Treceți la conținutul principal

O carte nouă şi interesantă "101 greşeli de lexic şi de semantică"


Dragomirescu, Adina; Nicolae, Alexandru. 101 greşeli de lexic şi semantica. Cuvinte şi sensuri în mişcare. Bucuresti: Ed. Humanitas, 2011. 259 p.

Cartea "101 greşeli de lexic si semantica. Cuvinte şi sensuri în mişcare" este foarte utilă specialiştilor în domeniu. De asemenea, se poate achiziţiona de la Libraria online "Libris" unde găsiţi numeroase promoţii. 

"În această carte, ne-am propus nu atât să condamnăm greşelile, cât să oferim publicului larg explicaţii pentru apariţia lor şi, mai ales, soluţii pentru a le evita. Greşelile de limbă privesc atât lexicul şi semantica, cât şi gramatica, fonetica, ortografia, punctuaţia etc.

Multe dintre pleonasme sunt produse neintenţionat, de vor­bitori care nu cunosc sensurile şi originea cuvintelor ori relaţiile semantice dintre acestea, în special sinonimia. Este vorba de pleonasme uşor de recunoscut, care pot apărea în exprimarea oricărui vorbitor, indiferent de mediul sociocultural. (Graur 1969: 178)"

Cateva exemple de pleonasme:
 

abundenţă mare,

abuz exagerat,

amestec eterogen,

amploare mare,

avalanşă de zăpadă,

aversă de ploaie,

bancnotă de hârtie,

a se bifurca în două,

biografia vie, 

ceremonie solemnă,

circumstanţă şi împrejurare,

a coabita împreună,

a coexista împreună,

conducere managerială,

consens unanim,

continuitate neîntreruptă,

a convieţui împreună,

coridor de trecere,

a cronometra timpul,

cuşetă de dormit,

cutremur de pământ,

definitiv şi irevocabil,

deplină unanimitate,

epilog final,

falelor popular,

gamă diversificată,

garderobă de haine,

glicemic în sânge,

hil de mare succes,

intemperiile vremii,

lihnit de foame,

limonada de lămâie,

nul şi neavenit,

omletă de ouă,

ortografie corectă,

ospiciu de nebuni,

pacient bolnav,

perioadă de timp,

perspectivă de viilor,

picnic în aer liber,

plajă de nisip,

plan de viitor,

polemică contradictorie,

a prefera mai bine,

a presimţi dinainte,

a prevedea dinainte,

procent la sută,

proiect de viitor,

protagonist principal,

prolog introductiv,

promoţie de absolvenţi,

pubelă de gunoi,

rang ierarhic,

răstignii pe cruce,

răşniţă de măcinat,

reclamă publicitară,

a repeta încă o dată,

sumă de bani,

summit la vârf,

a survola peste,

şansă de reuşită,

şlagăr la modă,

a tăcea din gură,

topografia locului,

unanimitate totală,

vecernie de seară

manuscris de mână

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…