Treceți la conținutul principal

Expoziţia "Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia (1830-1916)"

Până pe 10 iunie, la sediul central al Arhivelor Naţionale ale României, situat în Bd. Regina Elisabeta nr. 49 din Bucureşti, este deschisă expoziţia "Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia (1830-1916)".
Expoziţia a fost vernisată la 10 ianuarie, în prezenţa lui Andrei Pippidi, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, şi a lui Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Naţionale ale României şi unul dintre coordonatorii evenimentului.

Organizată tematic, expoziţia foto-documentară înfăţişează oraşul românesc în tranziţia sa spre modernitate, incluzând imagini despre extinderea spaţiului urban, dar şi imagini inedite cu bulevarde, biserici, cafenele, terase sau restaurante din Moldova şi Muntenia acelor ani.
Prin hărţi, planuri de clădiri şi oraşe, litografii, fotografii inedite, acte administrative, înscrisuri ale particularilor, printre care şi ale unei doamne de companie care avea pretenţia că practică o meserie onorabilă, expoziţia reuneşte documente de arhivă care oferă o perspectivă originală asupra mentalităţilor româneşti din perioada respectivă.
Consacrată evoluţiei fenomenului urban între epoca Regulamentelor Organice şi perioada primului război mondial, expoziţia "Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia (1830-1916)" reflectă faptul că peisajul urban este o reflectare a celui cultural, surprinzând evoluţia mentalităţilor odată cu evoluţia oraşelor. Astfel, organizată tematic, expoziţia foto-documentară înfăţişează oraşul românesc în tranziţia sa spre modernitate.

Expoziţia "Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia (1830-1916)" este organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I", Arhiva Naţională de Filme, Complexul Muzeal Naţional „Moldova" Iaşi, Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu" Giurgiu, Muzeul Judeţean Teleorman şi Arhiva Naţională a Republicii Moldova.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 10 iunie, având următorul program: lunea, miercurea şi vinerea între orele 8.30 şi 16.00, iar marţea şi joia între orele 8.30 şi 18.30.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .