Treceți la conținutul principal

O recomandare "Tobias, elefănțelul colorat"

Recomand aceasta carte tuturor copiilor si urmatorul blog de povesti !


Am citit, mai zilele trecute, “Tobias, elefănțelul colorat”, editura Aramis, 2011, o carte ilustrată ce adăpostește între coperți o poveste minunată despre un pui de elefant.  Personajul principal este deosebit  față de semenii săi și, într-un sfârșit, reușește să transforme, printr-o atitudine manifestată prematur pentru vârsta lui, partea goală a paharului într-una plină cu vârf. Încă de la început trebuie amintit că această carte înseamnă, sperăm,  conținutul și reacțiile receptorului dându-mi dreptate, un fericit debut editorial pentru autoare, pe numele ei, Claudia Groza.

Povestea, după cum aminteam mai sus, este despre cum un elefănțel, Tobias, care sătul să fie privit într-o lumină batjocoritoare de tovarășii săi de joacă,  numai fiindcă este “altfel”, hotărăște să își ia destinul în propriul piept, plecând de lângă mama lui și pornind pe un drum necunoscut, către un circ unde toate aceste “defecte”, se va dovedi mai târziu,  că vor fi  sarea și piperul spectacolelor. Am remarcat ușurința discursului folosit, autoarea, Claudia Groza, reușind să ascundă foarte bine faptul ca este debutantă. Povestea se parcurge repede, iar firul epic urmează o linie clară, conturată prin gândurile și faptele elefănțelului.
Nu se încâlcește, nu se  împiedică, în nicio dilemă, copilul putând intra relaxat, dar atent, în pielea adorabilului personaj principal. “Tobias, elefănțelul colorat” nu este un basm, este o poveste educativă, deopotrivă, și pentru adulți. Ar putea foarte bine să fie inclusă în manuale, mesajul acesteia fiind unul educativ, referindu-se într-un mod mai mult sau mai puțin subliminal la toleranță, la prietenie necondiționată, la atitudine pozitivă, la reușită, la dorința de a schimba în bine, la capacitatea de a te integra într-un mediu nou ... Am folosit obsesiv,  poate chiar supărător, în cunoștință de cauză cuvântul “educație” vrând să subliniez că  acesta este de fapt simbolul, emblema, sau, mai potrivit, cheia acestei minunate povești pe care toată lumea ar putea avea-o în bibliotecă pentru azi sau poate, de ce nu, pentru mâine.. Cu siguranță vom mai auzi de Claudia Groza în sfera magică a povestirilor despre conceptul “altfel” și nu numai... Autoarea ne demonstrează că în România încă mai există pământ fertil pentru flori literare. Important este să-l decoperim în deșertul care se întinde zi de zi, sub nisipul care vine spre noi încet dar sigur... Așadar, să-i urăm felicitări pentru acest debut care farmecă și  ploi bogate la rădăcina inspirației...


Recenzie: Costin Tanasescu- 12.12.2011

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…