Treceți la conținutul principal

O recomandare "Tobias, elefănțelul colorat"

Recomand aceasta carte tuturor copiilor si urmatorul blog de povesti !


Am citit, mai zilele trecute, “Tobias, elefănțelul colorat”, editura Aramis, 2011, o carte ilustrată ce adăpostește între coperți o poveste minunată despre un pui de elefant.  Personajul principal este deosebit  față de semenii săi și, într-un sfârșit, reușește să transforme, printr-o atitudine manifestată prematur pentru vârsta lui, partea goală a paharului într-una plină cu vârf. Încă de la început trebuie amintit că această carte înseamnă, sperăm,  conținutul și reacțiile receptorului dându-mi dreptate, un fericit debut editorial pentru autoare, pe numele ei, Claudia Groza.

Povestea, după cum aminteam mai sus, este despre cum un elefănțel, Tobias, care sătul să fie privit într-o lumină batjocoritoare de tovarășii săi de joacă,  numai fiindcă este “altfel”, hotărăște să își ia destinul în propriul piept, plecând de lângă mama lui și pornind pe un drum necunoscut, către un circ unde toate aceste “defecte”, se va dovedi mai târziu,  că vor fi  sarea și piperul spectacolelor. Am remarcat ușurința discursului folosit, autoarea, Claudia Groza, reușind să ascundă foarte bine faptul ca este debutantă. Povestea se parcurge repede, iar firul epic urmează o linie clară, conturată prin gândurile și faptele elefănțelului.
Nu se încâlcește, nu se  împiedică, în nicio dilemă, copilul putând intra relaxat, dar atent, în pielea adorabilului personaj principal. “Tobias, elefănțelul colorat” nu este un basm, este o poveste educativă, deopotrivă, și pentru adulți. Ar putea foarte bine să fie inclusă în manuale, mesajul acesteia fiind unul educativ, referindu-se într-un mod mai mult sau mai puțin subliminal la toleranță, la prietenie necondiționată, la atitudine pozitivă, la reușită, la dorința de a schimba în bine, la capacitatea de a te integra într-un mediu nou ... Am folosit obsesiv,  poate chiar supărător, în cunoștință de cauză cuvântul “educație” vrând să subliniez că  acesta este de fapt simbolul, emblema, sau, mai potrivit, cheia acestei minunate povești pe care toată lumea ar putea avea-o în bibliotecă pentru azi sau poate, de ce nu, pentru mâine.. Cu siguranță vom mai auzi de Claudia Groza în sfera magică a povestirilor despre conceptul “altfel” și nu numai... Autoarea ne demonstrează că în România încă mai există pământ fertil pentru flori literare. Important este să-l decoperim în deșertul care se întinde zi de zi, sub nisipul care vine spre noi încet dar sigur... Așadar, să-i urăm felicitări pentru acest debut care farmecă și  ploi bogate la rădăcina inspirației...


Recenzie: Costin Tanasescu- 12.12.2011

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .