Treceți la conținutul principal

O carte nouă şi interesantă "101 greşeli de lexic şi de semantică"


Dragomirescu, Adina; Nicolae, Alexandru. 101 greşeli de lexic şi semantica. Cuvinte şi sensuri în mişcare. Bucuresti: Ed. Humanitas, 2011. 259 p.

Cartea "101 greşeli de lexic si semantica. Cuvinte şi sensuri în mişcare" este foarte utilă specialiştilor în domeniu. De asemenea, se poate achiziţiona de la Libraria online "Libris" unde găsiţi numeroase promoţii. 

"În această carte, ne-am propus nu atât să condamnăm greşelile, cât să oferim publicului larg explicaţii pentru apariţia lor şi, mai ales, soluţii pentru a le evita. Greşelile de limbă privesc atât lexicul şi semantica, cât şi gramatica, fonetica, ortografia, punctuaţia etc.

Multe dintre pleonasme sunt produse neintenţionat, de vor­bitori care nu cunosc sensurile şi originea cuvintelor ori relaţiile semantice dintre acestea, în special sinonimia. Este vorba de pleonasme uşor de recunoscut, care pot apărea în exprimarea oricărui vorbitor, indiferent de mediul sociocultural. (Graur 1969: 178)"

Cateva exemple de pleonasme:
 

abundenţă mare,

abuz exagerat,

amestec eterogen,

amploare mare,

avalanşă de zăpadă,

aversă de ploaie,

bancnotă de hârtie,

a se bifurca în două,

biografia vie, 

ceremonie solemnă,

circumstanţă şi împrejurare,

a coabita împreună,

a coexista împreună,

conducere managerială,

consens unanim,

continuitate neîntreruptă,

a convieţui împreună,

coridor de trecere,

a cronometra timpul,

cuşetă de dormit,

cutremur de pământ,

definitiv şi irevocabil,

deplină unanimitate,

epilog final,

falelor popular,

gamă diversificată,

garderobă de haine,

glicemic în sânge,

hil de mare succes,

intemperiile vremii,

lihnit de foame,

limonada de lămâie,

nul şi neavenit,

omletă de ouă,

ortografie corectă,

ospiciu de nebuni,

pacient bolnav,

perioadă de timp,

perspectivă de viilor,

picnic în aer liber,

plajă de nisip,

plan de viitor,

polemică contradictorie,

a prefera mai bine,

a presimţi dinainte,

a prevedea dinainte,

procent la sută,

proiect de viitor,

protagonist principal,

prolog introductiv,

promoţie de absolvenţi,

pubelă de gunoi,

rang ierarhic,

răstignii pe cruce,

răşniţă de măcinat,

reclamă publicitară,

a repeta încă o dată,

sumă de bani,

summit la vârf,

a survola peste,

şansă de reuşită,

şlagăr la modă,

a tăcea din gură,

topografia locului,

unanimitate totală,

vecernie de seară

manuscris de mână

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .