare)". Iar românii care vor avea un Crăciun canadian pot afla în timp util ce este „tourtière", preparat nelipsit de la mesele din Quebec (tradiţionala plăcintă cu carne franco-canadiană, servită în seara de Ajun cu sos de roşii sau sos dulce-acrişor, preparată din tocată de porc şi de viţel, cu piure de cartofi).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .