Treceți la conținutul principal

Expoziţia "Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia (1830-1916)"

Până pe 10 iunie, la sediul central al Arhivelor Naţionale ale României, situat în Bd. Regina Elisabeta nr. 49 din Bucureşti, este deschisă expoziţia "Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia (1830-1916)".
Expoziţia a fost vernisată la 10 ianuarie, în prezenţa lui Andrei Pippidi, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, şi a lui Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Naţionale ale României şi unul dintre coordonatorii evenimentului.

Organizată tematic, expoziţia foto-documentară înfăţişează oraşul românesc în tranziţia sa spre modernitate, incluzând imagini despre extinderea spaţiului urban, dar şi imagini inedite cu bulevarde, biserici, cafenele, terase sau restaurante din Moldova şi Muntenia acelor ani.
Prin hărţi, planuri de clădiri şi oraşe, litografii, fotografii inedite, acte administrative, înscrisuri ale particularilor, printre care şi ale unei doamne de companie care avea pretenţia că practică o meserie onorabilă, expoziţia reuneşte documente de arhivă care oferă o perspectivă originală asupra mentalităţilor româneşti din perioada respectivă.
Consacrată evoluţiei fenomenului urban între epoca Regulamentelor Organice şi perioada primului război mondial, expoziţia "Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia (1830-1916)" reflectă faptul că peisajul urban este o reflectare a celui cultural, surprinzând evoluţia mentalităţilor odată cu evoluţia oraşelor. Astfel, organizată tematic, expoziţia foto-documentară înfăţişează oraşul românesc în tranziţia sa spre modernitate.

Expoziţia "Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia (1830-1916)" este organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I", Arhiva Naţională de Filme, Complexul Muzeal Naţional „Moldova" Iaşi, Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu" Giurgiu, Muzeul Judeţean Teleorman şi Arhiva Naţională a Republicii Moldova.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 10 iunie, având următorul program: lunea, miercurea şi vinerea între orele 8.30 şi 16.00, iar marţea şi joia între orele 8.30 şi 18.30.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .