Treceți la conținutul principal

Ziua Icoanei

Primăria Sectorului 2 va organiza sâmbătă, 3 martie, prima parte a procesiunii religioase de la biserica Grădina Icoanei, la care sunt aşteptaţi mii de credincioşi, 80 de preoţi de la cele peste 40 de biserici din sectorul 2 şi din alte sectoare ale Capitalei, în seria manifestărilor dedicate Zilei Icoanei.


Invitaţi să participe mai întâi la vecernie, la biserica Icoanei, enoriaşii vor porni, în alai, purtând în mâini icoane şi lumânări. După această procesiune, va urma o slujbă, în Parcul Icoanei, acompaniată de cânturi bisericeşti.

A doua zi, în prima duminică din Postul Paştelui, în care sărbătorim Duminica Ortodoxiei, zeci de mii de enoriaşi se vor alătura celor 80 de preoţi, pentru a-L cinsti pe Dumnezeu şi pentru a se bucura de darul credinţei şi al harului sfânt al icoanei, privită ca 'Fereastră către Dumnezeu'.


Procesiunea în jurul Parcului Icoanei, care se va desfăşura între orele 18,30 şi 20,00, va fi deschisă cu Sf. Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri. Cortegiul va fi înconjurat de torţe aprinse, ţinute de militari în uniforme de gală iar preoţii şi credincioşii vor însoţi cortegiul, cu lumânări. Începând cu ora 19,30, pe scena amenajată în interiorul Parcului Icoanei, vor fi prezentate alocuţiuni despre Lumina Ortodoxiei, cuvântări bisericeşti şi cântece (din Postul Mare). Festivitatea se va încheia cu o rugăciune.


Miile de credincioşi aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână la procesiunea religioasă de la Grădina Icoanei vor putea să se închine la mai multe icoane făcătoare de minuni.


Una dintre acestea este Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la Mănăstirea Neamţ, care este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia.


A fost adusă în ţară de cuviosul Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii între anii 1779 -1794. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântul Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane.


Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştinţă, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână de argint, în partea de jos. Icoana este vindecătoare de boli şi aducătoare de ploi la vreme de secetă şi va fi expusă la Biserica Icoanei până luni, 5 martie, pentru a le permite enoriaşilor să se roage la ea. 


Sursa: AGERPRES

Comentarii

Mariana a spus…
Doamne ajută!

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .