Treceți la conținutul principal

162 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale

Ziua poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, devenita prin lege si Ziua Culturii Naţionale, va fi marcată printr-o serie de evenimente speciale pe parcursul întregii săptămâni 9-15 ianuarie.
In perioada 11-31 ianuarie are loc Salonul National "Mihai Eminescu" - expozitie de medalii, plachete, insigne si alte materiale dedicate poetului national. Expozitia este deschisa la Palatul Parlamentului, Sala de expozitii "Constantin Brancusi" si va putea fi vizitata de luni pana vineri intre orele 10-16. Intrarea este libera. Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 11 ianuarie de la ora 15.00.

La Muzeul Naţional al Literaturii Române are loc vineri, 13 ianuarie, de la ora 16.00 conferinţă: Eminescu – Serbarea de la Putna, susţinută de Valentin Coşereanu (Rotonda MNLR) iar de la ora 18.00 are loc vernisajul expozitiei Poezia lui Mihai Eminescu – sursă de inspiraţie în artele vizuale.

In expozitie sunt prezenti cu lucrari artistii: Elena Anton, Diana Brăescu, Adrian Branea, Mihai Cârstea, Ilie Ciorta, Mihaela Filoteanu, Sorin Ienulescu, Ion Ladea, Razvan Paul Mihăescu, Dan Munteanu, Ioan Pop-Prilog, Nelu Predoi, Alexandra Rusu, Viorica Sladescu, Nicolae Stoica, Tiberiu Idomeneus Trifan.

Duminică, 15 ianuarie, de la ora 11.00, la Casa memorială „T. Arghezi – Mărţişor” va avea loc manifestarea cu titlul: 162 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Gazda manifestarii, fiica poetului, Mitzura Arghezi, va avea alaturi pe: Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române; Simona Cioculescu, cercetător; Claudia Dimiu, cercetător; Rodica Smaranda Vulcănescu, critic de teatru şi film; actorul Alexandru Hasnaş de la Teatrul Naţional Bucureşti;
Participă un grup de tineri muzicieni, îndrumaţi de prof. Marian Mihai şi prof. Daniela Florescu.

Un alt eveniment dedicat poetului nepereche va avea loc luni, 16 ianuarie, de la ora 13.00 in Rotonda MNLR prin vernisarea expozitiei: Eminescu în arhive şi biblioteci particulare, avand ca invitati pe Adrian Boeriu, Marcel Guguianu, Ion C. Rogojanu, Luciana Stanciu, Ilie Torsan, Ioan T. Vescan.

Joi, 19 ianuarie, ora 16.00, in Rotonda MNLR va avea loc dezbaterea „Amita Bhose, sora mai mare a lui Eminescu” – evocarea personalităţii şi operei Amitei Bhose (eminescolog, scriitor, profesor, traducător), prima traducătoare a lui Eminescu în Asia.

Vor participa: Maria Grapini, consul onorific al Ambasadei Indiei la Bucureşti, Elena Andronache şi Carmen Muşat-Coman, foste studente ale Amitei Bhose.

În ziua de 15 ianuarie 2012, de la ora 11.00, în Aula Academiei Române va avea loc Adunarea generală a membrilor Academiei Române dedicată Zilei Naţionale a Culturii.

Joi, 12 ianuarie, de la ora 19.30, Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti gazduieste un recital - eveniment, dedicat poetului Mihai Eminescu. Recitalul "Stelele-n cer..." se bucura de participarea tenorului de talie internationala Daniel Magdal, care va interpreta lied-uri pe versuri de Mihai Eminescu din creatia compozitorilor Nicolae Bretan, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Mihail Jora, Laura Manzat, acompaniat de pianista Luminita Berariu.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa