Treceți la conținutul principal

Manufacturile Gobelins: patru secole de creație. Tapiseriile regale (1600 – 1800)

Conferința de presă: miercuri, 7 decembrie, orele 11.00, sediul MNAR
Vernisaj: joi, 8 decembrie, orele 18.30
Durata: 9 decembrie 2011 – 26 februarie 2012
Locul: Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00
Gratuit: prima miercuri din lună

Muzeul Național de Artă al României, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Mobilier National din Franța și Muzeul Național de Artă Contemporană au plăcerea să vă invite miercuri, 7 decembrie, orele 11.00 la conferința de presă prilejuită de organizarea expoziției Manufacturile Gobelins: patru secole de creație Prin numărul mare și importanța tapiseriilor ce prezintă practic istoria acestei arte în Franța, expoziția este o premieră mondială.

Reunite sub acest titlu generic, în perioada 9 decembrie 2011 – 26 februarie 2012 vor fi deschise la București două expoziții în pandant, dedicate evoluției artei tapiseriei de-a lungul secolelor: expoziția Tapiseriile regale (1600 – 1800) la Muzeul Național de Artă al României și expoziția Reînnoirea tapiseriei contemporane, din 1950 până în zilele noastre la Muzeul Național de Artă Contemporană.


La conferință participă Roxana Theodorescu, Director general al Muzeului Național de Artă al României, E.S. Henri Paul, Ambasadorul Franței în România, Stanislas Pierret, Director al Institutului Francez din București, Didier Dutour, Director adjunct al Institutului Francez din București, Bernard Schotter, Administrator general al Mobilier national și al Manufacturilor Gobelins, Beauvais și Savonnerie, Mihai Oroveanu, Director general al Muzeului Național de Artă Contemporană, împreună cu Jean Vittet, curatorul expoziției de la MNAR și Marie-Hélène Massé-Bersani, curatorul expoziției de la MNAC.

Cele două voleuri ale expoziției dedicate tapiseriilor din colecțiile Manufacturii Naționale Gobelins din Franța permit publicului să observe istoria acestei arte minuțioase și artizanale, de la tapiseriile istorice realizate pentru regii Franței - în expoziția de la MNAR - până la tapiserii moderne, concepute de mari artiști ai secolului al XX-lea printre care Matisse, Picasso, Le Corbusier, Miró - în expoziția de la MNAC. Bogăția selecției de lucrări, care justifică prezentarea lor în două spații diferite, ilustrează și dialogul dintre artist – autorul desenului tapiseriei și artizan – reprezentantul unui vechi meșteșug de artă.

Comentarii

abbilbal a spus…
Sunt într-adevăr lucrări de excepţie.

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .