Treceți la conținutul principal

Gazeta îţi aduce marţi, 6 decembrie, celebra carte de bucate scrisă de SANDA MARIN

Si un concurs la Radu pe blog  Mos Craciun vine cu daruri de la Pyramis
 

Cel mai bun ghid prin bucătărie al românilor a apărut pentru prima dată în urmă cu 75 de ani. De atunci a trecut prin numeroase schimbări

Sfatul bunicilor a rămas acelaşi de cîteva decenii. "Nu trebuie să lipsească din bucătărie!", spun ei. Nu, nu se referă la un ingredient-minune, ci la cartea de bucate care a marcat mai multe generaţii! Şi care, de pe 6 decembrie, va putea fi cumpărată de la chioşcurile de ziare, împreună cu Gazeta Sporturilor, la un preţ excelent: 14,99 lei!

111 ani de la naşterea autoarei
Celebra carte de bucate a apărut pentru prima dată în perioada interbelică, mai exact în 1936. Autoarea ei: Cecilia Maria Simionescu, născută la Iaşi, în decembrie 1900, deci în urmă cu un secol plus 11 ani. De ce cartea a fost totuşi semnată Sanda Marin? "Nu a vrut să-i apară numele adevărat pentru că nu a ştiut cum va fi primită cartea pe care a scris-o într-o joacă. Aşa că şi-a ales un pseudonim oarecare, neştiind dacă volumul va avea sau nu succes", a dezvăluit Irina Mihaela Patrulius, prietenă de-a autoarei.

Cartea conţine mai bine de 1.000 de reţete autentice care au conturat ceea ce astăzi numim bucătărie tradiţională românească şi este condimentată cu un strop de preparate franţuzeşti, turceşti, ruseşti sau nemţeşti. "Cu Sanda Marin e ca şi cum ai sta cu vecina/mama/mătuşa care-ţi spune din cinci replici cum să dregi mîncarea". Aşa sună una din sutele de recenzii ale cărţii de bucate.

Comentarii

myriam a spus…
Mersi de informatie, aveam nevoie de o astfel de carte. De incepator in ale bucatariei

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…