Treceți la conținutul principal

'Iarna la noi' - expozitie temporara foto-documentara la MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea să anunţe vernisajul expoziţiei temporare cu titlul "IARNA LA NOI", care va avea loc vineri, 23 decembrie 2011, orele 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Bucureşti, în prezenţa directorului general al instituţiei dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Expoziţia foto-documentară „IARNA LA NOI” vă propune o incursiune în istorie, prin prisma evenimentelor petrecute în perioada „anotimpului rece” (sau, mai precis, în decembrie, ianuarie şi februarie). Imagini, documente şi texte vor susţine demersul nostru şi vor căuta să creeze o imagine cât mai complexă a iernii româneşti.

Iarna înseamnă nu numai zăpadă şi sărbători ci şi... istorie. Pentru că, de-a lungul timpului, iarna a fost martora unor evenimente importante, speciale, interesante din trecutul nostru.

Dacă ar fi să ne referim, pentru început, doar la acţiunile cu caracter militar, vom constata că pe timp de iarnă treceau dacii Dunărea îngheţată şi atacau proviciile romane din Balcani; la fel cum a făcut şi Vlad Ţepeş sau Mihai Viteazul, când porneau împotriva otomanilor; tot iarna au avut loc două dintre marile confruntări militare ale lui Ştefan cel Mare (Baia, decembrie 1467 şi Vaslui, ianuarie 1475), iarna a fost consfinţită prin luptă Independenţa României (1877 – 1878) şi acelaşi anotimp a fost martor al dezastrului armatei române în Primul Război Mondial, la retragerea în Moldova şi la rezistenţa eroică din iarna lui 1917.

Nu putem să nu aducem în discuţie evenimente, petrecute iarna, care au influenţat în mod decisiv istoria României: unirea din 1859 şi cea din 1918 (momente care a marcat naşterea şi desăvârşirea statului român modern) sau abolirea monarhiei şi proclamarea Republicii Populare.

Iarna a fost şi anotimpul revoluţiilor şi răscoalelor: în ianuarie 1821 dădea Tudor Vladimirescu „Proclamaţia de la Padeş”, în februarie 1907 începea răscoala ţăranilor în timp ce, în decembrie 1989, revoluţia, pornită la Timişoara şi desăvârşită la Bucureşti, punea capăt regimului comunist în România.

Trecând la un domeniu mai puţin violent, observăm cum anotimpul alb, este, poate mai mult decât altele, unul propice realizărilor culturale, ştiinţifice şi artistice. Putem aminti numeroase premiere jurnalistice (primul cotidian, prima gazetă transilvăneană tipărită în întregime cu caractere latine, prima revistă românească de pedagogie, prima revistă de satiră sau prima publicaţie de folclor), inaugurările marilor instituţii de spectacol (Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Naţional din Bucureşti, Filarmonica Română, Opera Naţională) sau înfiinţarea unor instituţii de ştiinţă (Institutul Geologic, Institutul de Istorie din Cluj, Institutul Social Român).

Tot iarna are loc şi inaugurarea edificiului Universităţii din Bucureşti şi al celui al Ateneului român; şi nu trebuie să uităm faptul că debutul literar al lui Mihai Eminescu se petrece tot în mijlocul iernii (ianuarie 1866) sau că premiera operetei „Crai Nou”, a lui Ciprian Porumbescu, se desfăşoară pe fundalul alb al zăpezii (în 1882).

Şi, desigur, iarna a însemnat, odinioară ca şi acum, bucuria copiilor şi adulţilor deopotrivă, emoţia marilor sărbătorilor religioase şi a obiceiurilor implicate de acestea.

Expoziţia foto-documentară „IARNA LA NOI” este deschisă în perioada 23 decembrie 2011 – 20 februarie 2012 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.


sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…